cultura

Quinze mesos de desesperació

L'IVA al 21% ha fet perdre un 17% de facturació al sector musical i mig milió d'espectadors al del teatre

L'augment de l'impost no ha tingut l'efecte previst: es consumeix menys, es recapta menys

Els mals presagis que formulava la indústria de l'espectacle quan, l'estiu del 2012, es va anunciar l'augment de l'IVA a un 21% malauradament s'han complert. Empresaris dels sectors de la música, el cinema i les arts escèniques han xifrat des d'aleshores les conseqüències d'aquesta pujada i, en l'actualitat, només el govern espanyol –que ha fracassat en la intenció de recaptar més diners per l'augment de l'impost– no reconeix la magnitud del desastre. A ningú no se li escapa, doncs, que la pujada de l'IVA del 8% al 21% no ha tingut l'efecte previst: es consumeix menys i, per tant, es recapta menys.

El juliol passat, l'Anuari 2013 de la música reflectia l'enfonsament de la indústria musical a Catalunya, situant la pèrdua de facturació en dotze milions d'euros i un 17%. No hi ha hagut, en aquests quinze mesos d'ençà que es va començar a aplicar la mesura, cap promotor que no hagi criticat la mesura en presentacions de cicles i festivals i, en la graella de concerts, s'ha visualitzat l'absència de grans gires que, per culpa de l'IVA, han acabat recalant en països amb impostos més tous.

Al setembre, d'altra banda, exactament un any després de l'inici d'aplicació de la mesura, era el món del teatre qui feia balanç. La recaptació a Barcelona, en un any, havia disminuït un 25% i el nombre d'espectadors de la temporada barcelonina havia retrocedit a les xifres del 2006/2007. En l'any de l'IVA al 21%, els teatres de la capital van rebre mig milió menys d'espectadors. La iniciativa del Teatre de Bescanó de vendre pastanagues –amb l'accés a un espectacle de regal– en lloc d'entrades ha simbolitzat l'enginy que els diferents sectors de l'espectacle han hagut de posar en pràctica per superar la clatellada.

El món del cinema, finalment, tampoc no ha quedat indemne amb la mesura. Segons dades de la Federació de Cinemes d'Espanya, l'augment de l'IVA ha comportat el tancament de 141 cinemes –entre els quals hi ha, enguany, l'històric Lauren Gràcia i l'Urgell, amb la sala més gran de Barcelona– i la desaparició d'un 12,7% dels llocs de treball del sector (sense sumar-hi els dels serveis auxiliars contractats per les sales de cinema).

Des de fa uns mesos està en boca de molts una hipotètica marxa enrere del Ministeri d'Hisenda, que suposadament tornaria l'IVA al percentatge de l'11%. Ara com ara, però, ningú no canvia res i la cultura, novament, es veu amb l'obligació de posar a prova la capacitat de resistència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.