DO Costers del Segre. fruits de la terra

Els vins de ponent

Les terres de Lleida eren terres de vinya fins a la fil·loxera. Des de llavors, la fruita i el cereal han desplaçat la producció vitícola, fins a una lenta però segura recuperació iniciada fa dues dècades. La DO Costers del Segre, àmplia i diversa, agrupa vins d'una gran varietat.

La vari­e­tat de pai­sat­ges i sabors és la carac­terística més nota­ble del vi de la DO Cos­ters del Segre. Les set sub­zo­nes que con­for­men el ter­ri­tori d'aquesta àrea vinícola ocu­pen comar­ques tan dife­rents com ara l'agrest i ele­vat Pallars Jussà, el pla irri­gat del Segrià i l'Urgell, o els ondu­lats turons de secà de les Gar­ri­gues. Hiverns freds, estius calo­ro­sos i una escassa plu­vi­o­si­tat són els ele­ments comuns. Però a par­tir d'aquí Ponent és un puzle ina­bas­ta­ble de petits micro­cli­mes, turons secs, fon­da­la­des humi­des, cor­re­dors de mari­nada i dure­ses con­ti­nen­tals. La DO Cos­ters del Segre agrupa tots els vins produïts en tan vari­a­des cir­cumstàncies als cellers de les ter­res de Ponent.

És una DO jove. Es va cons­ti­tuir l'any 1983, impul­sada pels cellers Rai­mat (en mans de Codor­niu), que havien man­tin­gut fins lla­vors la flama encesa dels vins llei­da­tans. Els res­pon­sa­bles de Rai­mat van acon­se­guir reu­nir a Tàrrega diver­sos pro­duc­tors de la Noguera, d'Artesa de Segre, les Gar­ri­gues, Prei­xens, les valls de Riu­corb i es van dotar d'un con­sell regu­la­dor encar­re­gat de garan­tir la qua­li­tat de cada zona. El nom esco­llit: el riu Segre, eix ver­te­bra­dor de l'eco­no­mia i el pai­satge del con­junt de les comar­ques de Ponent. El 1998 l'àmbit geogràfic es va ampliar al Pallars Jussà i el Segrià.

«Però la nos­tra joven­tut enga­nya, les ter­res de Lleida han estat tra­di­ci­o­nal­ment ter­res de vinya», explica Tomàs Cusiné, pro­pi­e­tari d'un celler al Vilo­sell (Gar­ri­gues). Abans de la fil·loxera les vinyes ocu­pa­ven unes 100.000 hectàrees a les ter­res de Ponent. Avui amb prou fei­nes arri­ben a les 4.500. Els frui­ters i els cere­als, arran de les grans trans­for­ma­ci­ons de rega­dius del XIX, en què des­taca el canal d'Urgell, van des­plaçar la vinya del pai­satge llei­datà. Però ara gua­nya ter­reny. «Som una terra vitícola, i la diver­si­tat i els micro­cli­mes de les dife­rents àrees de la DO ens fan més atrac­tius i com­pe­ti­tius», sosté Cusiné, exem­ple de l'evo­lució i extensió del vi a les ter­res de Ponent: va crear el seu celler el 2003, com­prant l'antiga coo­pe­ra­tiva del Vilo­sell, i en poc temps ja pro­du­eix 230.000 ampo­lles, tre­ba­lla en un pro­jecte de rutes turísti­ques del vi i la gran majo­ria de la seva pro­ducció es des­tina a l'expor­tació, un 80%, apro­fi­tant la xarxa comer­cial i el conei­xe­ment del sec­tor que Cusiné va tei­xir durant la seva llarga etapa a Cas­tell del Remei: l'altre celler ambai­xa­dor, amb Rai­mat, que han tin­gut fins ara els vins de Ponent.

Productors
9 cellers elaboradors
24 cellers envasadors
656 viticultors
Localització
Artesa de Segre, Urgell, Garrigues, Pallars Jussà, Raimat, Segrià i Valls del Riucorb.
Producció anual
135.000 hectolitres
On trobar-los
www.costersdelsegre.cs
Complex de la Caparrella, 97 Lleida. Tel. 973 26 45 83


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.