cultura

literatura

Miquel Manzano retrata Robert Capa en una novel·la

L'autor gironí debuta amb ‘El miliciano abatido (Diario de guerra de Robert Capa)', centrada en la Guerra Civil i en la polèmica foto del milicià

El llibre ja ha arribat en un mes a la segona edició

El 22 d'octubre del 1913, va néixer a Budapest Endre Ernö Friedmann, un jueu hongarès que anys més tard va canviar el seu nom pel més internacional de Robert Capa i que es va convertir en el fotoperiodista de guerra més famós del segle XX. Cent anys després del seu naixement, Capa continua sent una font inesgotable d'històries i controvèrsies, tot un personatge de novel·la, i així l'ha considerat l'escriptor gironí Miquel Manzano (Sant Julià de Ramis, 1977), un apassionat de la fotografia, que li ha dedicat la seva primera novel·la, El miliciano abatido (Diario de guerra de Robert Capa), publicada per l'editorial andalusa Alcalá Grupo. El milicià del títol és el de Mort d'un milicià, la famosa fotografia feta per Capa el 5 de setembre del 1936 al terme municipal d'Espejo (Còrdova), que captava la mort per un tret del milicià anarquista alacantí Federico Borrell, conegut com El Taíno. Aquesta imatge icònica, de la qual s'ha discutit l'autenticitat, és l'eix vertebrador de la novel·la de Manzano, que considera aquesta fotografia “el Sant Grial del fotoperiodisme”. “Encara no se n'ha trobat el negatiu original, ni tan sols a la maleta mexicana, per aclarir si la foto és o no un muntatge. En aquest cas, jo crec que no es pot parlar de blanc o negre, sinó de gris. Dono suport a la tesi que Capa estava fent aquell dia una sessió de fotos amb una columna de milicians d'Alcoi, però que en plena sessió un tret va matar Borrell. En tot cas, la foto és bona i va fer una feina excel·lent per difondre la causa republicana en l'àmbit internacional i consolidar Capa com el gran fotògraf que era”, explica Manzano.

Aquesta novel·la ben documentada, de 550 pàgines, ja ha arribat en un mes a la seva segona edició a l'Estat espanyol, i ha començat a distribuir-se a Mèxic abans d'iniciar la seva expansió a altres cinc països llatinoamericans, el febrer vinent. L'autor espera que aviat també es publiqui en català. De moment, l'edició original en castellà es presentarà el 14 de gener vinent a la Casa del Llibre de Barcelona, en un acte presentat pel doctor en història Joan Garcia, i més endavant també hi ha prevista una presentació a Girona.

Quan Miquel Manzano va començar a escriure El miliciano abatido –un procés que va durar del 2006 al 2009, en caps de setmana, amb alguna actualització posterior–, ni tan sols s'havia fet pública l'aparició de la famosa maleta mexicana, desapareguda durant gairebé setanta anys, amb els negatius de la Guerra Civil espanyola realitzats per Capa, però també per la seva companya, Gerda Taro, i per Chim Seymour. Manzano fa aparèixer la maleta en aquesta “ficció històrica”, que comença en ple desembarcament de Normandia, però se centra sobretot en la Guerra Civil espanyola, amb un 90% de personatges reals, com ara Ernest Hemingway, John Dos Passos o Agustí Centelles. “És una visió de la Guerra Civil des d'una tercera via: la dels intel·lectuals i brigadistes internacionals que, com Capa, van viure el conflicte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.