cultura

Joan Badia i Homs

Historiador, medievalista i vigilant del patrimoni empordanès

“La divulgació és tan important com l'estudi”

“Noto un respecte majoritari per la meva obra”

“Sóc hereu de l'excursionisme científic de finals del XIX”

“Les petites històries locals teixeixen la historia d'un país”

Un savi autodidacte, amateur i divulgador
Joan Badia i Homs (1941) és un divulgador incansable, el gran expert en el romànic empordanès que no va poder passar per la universitat franquista que li pertocava. Sustenta que la seva formació autodidacta li ha donat més llibertat d'opinió i, admetent que amb algun opositor sí que s'ha trobat, afirma que la seva extensa obra ha obtingut, però, el reconeixement que es mereix. Ara està jubilat, però durant la seva vida laboral va alternar el seu treball en un banc amb la recerca i estudi. D'arrels palafrugellenques, viu des de fa uns anys a Torroella de Montgrí
Parlant amb Pla, vaig descobrir un home gens avar i força generós. I amable. Lluny dels estereotips
L'Ajuntament de Foixà ha donat una lliçó amb Sidillà als senyors que dirigeixen la cultura des de Barcelona
El seu interès pel patri­moni empor­danès i pel seu estudi data, com mínim, de la segona mei­tat dels anys sei­xanta.
Les tro­ba­lles i el meu interès comen­cen amb la mot­xi­lla i les xiru­ques, que més tard com­ple­mento amb el tre­ball als arxius i a les bibli­o­te­ques. Un bon tre­ball de camp junt amb el conei­xe­ment del país i del seu patri­moni per­met expli­car coses interes­sants que merei­xin publi­car-se i divul­gar-se. Em vaig ado­nar que, per conèixer la meva terra, calia també saber-ne més de les veïnes. Cal fer com­pa­ra­ci­ons i poder posar-ho tot en con­text per tro­bar la per­so­na­li­tat i les carac­terísti­ques d'allò que vols estu­diar.
Ha viat­jat, doncs, per conèixer a fons el nos­tre romànic.
L'art medi­e­val té una uni­tat molt clara amb les ter­res veïnes i sobre­tot amb la Cata­lu­nya Nord. He pro­cu­rat conèixer el Ros­selló, el Con­flent i fins i tot Occitània tan bé com el meu país. L'he tre­pit­jat pam a pam. Penso que ho he fet amb encert, perquè et dóna una visió del que vols estu­diar bas­tant ferma.
Se sent hereu de l'excur­si­o­nisme científic.
A Cata­lu­nya, vam ser pio­ners de l'excur­si­o­nisme científic. Les enti­tats que van deri­var més tard en els cen­tres excur­si­o­nis­tes de Cata­lu­nya són de les últi­mes dècades del segle XIX. Publi­ca­ven aquells but­lle­tins en què s'expli­cava cada excursió però també s'estu­di­ava el país.
Dei­xe­ble i col·labo­ra­dor de Miquel Oliva i de Lluís Esteve. Que li van trans­me­tre?
Són les dues per­so­nes que m'han influït més i amb qui vaig col·labo­rar de jove. Miquel Oliva tenia dues ves­sants, la cone­guda era l'arqueològica. Era el direc­tor del Museu Arqueològic de Girona i el cap dels ser­veis d'Arque­o­lo­gia i exca­vava a Ullas­tret i Roses. Però, a més a més, era dele­gado de Bellas Artes i s'ocu­pava de la res­tau­ració de monu­ments, ves­sant que no se li coneix tant. Tenia un entu­si­asme extra­or­di­nari, una gran capa­ci­tat de tre­ball i ho feia tot amb un opti­misme i un entu­si­asme que s'enco­ma­na­ven. Si no m'he espan­tat pels pro­ble­mes i les tra­ves és gràcies al que vaig apren­dre d'ell.
I Lluís Esteve?
Era mes­tre i tenia uns conei­xe­ments extra­or­di­na­ris de mega­li­tisme. És amb qui vaig anar a més llocs a aju­dar a exca­var. Va fun­dar l'Ins­ti­tut d'Estu­dis del Baix Empordà que anys més tard vaig pre­si­dir. En va ser l'ànima. També recordo Pere Caner, de Calonge, mes­tre i arqueòleg i estudiós de la història.
Ser auto­di­dacte ha fet que fos blanc de desau­to­rit­za­ci­ons pro­vi­nents del món acadèmic.
M'he tro­bat amb gent que no entén que vinc d'una època com­pli­cada i que em vaig veure obli­gat a fer-m'ho tot sol. M'he tro­bat algú que peca de titu­li­tis. Però el res­pecte per la meva obra és majo­ri­tari. Em van pro­po­sar com a mem­bre de l'Acadèmic de Belles Arts de Sant Jordi, lloc on d'auto­di­dac­tes no n'hi ha gai­res. El pri­mer premi Indiketa de la Fun­dació Valvi que em van con­ce­dir va ser també un orgull immens. Els entre­bancs tin­guts per ser auto­di­dacte són mínims.
L'ama­teu­risme l'ha fet més lliure?
Tre­ba­llar en un banc ha estat un avan­tatge, perquè no et deus a cap Déu, pots dir el que et sem­bli i exer­cei­xes la lli­ber­tat de crítica més còmoda­ment.
En el con­text de la seva obra és impres­cin­di­ble la divul­gació?
La divul­gació és tan impor­tant com l'estudi. En aquest país, el patri­moni cul­tu­ral és un dels tre­sors per explo­tar. Per exem­ple, al Baix Empordà no hi ha col·labo­ració entre ajun­ta­ments per faci­li­tar al visi­tant les rutes monu­men­tals de la comarca. Per exem­ple, des de Pals fins a Monells o Madre­ma­nya pots tro­bar cada dos quilòmetres un lloc digne d'atu­rar-se per con­tem­plar i valo­rar i això demos­tra l'enorme den­si­tat de patri­moni del Baix Empordà.
Sabem ven­dre el nos­tre patri­moni?
De cap manera. Com és que a hores d'ara encara no hi ha una senya­lit­zació unitària? O un altre fet encara més greu: quan vaig començar a recórrer el país, a finals dels cin­quanta, molts edi­fi­cis interes­sants eren tan­cats. No ha can­viat gaire. Els grans monu­ments són oberts, però i els altres? Per exem­ple, aniràs a Ullas­tret et toparàs amb l'església romànica, però l'hauràs de veure per fora si no estan dient missa. Turisme cul­tu­ral també és regu­lar les visi­tes al patri­moni cul­tu­ral.
Avenços també n'hi ha hagut.
Sí, per exem­ple la res­tau­ració de grans monu­ments, com ara Sant Pere de Rodes, que és un dels més visi­tats del país. O la recu­pe­ració –un orgull perquè hi he pogut par­ti­ci­par per­so­nal­ment– de Sant Quirze de Colera, que és una peça fona­men­tal del patri­moni del país d'un interès extra­or­di­nari.
Els cri­te­ris de res­tau­ració han estat un dels seus grans cavalls de bata­lla.
Cada polític té els seus cri­te­ris i cada arqui­tecte, durant molt de temps, també tenia els seus. Aquell cri­teri his­to­ri­cista de com­ple­tar les parts que fal­ten al monu­ment és una aber­ració impor­tant. Millor dei­xar la ruïna que inven­tar-se estruc­tu­res.
Joan Saqués va ser un dels polítics que s'ha tro­bat pel camí.
Va impul­sar amb el seu entu­si­asme mol­tes coses impor­tants. Per exem­ple, el que va fer al mones­tir de Sant Llo­renç de Sous, pujant a la Mare de Déu del Món, que és impor­tantíssim. Sense ell esta­ria per­dut. Va fer una gran neteja de les ruïnes, una exca­vació i un gran estudi. Sense inven­tar-se res! Tenia un gran valor: apre­ci­ava els grans monu­ments i també els petits cas­tells, mura­lles i esgle­si­o­les. Va arri­bar per­tot.
Els tres volums de L'arqui­tec­tura medi­e­val de l'Empordà són un gran recull eclèctic, una demos­tració de la seva capa­ci­tat d'inven­ta­riar. Cal revi­sar-los?
Neces­si­ta­ria una ree­dició. Està clara­ment superada. L'ultima edició va ser dels anys vui­tanta i només em van per­me­tre fer afe­gits en un cen­te­nar de pàgines. Del 1985 cap aquí, s'ha com­ple­tat moltíssim, s'han fet infi­ni­tat d'exca­va­ci­ons i de res­tau­ra­ci­ons, s'han des­co­bert nous ele­ments. Hi ha coses que ara veu­ria dife­rents. Va tenir un paper impor­tantíssim en aquell moment.
El seu extens currículum revela un interès trans­ver­sal per la cul­tura. De Josep Pla també ha estat capaç de par­lar-ne?
Ens coneixíem per­so­nal­ment. He vis­cut molts anys a Lla­franc i l'anava a veure al mas. Li agra­dava de par­lar d'arque­o­lo­gia i de res­tau­ra­ci­ons. Tenia una curi­o­si­tat uni­ver­sal. Vaig tenir-hi llar­gues con­ver­ses. Quan va cedir la bibli­o­teca a Pala­fru­gell i va crear el patro­nat, em va dema­nar que hi fos. I encara hi sóc.
Va par­ti­ci­par en un recull coral ano­me­nat Vaig conèixer un Josep Pla allu­nyat dels este­re­o­tips.
Calia tren­car este­re­o­tips. Feia un paper, com Dalí. Par­lant ell i jo a soles, vaig des­co­brir un Pla gens avar i força generós. Era molt ama­ble. Guar­dava les seves bou­ta­des per quan tenia públic. Era una bona per­sona. Per mi va fer molts viat­ges i va par­lar molt per telèfon per acon­se­guir que se'm publiqués L'arqui­tec­tura (...). Par­lar per telèfon li moles­tava molt, perquè deia que ja havia par­lat prou per telèfon quan feia de cor­res­pon­sal. Sé que va aju­dar gent que ho neces­si­tava.
Quins fronts té ara oberts?
Ara, em dedico a la divul­gació. M'agrada expli­car a la gent allò que té al cos­tat de casa. He fet un cen­te­nar de con­ferències, la majo­ria en pobles petits. Trobo cada cop més gent que em diu que ha estat a tants llocs i, poc després, reco­neix que no sap res del que té al vol­tant. Ens falta auto­es­tima cul­tu­ral. Em deien fa poc: “Vaig veure unes pin­tu­res al Piri­neu...” Doncs aquí al cos­tat hi ha les pin­tu­res murals de Sant Tomàs de Fluvià que, amb una mica de sort, es troba obert i es poden veure.
Sense his­to­ri­a­dors locals no hi ha història.
N'és la base. No és un sub­pro­ducte. Les peti­tes històries locals tei­xei­xen la his­to­ria d'un país. Com més apro­fun­dim en el local més som capaços d'inter­pre­tar la història del nos­tre país.“Com més local, més uni­ver­sal”, deia Pla.
Va par­ti­ci­par en un grup que s'ano­me­na­va­Grup Empor­danès de Sal­va­guarda de l'Arqui­tec­tura rural i tra­di­ci­o­nal (Gese­art). Què feien?
Intentàvem fer dues coses: tre­ball de camp i tro­bar ele­ments del ter­ri­tori poc cone­guts, estu­diar-los i, d'altra banda, dedi­car-nos a l'arqui­tec­tura rural i tra­di­ci­o­nal. Sobre­tot, l'arqui­tec­tura de pedra seca, les bar­ra­ques de vinya i que van fer els page­sos i vinya­ters que ens van dei­xar un jardí de pedra.
Quin ha estat el tre­ball més pla­ent?
Durant la con­fecció de L'arqui­tec­tura (...), mol­tes apor­ta­ci­ons eren fruit del tre­ball de camp. Van ser deu anys de mot­xi­lla, xiru­ques i ganes de saber coses. Anava poblet a poblet i visi­tava una cape­lleta que estava docu­men­tada pen­sant que hi tro­ba­ria una cape­lla de mas i hi tro­bava una església pre­romànica des­co­ne­guda. Eren unes grans satis­fac­ci­ons.
Sant Quirze de Colera i Sant Pere de Rodes, els grans esforços.
Un dia o altre s'havien de recu­pe­rar. Són els nos­tres dos grans monu­ments medi­e­vals. Sant Quirze era en mans pri­va­des. Els pro­pi­e­ta­ris, amb gran sen­si­bi­li­tat, ho van cedir a l'Ajun­ta­ment de Rabós. Haver con­tribuït a la recu­pe­ració, l'estudi i el sal­va­ment de la res­tau­ració de Sant Quirze és una de les par­ti­ci­pa­ci­ons de què estic més con­tent.
Als Clots de Sant Julià, calien pros­pec­ci­ons arqueològiques a la zona on es va fer la planta?
Cal­dria haver fet una gran cam­pa­nya arqueològica. Hi ha un nucli on hi ha els Clots, però hi ha també un entorn de Clots. A part del nucli cen­tral, hi ha una zona fins a Pera­ta­llada on hi ha escam­pats dife­rents clots i tom­bes. És un dels con­junts més difícils de deli­mi­tar. És un dis­ba­rat haver-ho fet allà, tenint altres zones on hi ha pai­satge degra­dat. Les dei­xa­lle­ries són necessàries, però cal triar el lloc ade­quat. Si ara la dei­xa­lle­ria pogués anar a un altre lloc, seria una gran notícia.
Què pensa del claus­tre de Palamós?
No l'he vist. Si és un claus­tre del segle XII o XIII de la cate­dral vella de Sala­manca, és molt impor­tant. Però és molt impor­tant per a Sala­manca. El que em sorprèn és que es declari bé cul­tu­ral d'interès naci­o­nal [BCIN], és a dir, pro­tecció màxima cata­lana, i, en canvi, uns mesos després es des­ca­ta­lo­gui un lloc tan interes­sant per al nos­tre patri­moni, obli­dat i humi­liat, com Sant Romans de Sidillà. No entenc com el poden des­ca­ta­lo­gar amb un informe que diu que només té valor en l'àmbit del muni­cipi o com a molt de la comarca.
Hi havia un informe de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans, la nos­tra acadèmia, que reco­ma­nava decla­rar-lo BCIN.
Foixà ha res­post ràpida­ment.
El govern muni­ci­pal de Foixà està interes­sat a pre­ser­var-ho, deli­mi­tar-lo i que es con­servi bé. Ha donat una lliçó als senyors que diri­gei­xen la cul­tura des de Bar­ce­lona. Va pas­sar una cosa sem­blant a Prats del Rei, a l'Anoia, a tocar la Segarra. S'hi va des­co­brir la mura­lla del poblat ibèric que va donar nom a la Segarra. Cul­tura els va dir que s'estu­di­ava i es tor­nava a enter­rar. Hi ha hagut pro­tes­tes i reco­llida de fir­mes i han recu­lat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia