cultura

El gabinet del ciborg Antúnez

Una exposició mostra el procés de treball de l'artista, així com els robots de les seves ‘performances'

El públic de
la mostra pot interactuar amb els robots i les instal·lacions
de l'artista

Exo­es­que­lets, dreske­le­tons, robots i interfícies cor­po­rals són els com­panys inse­pa­ra­bles de Mar­cel·lí Antúnez en les seves per­for­man­ces i actu­a­ci­ons tea­trals. La majo­ria són arte­fac­tes que s'inte­gren en el mateix cos del cre­a­dor i interac­tuen amb ell. Veure totes aques­tes andròmines hiper­tec­nològiques ple­ga­des en un mateix espai és, si més no, impres­si­o­nant, i això és el que ofe­reix l'Arts Santa Mònica de Bar­ce­lona en la pri­mera expo­sició de caràcter retros­pec­tiu que es pot veure a Cata­lu­nya del sin­gu­lar artista.

Mar­cel·lí Antúnez (Moià, 1959) és d'aquells cre­a­dors per­ta­nyents a l'estirp d'artis­tes cata­lans mar­cats per la rauxa. La seva obra és mou sense fron­te­res defi­ni­des entre el tea­tre, la per­for­mance, l'escul­tura, el vide­o­art, la pin­tura i el dibuix. Tot forma part d'un mateix sis­tema. “La meva és una car­rera trans­ver­sal –reco­neix Antúnez–. Sóc molt tafa­ner, però també sóc un paio de poble que s'emo­ci­ona amb la seva terra.” I aquest és, segons l'artista, el tema de tota la seva obra: “Cons­truir una uto­pia, inten­tar enten­dre la con­dició humana i d'estar més bé en un món que de vega­des no és massa ama­ble.”

Mal­grat moure's sem­pre entre sis­te­mes molt com­ple­xos i de gran sofis­ti­cació tec­nològica, la gènesi del tre­ball d'Antúnez és el dibuix, que actua com a esbor­rany i story­bo­ard de totes les seves actu­a­ci­ons. De fet, com explica amb cert orgull, tot va començar quan va gua­nyar un premi de dibuix del seu poble quan tenia set anys. El dibuix té, doncs, un pro­ta­go­nisme des­ta­cat en l'expo­sició. Tan bon punt s'arriba a l'Arts Santa Mònica es pot veure com l'artista ha pin­tat la paret de l'escala del cen­tre. Antúnez, que va ser fun­da­dor de La Fura dels Baus, ha creat una serp que s'estén de baix a dalt i explica de manera deli­rant el seu procés de tre­ball que ell ano­mena “sis­te­matúrgia”. “És una al·lego­ria de tot el que veu­rem després a l'expo­sició”, diu. L'artista aca­barà el mural, en els pròxims quinze dies de l'expo­sició, davant dels visi­tants.

Antúnez, assu­mint el seu paper també de comis­sari, no dubta a qua­li­fi­car la mos­tra de “l'expo­sició de l'any” i a con­vi­dar el públic de totes les con­di­ci­ons i edats a visi­tar la mos­tra. L'apar­tat dedi­cat als dis­po­si­tius robòtics i a les ins­tal·laci­ons interac­ti­ves pot ser el més atrac­tiu per al públic gene­ral, ja que el visi­tant pot donar vida lite­ral­ment a les obres.

Un exem­ple d'aquesta interac­ti­vi­tat és l'Alfa­bet d'emo­ci­ons, un tronc de fusta que res­pon sono­ra­ment, rient, plo­rant o geme­gant, quan se'l toca o aca­ri­cia, i que el cre­a­dor defi­neix de “pròtesi emo­tiva”. Els robots d'Antúnez es cor­res­po­nen amb els espec­ta­cles del cre­a­dor, com ara Afàsia, Pol i Hiper­mem­brana. N'hi ha de total­ment metàl·lics, però també de més antro­pomòrfics, com Matías, un cap clònic de l'artista que es mou i parla, de l'últim espec­ta­cle de l'artista, Pseudo. No hi falta tam­poc Joan, l'home de carn, cons­truït amb frag­ments de carn de porc, que a prin­ci­pis dels noranta va pro­vo­car una gran polèmica.

Men­tre duri l'expo­sició, mol­tes de les per­for­man­ces de Mar­cel·lí Antúnez es tor­na­ran a repre­sen­tar a l'Arts Santa Mònica en un com­plet pro­grama d'acti­vi­tats.

Sis­te­matúrgia.

arts santa mònica. la ram­bla, 7. bar­ce­lona. fins al 6/4



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.