FESTIVAL CÒMIC DE FIGUERES
XAVIER CASTILLÓN
Riure amb Beethoven
El Festival Còmic de Figueres tindrà lloc per Setmana Santa i estrenarà la seva primera producció pròpia: un esbojarrat concert clàssic, creat i dirigit per Jordi Purtí
El Festival Còmic de Figueres celebrarà la seva setena edició en plena Setmana Santa, del dijous 17 al diumenge 20 d'abril, amb un intens programa d'espectacles humorístics que tindran lloc en tres espais de la capital empordanesa: el Teatre El Jardí, l'Espai Citroën (Rambla) i l'Antic Escorxador. En aquest últim espai de passat tan bucòlic i entranyable, la companyia catalana Ponten Pie hi representarà durant tres dies onze funcions del seu espectacle Ârtica, en el qual 18 espectadors per funció entren, convenientment abrigats, en una caseta de fusta a 6 graus de temperatura per descobrir un grapat de personatges singulars i un secret molt ben guardat. Ârtica va ser votat pels professionals acreditats a l'última Fira de Tàrrega com la millor estrena d'arts de carrer i no convencionals.
Però el gran salt endavant que representa aquesta setena edició en la trajectòria del festival figuerenc és l'estrena de la seva primera producció pròpia. El diumenge 20 d'abril tindrà lloc a El Jardí la première de Concerto a tempo d'umore (21 h, 12 euros), un espectacle sorgit de la col·laboració entre l'Orquestra de Cambra de l'Empordà (OCE), sota la batuta de Carles Coll, i Jordi Purtí, l'autor i director d'Operetta, l'espectacle de la companyia banyolina Cor de Teatre que s'ha convertit en tot un fenomen internacional, amb més de 300 representacions en diversos països. En aquest cas, Purtí i l'OCE han concebut un espectacle còmic i musical en què els dotze músics de l'orquestra i el seu director interpreten algunes de les composicions més conegudes de genis com ara Vivaldi, Mozart i Beethoven, mentre combinen “el doble virtuosisme, gairebé un malabarisme, de ser músics i actors alhora”, segons Purtí, que ha creat per a l'ocasió una posada en escena molt dinàmica i divertida, a les antípodes de la tradicional imatge sòbria i estàtica dels músics clàssics.
“Jo ja tenia un guió escrit per fer un espectacle semblant amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), però llavors va haver-hi canvis en la direcció de l'Auditori de Barcelona i el projecte es va aturar. I fa uns mesos vaig rebre una trucada de l'oficina de l'OCE, perquè havien vist Operetta i volien treballar amb mi, però l'entesa definitiva va arribar a través del Festival Còmic de Figueres, que ha assumit el repte de convertir aquest concert en la seva primera producció pròpia”, explica Purtí, que no descarta ampliar aquest concerto més endavant a una orquestra simfònica. De fet, l'OCE és també la base de la Filharmònica de Catalunya, protagonista dels últims concerts de Cap d'Any de TV3.
Purtí remarca que el títol de l'espectacle no enganya: aquest Concerto a tempo d'umore és, en essència, un concert “amb totes les de la llei” en què més enllà dels gags, hi ha sobretot amor i respecte per la música clàssica i moltes ganes de fer-la arribar al gran públic. “Els membres de l'orquestra estimen profundament aquesta música, però també la versionen i poden tocar La primavera de Vivaldi a ritme d'havanera.”
Jordi Purtí s'ha proposat que aquest Concerto a tempo d'umore tingui una llarga vida als escenaris: “El dia 20 d'abril el tocarem per primera vegada i el 21 ja el començarem a afinar. És com la vida del músic: mai no s'acaba d'assajar i d'aprendre. M'agradaria que aquest concert pogués arribar a tants milers de persones com ho està fent encara Operetta. Si ho hem aconseguit amb Operetta és perquè hi hem dedicat moltes energies i molta feina, perquè així ho fem en tots els espectacles, sobretot quan són fills teus.”
Humor en diversos formats
El Festival Còmic de Figueres també ha programat altres espectacles com ara el Post Clàssic, de Tortell Poltrona, que arriba al festival amb el recent reconeixement estatal del Premio Nacional de Circo; The best of Leo Bassi, que es planteja com un recopilatori dels millors moments de la carrera d'aquest bufó sense límits; Cuentos pequeños, amb el mim i els sorprenents titelles corporals d'Hugo e Inés; la preestrena del nou espectacle de Joan Pera, el monòleg Fer riure és un art; la companyia vallenca Tandarica Circus i el seu Passabarret, i L'home orquestra de la companyia d'animació País de Xauxa. A més, el festival inclou també propostes formatives, com ara el curs Esmola el teu humor, a càrrec de Leo Bassi, i la Teràpia del riure, que oferirà Mari Luz Lurbe per “fer-nos passar un matí d'alegria i felicitat”.