Mirador
D'A: dels Garrel al Garrell
Què és un autor cinematogràfic? Hi pot haver tantes respostes com diferents menes d'autors, de manera que fins n'hi ha que imprimeixen la seva personalitat en propostes de cinema comercial. A vegades, però, a l'autoria li costa trobar espai en l'exhibició comercial, cosa que fa que un festival es justifiqui parcialment com una oportunitat de veure maneres altres de fer cine. Procurant-ho, un festival pot trobar el seu sentit, com és el cas del Festival D'A de cinema d'autor que, des del 25 d'abril i fins demà passat, té lloc a Barcelona.
Amb només quatre edicions, el D'A ha consolidat una proposta de la qual pot suposar-se una gran diversitat a partir de la mateixa denominació, que potser és tautològica perquè un festival que no sigui de gènere ho és d'autor. Sigui com sigui, hi caben tota mena d'autors: des de Philippe Garrel, aquest fill adolorit de la Nouvelle Vague del qual s'ha projectat una pel·lícula (La jalouissie) sorprenentment serena sobre l'amor i la separació, fins al debutant Jordi Morató, director d'un documental sobre Jordi Pujiula, l'anomenat Garrell de Castellfollit de la Roca o d'Argelaguer, al terme municipal del qual, al costat d'una carretera, l'home va construir una mena de jungla on, segons ell mateix, alliberava el seu costat salvatge. Muntada en bona part amb imatges preexistents, com ara films amateurs en què el Garrell emula Tarzan, Sobre la marxa es projecta avui al CCCB un cop la pel·lícula, en principi un treball de fi de grau d'un estudiant de comunicació audiovisual de la Pompeu Fabra, ha triomfat a Rotterdam i ha començat una gira per altres festivals del món. Una sorpresa de la temporada.
El festival va començar amb Un castell a Itàlia, una mena d'autoficció de Valeria Bruni-Tedeschi en què apareix el seu ex, Louis Garrel, que també protagonitza el film del seu pare Philippe. I pràcticament acabarà amb l'últim film del malaisi Tsai Ming-Liang. Entremig, mil coses: la inesperada comèdia (Stella candente) de Lluis Miñarro sobre Amadeu de Savoia, un cicle dedicat al quebequès Denis Côté programat a la Filmoteca, un curt fassbinderià d'Albert Serra, la possibilitat de discutir sobre els nous cineastes espanyols alternatius, vinculats en part al grup Los Hijos, una variació filipina de Crim i càstig realitzada per Lav Diaz amb el títol de Norte i els nous films de grans autors, com ara Hong Sang-Soo, Corneliu Porumboi o Miguel Gomes.