Cultura popular
Un pilar, un euro
Els Castellers de Badalona busquen fórmules imaginatives per fer front a la retallada de subvencions
Venen butlletes a un euro i el premi és un pilar que la colla anirà a fer allà on el guanyador vulgui
El descensd'ingressos ha forçat la colla a buscar fórmules imaginatives per tirar endavant
Per fer un regal original a un amic, per sorprendre en una festa d'aniversari o per declarar-se a la parella, per què no optar per un pilar executat per una autèntica colla castellera? Aquesta és la proposta que fan els Castellers de Badalona per mirar d'aconseguir diners per mantenir la seva activitat. El descens dels ingressos ha forçat la colla badalonina a buscar fórmules imaginatives per tirar endavant. Per això s'ofereixen a anar allà on calgui per fer un pilar a l'abast de la butxaca de tothom. Es tracta de la campanya T'aixequem un pilar per un euro, un sorteig en què els participants han d'emplenar una butlleta amb les seves dades i, a canvi de només un euro, poden entrar en la rifa que es farà el pròxim dia 18 a la plaça de la Vila de Badalona, coincidint amb la diada castellera de les Festes de Maig. La colla es posarà en contacte amb la persona guanyadora per concretar el dia i el lloc de l'execució del pilar.
Els de la camisa micaco estan disposats a desplaçar-se a qualsevol espai de Badalona, Montgat, Tiana, el Masnou, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet o Barcelona en una data inclosa en la temporada del 2014, sempre que sigui compatible amb el calendari d'actuacions. “Volem fer arribar la il·lusió de tenir una actuació personalitzada a gent que no té diners per pagar-la”, explica la presidenta de la colla, Lourdes Fernández, que reconeix que els grups de cultura popular passen moments complicats per fer front a les despeses. La quantia de les subvencions ha anat minvant en els darrers anys i la participació a les diades no es paga com abans.
La colla també inclou en el seu calendari “actuacions mercenàries”, és a dir, sortides a esdeveniments privats com ara casaments i festes particulars on sí que cobren per actuar. Però una colla modesta, en un municipi on el fervor casteller no és el de les places amb colles que aixequen castells de gamma extra, ho té difícil. “Hem de pagar les factures de llum i aigua del local d'assaig, els cascos de la canalla i les despeses de desplaçament quan actuem fora de Badalona”, argumenta la presidenta. De fet, avança que a l'octubre participaran en una trobada a Mallorca, però explica que cada membre s'haurà de pagar el desplaçament de la seva butxaca. El que no pensen fer és cobrar una quota als integrants. “Som una colla inclusiva i no volem que ningú en quedi fora per motius econòmics”, argumenta Lourdes Fernández. L'única solució, doncs, és fer pinya per trobar vies de finançament alternatives i com més imaginatives millor perquè els 150 integrants actius de la colla no hagin de fer esforços econòmics per poder-hi ser.
A la venda de samarretes, gots i bosses amb el nom de Castellers de Badalona, hi sumen també d'altres objectes elaborats per ells mateixos, com els que van posar a la venda a la paradeta muntada a la fira d'entitats de Sant Jordi. Va ser precisament allà on van presentar la campanya T'aixequem un pilar per un euro i on l'urna va començar a omplir-se de butlletes.
Tothom que vulgui participar en el sorteig encara pot comprar una butlleta al local d'assaig de la colla, tots els dilluns, dimarts i divendres. Els castellers també portaran l'urna a totes les activitats de cultura popular en què participen a partir d'aquest cap de setmana, en el marc de les Festes de Maig de Badalona. Avui seran durant tot el dia al parc de Can Solei en la Festa del Badiu i el dia 9 de maig prendran part en la diada infantil a la plaça de la Vila. L'objectiu és omplir l'urna de butlletes i la guardiola d'euros perquè Badalona pugui continuar tenint colla castellera per molts anys.