Llibres

història

ferran aisa

Autogestió al Matarranya

Encar­nita i Renato Simoni van pre­sen­tar Que­re­tes el 1977 i en francès a la Facul­tat de Lle­tres de la Uni­ver­si­tat de Gine­bra. Ales­ho­res era un lli­bre pio­ner en aquesta matèria, se'n sabia molt poc de les col·lec­ti­vit­za­ci­ons anar­quis­tes en ter­res ara­go­ne­ses durant la Guerra Civil. Aquest mateix assaig va ser publi­cat en cas­tellà el 1982, i el 2006 en italià: Cre­tas. Auto­ges­ti­one nella Spagna Repu­bli­cana (1936-1938).

L'his­to­ri­a­dor Renato Simoni ha diri­git la Soci­e­tat Suïssa de Pro­fes­sors d'Història i és un espe­ci­a­lista en la inves­ti­gació de la Guerra Civil espa­nyola, que ha publi­cat en italià, francès i cas­tellà. Encar­nita Simoni, nas­cuda a Que­re­tes (Matar­ra­nya), és lli­cen­ci­ada en història i pro­fes­sora d'espa­nyol al cantó de Ticino (Suïssa). L'assaig històric d'Encar­nita i Renato Simoni ha estat edi­tat en català per l'Asso­ci­ació Cul­tu­ral del Matar­ra­nya dins de la seva col·lecció L'Ala­dre amb un pròleg del pro­fes­sor i his­to­ri­a­dor ara­gonès Julián Casa­nova, el qual afirma que aquest tre­ball és “una història apa­rent­ment menuda, sobre un poble petit, però que des­co­breix la pro­fun­di­tat de l'autèntica matèria pri­mera de què és feta la feina de la història: les cre­en­ces i pràcti­ques dels éssers humans”.

Que­re­tes, la col·lec­ti­vit­zació d'un poble ara­gonès durant la Guerra Civil (1936-1938) és una versió revi­sada i ampli­ada. Per dur a terme la seva inves­ti­gació, tots dos autors han fet ser­vir la docu­men­tació dels arxius, la història oral i l'antro­po­lo­gia per inda­gar aquells esde­ve­ni­ments que van fer pos­si­ble la col·lec­ti­vit­zació de les ter­res i la ins­tau­ració del comu­nisme lli­ber­tari en una gran part dels pobles del Matar­ra­nya i d'altres zones d'Aragó. Ens par­len de l'orga­nit­zació de la comu­ni­tat, l'era­di­cació del diner, les assem­blees cam­pe­ro­les, la vida quo­ti­di­ana, la llen­gua, la cul­tura i les tra­di­ci­ons.

L'espe­rit lli­ber­tari de soli­da­ri­tat i suport mutu for­ma­ven part de la col·lec­ti­vi­tat que havia abo­lit la pro­pi­e­tat pri­vada de la terra i dels mit­jans de pro­ducció, tot cre­ant una eco­no­mia de signe soli­dari i auto­ges­ti­o­nari. Ens expli­quen la funció dels comitès locals com a òrgans de coor­di­nació sub­or­di­nats a l'assem­blea gene­ral del poble, la cre­ació de la Fede­ració Regi­o­nal de Col·lec­ti­vi­tats i la cons­ti­tució del Con­sell d'Aragó. L'orga­nit­zació del tre­ball i la dis­tri­bució dels béns, seguint el lema anar­quista “De cadascú segons la seva capa­ci­tat. A cadascú segons les seves neces­si­tats”.

En la pri­mera part del lli­bre fan una anàlisi de com era la soci­e­tat ara­go­nesa del pri­mer terç del segle XX i s'endin­sen en l'estudi d'uns pobles mar­cats per la pobresa. Aquesta pri­mera part ja és un gran estudi sobre les ter­res de Terol i els pobles del Matar­ra­nya. També inves­ti­guen la situ­ació política, cul­tu­ral i social durant la Segona República i la influència dels movi­ments polítics i sin­di­cals, amb una espe­cial atenció al movi­ment anar­co­sin­di­ca­lista. La CNT seria la força domi­nant que pro­mou­ria amb els cam­pe­rols i els obrers les col·lec­ti­vit­za­ci­ons a la majo­ria de pobles del Matar­ra­nya. L'estudi es va cen­trar sobre­tot en el poble de Que­re­tes, a la província de Terol, un petit poble on la revo­lució social va ser una rea­li­tat que va durar un període molt breu, però de la seva experiència es poden treure encara avui grans lliçons.

Aquest assaig és una gran apor­tació a la memòria col·lec­tiva i als prin­ci­pis d'eco­no­mia auto­ges­tionària que hau­rien de tenir vali­desa com a alter­na­tiva al capi­ta­lisme.

QUERETES
Encarnita i Renato Simoni
Pròleg: Julián Casanovas Editorial: L'Aladre. Associació Cultural del Matarranya Calaceit, 2013 Pàgines: 311 Preu: 15 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.