cultura

Unes jornades a Breda debaten l'impacte del noucentisme

Una desena d'experts volen aprofundir en la influència del moviment a les terres de Girona

Les sessions se celebraran els dies 6, 7 i 8 de juny al Museu Josep Aragay

L'any que es commemora el centenari de la Mancomunitat, la institució que va donar dimensió política al projecte cultural del noucentisme, l'Ajuntament de Breda i el Museu Municipal Josep Aragay dediquen les II Jornades Noucentistes a aprofundir en la influència que aquell programa intel·lectual va tenir a les comarques de Girona. Una desena d'especialistes en el període, entre ells Francesc Fontbona, Jordi Falgàs, Xavier Castanyer i Josep Pujol, han estat convidats a analitzar, el cap del setmana del 6, 7 i 8 de juny al mateix Museu Aragay, quina va ser la projecció efectiva de l'ideal de la Catalunya ciutat a les terres gironines des dels punts de vista social, cultural, educatiu o urbanístic. La inscripció a les jornades es pot formalitzar al mateix ajuntament o bé a través del correu [email protected].

Les sessions seran inaugurades el divendres dia 6 de juny, a 2/4 de 8 de la tarda, pels representants municipals i l'historiador de l'art i membre del comitè organitzador de les jornades Xavier Castanyer, especialista en l'obra de Josep Aragay i encarregat d'obrir la trobada amb una conferència sobre l'impacte del noucentisme a les comarques gironines justament a través del cas d'aquest pintor, ceramista i teòric estretament vinculat al municipi. La jornada del dissabte dia 7 de juny serà la més intensa. El matí començarà amb una proposta d'interpretació de Les xarxes socials de la cultura a la Catalunya noucentista, a càrrec del professor de la Universitat de Girona Joaquim M. Puigvert (10 h), a la qual seguiran una ponència del director de la Fundació Rafael Masó, Jordi Falgàs, sobre l'arquitectura europea de 1915 i els paral·lelismes amb l'obra masioniana (11.30 h), i una intervenció de Francesc Fontbona, membre de l'Institut d'Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Sant Jordi, titulada Noucentisme en mans d'altres (12.30 h).

A la tarda, l'escriptor i professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya Josep Pujol i Coll analitzarà dues antologies poètiques escolars de l'època (16.30 h), i Narcís Figueras, professor de la Universitat Oberta de Catalunya, abordarà la presència del noucentisme al territori, que concreta en una labor de “solitaris” (18 h). Diumenge, l'últim dia de les jornades, l'historiador Andreu Pujol parlarà de l'arquitectura escolar noucentista (11 h).

LA DATA

04.06.14
és la data límit
per formalitzar la inscripció a les II Jornades Noucentistes de Breda, que seran del 6 al 8 de juny.

Una exposició per redescobrir Manuel Genovart

Coincidint amb la clausura de les jornades, el mateix diumenge 8 de juny s'inaugurarà al centre cultural Els Forns de Breda (12 h) l'exposició Manuel Genovart, artista polifacètic, que proposa redescobrir aquest pintor barceloní, col·leccionista, fotògraf i aficionat a l'arqueologia i la meteorologia, que va estar estretament vinculat al municipi, on estiuejava des dels anys vint. L'exposició, comissariada per Mònica Tarré i Bernat Puigdollers, es podrà visitar fins al 27 de juliol i documenta el caràcter actiu i compromès de Manuel Genovart i Boixet (Barcelona, 1895-1980), bon amic de l'artista Josep Aragay i impulsor, l'any 1932, de la restauració del claustre del monestir de Breda. Activista cultural de profundes conviccions catalanistes, Genovart va estar també molt vinculat a Sant Feliu de Buixalleu, on cap a 1923 va arrendar amb la seva dona, la també pintora Dolors Callol i Chevalier, el mas de can Joanic de Gaserans per passar-hi els estius. La singularitat d'aquest matrimoni ja es va posar de manifest en el seu viatge de noces, que va consistir en un pelegrinatge en tartana, durant nou mesos, per visitar i pintar totes les ermites de Catalunya. Tot i que l'art va ser la seva primera vocació (era fill d'un pintor romàntic notable), va estendre les seves inquietuds a molts altres camps, des de l'arqueologia i la fotografia, a través del Centre Excursionista de Catalunya, al col·leccionisme de tota classe, incloent-hi minerals, papallones, goigs, exlibris, segells, monedes, rellotges de butxaca, recordatoris i fòssils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.