cultura
QUIM BALL-LLOSERA I MATEU PASTORET,
EDITORS DE JOCS DE ROL
“El joc de rol està vivint un ‹boom›”
Jugar a rol és com barrejar explicar contes a la vora del foc i jugar a lladres i policies
L'editorial gironina n'ha fet sis
Maqui Edicions
va iniciar la trajectòria editorial l'any 2008, tot i que l'any 2006 ja va publicar ‘Orn: Integral dues espases', el seu primer còmic en català. Després va publicar els jocs de rol ‘Cataus', ‘Etern estiu', ‘Món de monstres', ‘Sistema solar', ‘Tibet: el joc de rol' i ‘Un cèntim pels meus pensaments'.
Maqui edicions, l'editorial fundada l'any 2006 a Cornellà del Terri pels socis Quim Ball-llosera i Mateu Pastoret, és l'editorial estel·lar dels jocs de rol en català.
Què els va motivar a emprendre aquest projecte?
Q.B. Nosaltres, més que per un tema econòmic, ho vam voler fer per un tema cultural. Volíem portar una cosa nova en el gènere lúdic, nous tipus de jocs de rol que veiem que no s'estaven aportant. I a més a més, fer-ho en català.
M.P. Jo sóc del parer que, com a aficionat, si el mercat no et dóna el que tu vols, tu estàs obligat a donar--ho al mercat.
No els fa por que, amb el món digitalitzat, els jocs de rol en quedin afectats i decaiguin?
Q.B. Bé, jo crec que arran de la crisi passa una mica al contrari: els jocs de taula –i de rol– estan vivint un boom, ja que t'ofereixen aspectes que els jocs digitals no et donen, com estar assegut a una taula amb els teus amics –no a casa teva tancat– i socialitzar-te jugant.
Quin tipus de jocs de rol han publicat? Tenen alguna dificultat especial?
M.P. La nostra política era publicar jocs que sortissin de l'estàndard, tant en temàtica com en sistema. Som una editorial independent, i intentem aconseguir un catàleg que sigui divers. Per això, els jocs que hem publicat surten del normal: n'hem publicat un sobre el Tibet, que és l'únic joc que hi ha sobre aquest tema.
Q.B. Pel que fa a la dificultat, són molt fàcils. Al manual hi ha marcades l'ambientació –a quin món estem jugant–, i les regles del joc, i simplement es tracta de jugar.
Pel que fa a les edats...
Q.B. L'edat considerada bona per començar a jugar de manera autònoma és als 12 anys, com també passa en el món de la literatura. Però els jocs de rol són per a totes les edats: des de nens petits que juguen acompanyats, fins a gent gran. Es tracta de saber adaptar el joc a les diferents situacions.
Tots els vostres jocs de rol són traduccions al català. Tenen pensat escriure'n algun?
Q.B. De fet, la idea era començar traient un joc nosaltres. Ho tenim en ment i hi anem treballant, però de moment està aparcat. Ara mateix no és una prioritat.
Quin és el format dels jocs de rol que vostès ofereixen?
Q.B. Tenim dos branques: els jocs publicats i els minijocs –de quatre pàgines com a màxim–, d'accessibilitat molt ràpida, gratuïts, i que es poden descarregar per web.
M.P. Els jocs de rol que publiquem, en principi són sense tauler i són majoritàriament en format de llibre. De vegades se'n publica algun amb figures, però no és el normal. Ens agrada dir que els jocs de rol són jocs de taula en què el tauler és la imaginació de cadascú.
Quins són els objectius dels jocs de rol?
Q.B. L'objectiu principal que tenen els jocs de rol és el d'explicar una història i aconseguir que tots els participants s'hi impliquin. Però també tenen uns efectes col·laterals importants, com fomentar la lectura, el pensament lateral, el joc col·laboratiu, les tècniques comunicacionals, el respecte mutu i les preses de decisions analítiques.
Hi ha trobades de jocs de rol?
Q.B. Hi ha clubs de rol arreu de Catalunya que fan jornades obertes una o dues vegades a l'any.
M.P. Ara estem muntant Un Tast de Rol, que són unes jornades que es faran a Celrà el segon dissabte de cada mes senar, a partir del 12 de juliol.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.