La Batalla de l'Ebre, de més a prop

Les rutes gratuïtes organitzades pel Comebe s'estrenen al Poble Vell de Corbera d'Ebre amb èxit d'assistència

Amb l'objectiu de donar a conèixer els escenaris de la Batalla de l'Ebre, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) va donar ahir el tret de sortida a les visites guiades que, el darrer dissabte de cada mes, oferirà gratuïtament a totes les persones que es vulguin apropar una mica més a aquesta batalla, conèixer una mica més aquest conflicte bèl·lic, les conseqüències que se'n van derivar, així com els llocs més significatius. Ahir, doncs, van ser unes 50 persones les que van participar en la primera ruta, amb el lema Sobreviure a l'horror, tot i que s'havien limitat les places a 40. Als volts de les deu del matí, es van trobar a l'Ajuntament de Corbera d'Ebre, tal com es farà en les properes rutes i, des d'allí, es va iniciar el recorregut. La primera parada va ser el Poble Vell de Corbera, on els visitants van poder passejar entre les runes de les cases i carrers que van quedar després dels bombardejos de 1938. Alhora, es van ampliar els coneixements històrics gràcies a les explicacions de la guia: «L'església no va anar a terra perquè els avions es poguessin orientar», comenta en un moment de la visita, que va atraure tant grans com petits. I és que els més grans, sobretot els veïns del municipi o de la zona, ja coneixen de prop totes aquestes històries, i fins i tot hi van ficar cullerada aportant la seues pròpies experiències. Però els més petits, van quedar sorpresos per les conseqüències d'una guerra que els queda lluny, però que forma part de la seua història, i per això van bombardejar amb preguntes pares i avis a mesura que avançava la visita.

Després del Poble Vell, la ruta va seguir a la Fatarella, al Memorial de les Camposines, un dels punts estratègics de comunicacions durant la batalla i el primer lloc on es poden recordar els dos exèrcits, ja que és un monument a tots els combatents en la batalla, sense distincions d'ideologies o bàndols. Allí s'hi va fer una visita ràpida, ja que encara quedava l'espai històric de les Devees de la Fatarella, format per una petita línia de trinxera, i el Centre d'Interpretació Soldats a les Trinxeres de Vilalba dels Arcs. Com acostuma a passar en ocasions com aquesta, la ruta està pautada i no hi ha gaire temps per entretenir-se. Per això es va recomanar als visitants que, ara que ja ho coneixen, hi tornin un altre dia i així s'ho puguin mirar tot amb més detall.

Almenys, però, ja en la primera ruta es va complir l'objectiu de les visites: «Hi ha molta gent del territori que no coneix el que tenen al costat de casa, i esperem que amb aquestes rutes ells puguin ser els millor ambaixadors del projecte i donar-ho a conèixer», va explicar Toni Vidal, tècnic del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. De fet, la majoria dels assistents a la ruta eren de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona, tot i que alguns venien d'altres punts del país. Així, si la iniciativa funciona, es pot tornar a repetir l'any vinent, tot i que com va avançar Vidal, potser s'estudiarà fer grups més reduïts per agilitzar les visites.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.