cultura

Cultura popular

Capgrossa centenària

La dona del Merma de Vic compleix 150 anys i Vic li ha dedicat una escultura a la plaça Gaudí

Durant 75 anys l'ha fet ballar la mateixa nissaga

És, sense cap mena de dubte, una de les protagonistes de la festa major de Vic d'aquest any, que va engegar ahir i que s'allarga fins al 13 de juliol. La capgrossa Vella, la dona del Merma i mare del Nen, celebra el seu 150è aniversari. Aquesta família de capgrossos són coneguts com “els caps de llúpia”. El més popular dels tres és el Merma, que des de l'any 1987 té una escultura a la plaça Major.

Per aquest motiu divendres la capital d'Osona li va dedicar una escultura commemorativa a la plaça Gaudí. La figura, feta per l'escultor Manel Casserres, de Solsona, és de la Vella asseguda a dalt d'un pilar de pedra. A la mà, hi porta el xurriac, que originàriament servia per obrir pas als gegants durant les cercaviles. Ara és un objecte que serveix per espantar i fer bromes amb els més petits del públic. L'escultura està acompanyada d'una placa amb la frase “La vella més vella de totes les velles de la ciutat”. Durant la celebració d'aquest divendres, Casserres va assegurar: “És un honor haver esculpit una escultura d'una figura tan especial per als vigatans. He intentat que expliqués tot el que la Vella ha viscut i ha vist. Ha estat present en molts actes.” I va confessar que quan l'estava construint es va sentir, fins hi tot, una mica vigatà de tant sentiment que hi havia posat perquè es transmetés a la resta de gent.

La festa d'aniversari també va servir per homenatjar la nissaga de vigatans que s'ha encarregat de portar la Vella durant la meitat de la seva vida. Es tracta de tres generacions de la família Dot. Tot i que les xifres ballen una mica, Manel Dot, que és qui li dóna vida actualment, calcula que el seu avi la va començar a portar pels volts del 1939. Per a Dot és un orgull celebrar aquest aniversari al costat del seu pare, Joan Dot, de 91 anys, que és qui li va passar el relleu. A Manel Dot, li hauria agradat que el seu fill s'hagués apuntat a la nissaga, però no ha volgut. Sap una cosa del cert: “Quan la deixi la cediré a una persona que senti el mateix que jo respecte a la Vella.”

La festa va acabar amb la bufada d'espelmes del pastís d'aniversari i amb un pilar d'honor a càrrec dels Sagals d'Osona. A l'acte, hi van ser presents veïns de les tres zones de Vic. Cada zona (la negra, la vermella i la verda) correspon a un membre dels “caps de llúpia” i durant la festa major hi ha una “rivalitat” sana.

La Vella no és l'únic membre centenari dels “caps de llúpia”. El Merma es va crear l'any 1832. Després, la Vella, l'any 1864. Segons Dot: “La llegenda diu que aquesta capgrossa es va fer per escarnir un vigatà que no era gaire agraciat, a canvi d'una unça d'or. Diuen, però, que encara va quedar prou afavorit.” A final del segle XIX, es desconeix l'any exacte, va arribar el Nen, inspirat en els Nans Nous de la Patum de Berga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.