Territori

RECREACIÓ HISTÒRICA

carina Filella

El patrimoni de Tàrraco pren vida

Arrenca el programa Història Viva, amb recreacions històriques als monuments romans

L'esperit de Tàrraco Viva, el gran festival de reconstrucció històrica que cada mes de maig s'organitza a Tarragona, es manté viu la resta de l'any. I com que l'estiu són mesos d'intensa activitat turística, l'Ajuntament va decidir organitzar, fa tres anys, tot un programa d'activitats culturals i de recreació històrica, Tarragona, Història Viva, en els monuments i espais de la ciutat romana que es conserven: l'amfiteatre, el circ, les muralles, el Pretori, el Fòrum de la Colònia..., i que formen part del conjunt declarat patrimoni mundial de la Unesco. Una bona manera de dinamitzar les visites i de divulgar la història d'una ciutat que, fa més de dos mil anys, va arribar a ser clau en tot l'imperi romà. Per a la regidora de Turisme, Patrícia Anton, aquest programa, que comença avui mateix i s'allargarà fins al 6 de setembre, “posiciona Tarragona com la millor ciutat que explica la història”: “Es tracta d'incrementar activitats per augmentar l'activitat econòmica”, afegeix.

Les activitats, que es concentraran els caps de setmana, permetran descobrir com i per què es va construir l'aqüeducte romà; quin paper va jugar el Fòrum provincial en el marc de l'imperi romà; com s'organitzaven i es vivien uns jocs al circ romà i com era la nit abans d'una lluita de gladiadors a l'amfiteatre, entre altres aspectes. I això ho faran els grups de reconstrucció històrica de la ciutat, la majoria dels quals han nascut en els darrers anys a redós de Tàrraco Viva. El seu treball és rigorós: han estudiat cada detall sobre la vida quotidiana a l'època romana i en munten espectacles de divulgació històrica. En aquesta edició, el grup Legio I Germanica -Septimani Seniores farà demostracions de l'exèrcit romà, a l'aqüeducte; Projecte Phoenix escenificarà com era el funcionament del Fòrum Provincial i quins usos diversos van tenir les muralles, més enllà de la funció defensiva; el grup Thaleia mostrarà com es va desenvolupar la construcció del circ i quins eren els usos de cada part d'aquest espai; Nemesis AQR serà l'encarregat de recrear com es vivia la vigília d'una lluita de gladiadors. De la gran majoria dels espectacles se'n fan funcions en català i en castellà, però també comentaris en francès i en anglès, per al públic turista.

D'altra banda, com que enguany es commemoren els dos mil anys de la mort de l'emperador August –un personatge cabdal per a la història, que va residir a Tàrraco durant dos anys– del 15 al 24 d'agost s'organitzaran diverses activitats relacionades directament amb la figura del gran emperador. Els que no van poder veure la recreació de l'estàtua August de Prima Porta, que es va presentar durant el festival Tarraco Viva, ara tindran una nova oportunitat d'apuntar-se a les visites comentades a l'escultura policromada. Atès l'èxit dels monòlegs –durant el festival romà– d'alguns personatges històrics coetanis d'August, també es repetiran les narracions sobre Mecenes, Octàvia, Marc Antoni, Lívia, Horaci i Júlia.

Una altra activitat complementària és el Gastromusicae, uns sopars amenitzats amb música medieval a càrrec d'Emilio Villalba, un músic i lutier especialitzat en època medieval, que es faran a l'Antic Ajuntament. Finalment, l'edició d'enguany també inclou activitats programades per al públic familiar. A l'Antic Ajuntament, per exemple, es recrearà la cuina de Caius Apici, i a la Part Alta s'organitzarà un itinerari per descobrir, com si fos un joc, com era la gent que va viure a Tàrraco fa 2.000 anys. Titelles romanes sobre la vida de Marc Antoni i Cleopatra (al Fòrum de la Colònia) i jocs sobre els gladiadors, a l'amfiteatre, completen un programa que treu un bon potencial a la riquesa patrimonial de la ciutat.

Més enllà de Roma
Per primera vegada, al marge d'explicar la Tàrraco romana, el programa inclou recreacions sobre la defensa de Tarragona l'any 1811, durant la guerra del Francès. Diversos personatges explicaran la vida a la ciutat abans de l'arribada de les tropes napoleòniques i durant el setge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.