Art

port franc

montse frisach

Hamilton torna un altre estiu

L'artista pop britànic protagonitza dues exposicions a la galeria Cadaqués, coincidint amb la retrospectiva al Museu Reina Sofía

Ric­hard Hamil­ton (1922-2011) va pas­sar 48 estius a Cadaqués. És un bon bocí de vida. El rei del pop-art euro­peu va tenir amb la població empor­da­nesa un estret lli­gam i de retruc amb Cata­lu­nya, país que havia des­co­bert fins i tot abans de posar-hi els peus. Quan tenia 18 anys, el jove artista va conèixer un grup d'exi­li­ats cata­lans que es reu­nien prop de casa seva, a Lon­dres. Els anava a veure cada diu­menge i allà va conèixer tant la tra­dició del pa amb tomàquet com el ball de la sar­dana. En home­natge a aquell grup, Hamil­ton va con­ce­bre un gra­vat en què dues pare­lles nues s'aga­fen de les mans i ballen en cer­cle. En aquells moments, Hamil­ton era un jove artista, i segu­ra­ment, en el fra­gor de la Segona Guerra Mun­dial, aque­lla ger­ma­nor dels cata­lans de Lon­dres, el deu­ria com­moure espe­ci­al­ment.

No va ser fins al 1962 que Hamil­ton, que ales­ho­res aca­bava de que­dar-se vidu, va ser con­vi­dat per Mar­cel Duc­hamp i la seva dona Teeny a pas­sar uns dies a Cadaqués. La presència de Duc­hamp va por­tar a la població empor­da­nesa artis­tes de la talla de Man Ray, John Cage, Arman o Roberto Matta. Cadaqués bullia d'acti­vi­tat artística, sense obli­dar l'incom­bus­ti­ble artista local, Sal­va­dor Dalí. Quan Hamil­ton va arri­bar a Cadaqués per pri­mer cop, el pop-art ja s'ensu­mava com a con­cepte ja que el foto­co­llage de l'artista britànic que es con­si­dera fun­da­ci­o­nal de l'estil –Què és el que fa que les cases d'avui en dia siguin tan dife­rents, tan atrac­ti­ves?– i l'expo­sició This is tomor­row, on per pri­mer cop s'usa el terme, estan datats el 1956.

Així que Hamil­ton va anar repe­tint cada estiu les seves vacan­ces a Cadaqués. El 1968 es va com­prar una casa al cos­tat de l'església, que va remo­de­lar l'arqui­tecte Lan­franco Bom­be­lli, pre­ci­sa­ment pro­pi­e­tari de la gale­ria Cadaqués, on Hamil­ton va arri­bar a expo­sar indi­vi­du­al­ment 14 vega­des.

És aquest espe­rit de lli­ber­tat i de relació de Hamil­ton amb el pai­satge i la gent de Cata­lu­nya el que volen reco­llir les dues expo­si­ci­ons de Hamil­ton que la gale­ria Cadaqués ha pro­gra­mat aquest estiu, coin­ci­dint també amb la retros­pec­tiva de l'artista que té lloc al Museu Reina Sofía de Madrid, comis­sa­ri­ada per Vicent Todolí i pro­vi­nent de la Tate Modern de Lon­dres. Són dues mos­tres, comis­sa­ri­a­des pel gale­rista Huc Malla, hereu de la gale­ria Cadaqués, i Vicenç Altaió. La pri­mera pro­posta, oberta fins al 30 de juliol, se cen­tra en “les obres mes­tres múlti­ples de l'artista”, explica Huc Malla, que con­si­dera que Hamil­ton era per sobre de tot “un artista d'obra gràfica”. Però el gale­rista remarca que les obres múlti­ples tenen un caràcter que frega l'obra única. “Pri­mer perquè feia tirat­ges molt curts, i segon perquè mol­tes obres són veri­ta­ble­ment úniques”. Un cas és la sèrie que repre­senta l'edi­fici del Museu Gug­gen­heim de Nova York: s'hi exposa l'obra en paper, la versió en relleu i una peça única. Evi­dent­ment, també s'han inclòs sèries emblemàtiques com Sign, la trans­for­mació del logo­tip de ver­mut Ricard en Ric­hard. Huc Malla asse­gura que aquesta és l'expo­sició en gale­ria més impor­tant de Hamil­ton, després de la seva mort. “Hem con­ver­tit una expo­sició de gale­ria en una expo­sició de museu”, afe­geix Altaió.

A la segona ton­gada de les expo­si­ci­ons a Cadaqués, que s'obrirà l'1 d'agost, s'ana­lit­zarà més con­cre­ta­ment la relació de Hamil­ton amb Cadaqués, i també les seves col·labo­ra­ci­ons amb Mar­cel Duc­hamp o Die­ter Roth.

Desxifrar
Huc Malla va conèixer Hamilton gràcies a Lanfranco Bombelli. En la seva primera conversa van parlar sobre Duchamp, que aleshores interessava especialment Malla. “Hamilton és el gran desxifrador de Duchamp”, assegura. Ara, en canvi, Malla es congratula de ser expert i col·leccionista de Hamilton.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.