Jordi Gispert i Monteys

ARTISTA

«Per ser lliure s'ha de pintar amb l'esperit»

Jordi Gispert és un artista que viu a cavall de Salt i Garriguella. Va formar part de l'Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona (ADAG) i durant molts anys va compaginar la feina de pintor de parets amb la de pintor de quadres; de jove va exposar al costat de dalí a Noruega

Jordi Gispert i Monteys va néixer el 3 de març del 1949, en una família de pintors de Salt, els primers pintors industrials de Salt. És casat amb Carme Saget, de Garriguella. Tenen dos fills: Marc i Jordi, que és fotògraf però fa de llibreter al 22 del carrer de les Hortes de Girona. El 1962, amb tretze anys, Jordi Gispert se'n va anar a estudiar belles arts. Prefereixo dir que és artista, més que pintor. «Hi has posat artista? Posa-hi ‘torracollons'.» Aficionat al magnífic Llibre del te, de Kakuzo Okakura, i a Por otra estética seguido de reflexiones sobre la pintura, de Gao Xingjian, no ha fet mai de pagès, però es fa vi, mistela, ratafia i garnatxa, sala olives i fa un allioli que alimenta.
La Generació perduda
Els de la meva generació som massa joves per a segons què i massa grans per a segons què
Museu d'Art Contemporani
Abans de fer-lo haurien de pensar en els que fèiem art quan Girona era grisa i fosca
AdaG
Vam ser uns revolucionaris. Molts polítics van servir-se de l'Assemblea d'Artistes

Quan arri­bem a Gar­ri­gue­lla, ja vere­men. Tenen pressa i por. Por perquè fa sol i calor, i pressa perquè temen que el raïm faci sucre i doni més grau del compte. El poble encara no fa l'olor de most que embri­aga. Jordi Gis­pert i Carme Saget tenen una casa a Gar­ri­gue­lla de baix, deco­rada amb obra seva i d'amics seus: «Tot­hom ha d'estar envol­tat a casa seva del que li agrada.» Hi ha un roser a l'entrada que li ha ins­pi­rat una Mare de Déu del Roser, per als catòlics, o una deessa del Roser, per als ibers. A baix, on hi havia hagut les corts i la tina, Jordi Gis­pert hi té l'estudi i una mena de gale­ria amb qua­dres. Carme Saget és una gran cui­nera, filla d'una cui­nera excel·lent de pla­ti­llos, cas­so­les, ros­tits i pomes de relleno de Gar­ri­gue­lla. Intervé en l'entre­vista, la postil·la i l'anota sem­pre que vol. L'arròs de bolets i les man­don­gui­lles amb sèpia són incon­tes­ta­bles. Bevem vins inèdits, espe­ci­al­ment una mis­tela caso­lana que recorda el sucre cre­mat i el cacau, amb la qual acom­pa­nyem un pastís de xoco­lata excels. En Jordi Gis­pert fill tira fotos. La Carme i en Jordi pare em comen­ten que va expo­sar a Noru­ega al cos­tat de Sal­va­dor Dalí, en una col·lec­tiva pro­mo­guda per la comu­ni­tat turística de la Costa Brava. Hi va dur 28 qua­dres i es van per­dre abans d'arri­bar a la fron­tera. Es veu que en van rega­lar un a una prin­cesa Noru­ega, «que ja deu ser àvia».

–Sem­pre havia pen­sat que els Jordi Gis­pert, pare i fill, eren de Salt.
–«Posa-hi que visc a Salt i a Gar­ri­gue­lla. Si dic que visc a Salt, s'empre­nyen els de Gar­ri­gue­lla, i si dic que visc a Gar­ri­gue­lla, s'empre­nyen els de Salt.»
–Però a Salt heu estat reco­ne­gut, el 2007, amb el Premi 3 de Març. I de Gar­ri­gue­lla?
–«Espero que em facin fill adop­tiu.»
–A Salt també vau fer el pregó de la revet­lla de Sant Joan del 2009?
–«Vaig fer una per­for­mance cre­mant un qua­dre. Va que­dar espec­ta­cu­lar. Quan em van pre­sen­tar vaig fer apa­gar tots els llums i amb la flama simbòlica del Canigó vaig fer un qua­dre, una cosa simbòlica d'aquell moment, rela­ci­o­nada amb la meva forma de comu­ni­car-me. Lla­vors van encen­dre un focus cap a mi i vaig lle­gir el meu mani­fest. L'acte es va aca­bar quan vaig cri­dar ‘Visca els Països Cata­lans' i el foc dels Dia­bles va encen­dre el qua­dre. Va fer un efecte de cal Déu.»
–Ja teniu pen­sada una pròxima expo­sició?
–«Si hagués estat d'humor, al setem­bre hau­ria expo­sat a la gale­ria Ate­lier de Bar­ce­lona, amb la qual vaig cada any a Art Mad, a Madrid. I ara, que no em costa esforç, faré la ruta d'art de Cas­telló, i n'espero con­cre­tar una al Celler Espelt. No m'he vol­gut com­pro­me­tre a res, ja que les meves capa­ci­tats físiques són limi­ta­des. Per posar una peça grossa al cava­llet, no me'n surto.»
–Ara aneu coix arran d'un ictus que vau tenir el mes de febrer... És el segon, després d'una pri­mera embòlia el 2005.
–«El pri­mer cop em vaig veure molt atro­pe­llat, i la segona vegada pen­sava que no seria tant, i ha estat més que la pri­mera. Ara he fet una lesió sobre lesió. Has d'assu­mir el que tens, i aga­far-t'ho amb fre­dor i filo­so­fia, però és dur.»
–Pocs dies abans de la segona ter­ra­bas­tada us vaig veure molt ben recu­pe­rat.
–«Quan ja em vaig poder moure, vaig començar a fer ioga i ceràmica per reforçar les mans.»
–Hi tor­na­reu?
–«No ho crec, però depèn. No vol dir que algun dia no m'engres­qui.»
–Cada infart cere­bral que heu tin­gut us ha pro­vo­cat can­vis en la manera d'enten­dre la vida i l'art?
–«La pri­mera vegada, com que tens temps de refle­xi­o­nar, ho fas sobre la pin­tura i sobre tot el que havia fet. I pen­ses que tot allò de massa ho has de treure i arri­bes a una síntesi impor­tant. S'acce­lera el procés. El segon cop, he vist que alguna de les obres que faig havia que­dat massa dura, que li fal­tava la sen­zi­llesa, la lli­ber­tat de la pin­ze­llada pri­mera. I això m'ha fet pen­sar que he de tor­nar a sin­te­tit­zar. Per això t'he ense­nyat aquells apunts més abs­trac­tes.»
–Els apunts ja els té esca­ne­jats i en un fit­xer del seu ordi­na­dor per­so­nal, des d'on pot con­tro­lar les actu­a­lit­za­ci­ons de la web per­so­nal a inter­net. El blau Mont­ser­rat hi con­ti­nua pre­sent, el traç és polit i el resul­tat, ele­gant. Mal­grat tot, ara teniu temps per dedi­car a la pin­tura. Queda lluny, aque­lla època en què durant molts anys vau fer, simultània­ment, de pin­tor de parets i de pin­tor de qua­dres.
–«Ho vaig fer fins al 1988, quan vam obrir la botiga de marcs, que vam tan­car el 2005. Tre­ba­llava de dia, i quan tenia un moment pin­tava. Quan tenia expo­si­ci­ons, pin­tava de nit; tren­cava el pri­mer son i em posava a tre­ba­llar. Per regla gene­ral, dor­mia qua­tre hores, i si tenia expo­sició, una; podia estar així o un o dos mesos. Aquest ritme l'aguan­tes bé dels 20 als 40 anys. Com que en tenia ganes, l'aguan­tava; era la febrada del prin­ci­pi­ant.»
–Vau començar igual les dues acti­vi­tats?
–«Quan vaig aca­bar l'escola, un estiu, amb tretze anys, vaig començar a ras­car parets amb el meu pare. Com que era tan bon estu­di­ant i l'escola no era per a mi, em van fer anar a tre­ba­llar. Amb aque­lla gent vaig apren­dre la cuina. Eren pin­tors de començament de segle. Arte­sans que tant et res­tau­ra­ven un moble com et pin­ta­ven una paret: eren pin­tors deco­ra­dors. Em va anar bé per domi­nar l'ofici: tècni­ques, pre­pa­rar oli, colors, el trac­ta­ment dels mate­ri­als... Quan vaig començar a pin­tar tot es pin­tava amb brotxa, encara no hi havia rodets.»
–L'atracció per la pin­tura artística, quan comença?
–«El meu oncle Joan Gis­pert, que sor­tirà a l'Atlas d'Art de la Dipu­tació de Girona, em va intro­duir l'atracció per la pin­tura i les arts. Ell, de petit, cap a final del segle XIX, se'n va anar a Bar­ce­lona a estu­diar amb Galí i d'altres. Quan va tor­nar, a Girona, va tre­ba­llar amb un que es deia Eme­rio. Junts van deco­rar els sos­tres del cinema Coli­seo Impe­rial de Girona.»
–I us va ani­mar a estu­diar belles arts?
–«Feia algun apunt amb ell, i lla­vors vaig anar a l'Escola de Belles Arts, on feia aque­lles coses tan fre­des, com les mans de guix. Com que la mei­tat de lli­bres que tinc eren seus i eren trac­tats d'art i tot m'ho lle­gia, va fer que l'afició o febre anés en aug­ment. La pin­tura rea­lista m'agra­dava més aviat poc, però vaig començar-hi. Ja m'atu­rava més amb Mon­drian o Modi­gli­ani, perquè em seduïen més que una obra bar­roca o del rococó; segu­ra­ment per influències del meu oncle ja m'agra­da­ven més El Greco i Goya.»
–Es pot viure de l'art? Ho té més fàcil el pin­tor rea­lista?
–«És una cosa com­plexa. Si n'has de viure, és més fàcil: una poma o un préssec. Ara estic fora de la història, perquè no sé si el que faig és pin­tura o què.»
–Feu art.
–«Quan hi ha com­promís amb gale­ria o pin­tes per ven­dre, no ets artista. For­mes part del sis­tema. Dei­xant de banda la cosa teològica, s'ha de pin­tar amb l'espe­rit. L'art ha de sor­tir de la pro­fun­di­tat de les per­so­nes. Hi ha for­mes i con­cep­tes de la meva obra que for­men part del pai­satge on visc; en són abs­trac­ci­ons. De fet, no s'hau­ria de pin­tar per ven­dre, has de fer la teva obra i s'ha aca­bat.»
–D'algun lloc han de sor­tir les mis­ses?
–«Això no hi té res a veure!»
–Tan sols per com­prar el mate­rial?
–«Ara que començava a filo­so­far, em talles...»
–Però men­tre fèieu de pin­tor indus­trial podíeu fer el vos­tre art lliu­re­ment.
–«Sí: gràcies a la feina que podia fer com a pin­tor indus­trial podia fer l'obra que em donava la gana. Ara mateix, pres­cin­deixo de la qüestió econòmica, no m'importa, tot i que neces­si­tes ven­dre per anar sub­sis­tint. Pres­cin­deixo de for­mes i con­cep­tes. Sóc lliure, perquè em deixo anar.»
–Mai no us heu apun­tat a cap moda o cor­rent?
–«Mai. No, no. Faig o impro­viso el que sento en cada moment. Abans de la pin­ze­llada ja tinc pen­sat què vull fer. Surt perquè jo ja ho tinc pen­sat.»
–En el món de les arts no hi ha un punt de vani­tat, per ser reco­ne­gut, per agra­dar, per des­ta­car?
–«Hi ha gent que té coses meves a casa seva i diuen que n'estan con­tents. Mira, la meva manera de par­lar és la pin­tura. No vull fer filo­so­fia barata. Quan veig els que foten un rot­llo, que expli­quen com ho han fet, què els ha ins­pi­rat, no me'ls crec gens.»
–Vau ser de l'Assem­blea Democràtica d'Artis­tes de Girona. Què va repre­sen­tar?
–«Vam ser uns revo­lu­ci­o­na­ris. Vam aixe­car una Girona encar­ca­rada i vam por­tar consciència social, política i cul­tu­ral en una ciu­tat grisa i trista. Hi vam posar color. I et diré una cosa: molts polítics d'aque­lla etapa es van ser­vir de l'assem­blea d'artis­tes.»
–Les ins­ti­tu­ci­ons deuen haver aju­dat l'art?
–«Jo diria que no l'han aju­dat. Bé, han fet un niu a la Ram­bla de Girona, però no sé si s'hi han fet ous. A mi no m'han aju­dat mai.»
– Res?
–«Fa cinc o sis anys l'Ajun­ta­ment de Girona va dir que volia fer una expo­sició antològica, i encara res. Si algun dia em diuen de fer-la, pot­ser els diré que no. Com deia abans, han pas­sat anys i he pas­sat pro­ves, i dono pri­o­ri­tat a les coses que m'interes­sen. A banda d'això, no he sigut un artista lle­pa­culs: no sóc dels que van a ven­dre xur­ros i fideus.»
–Us volia pre­gun­tar sobre el museu d'art con­tem­po­rani.
–«Ara només es por­ten el vide­o­art i les per­for­mance. I els de la meva gene­ració tenim un pro­blema: per a segons què som massa joves i per a segons què som massa grans.»
–«És això: vam tren­car esque­mes, però érem fora dels cer­cles ofi­ci­als dels pin­tors del règim que es deien bojos... La nos­tra època ja ha pas­sat. Crec que, per això, abans de fer el Museu d'Art Con­tem­po­rani hau­rien de pen­sar en els que fèiem art quan Girona era grisa i fosca.»
–Els de l'Assem­blea?
–«I també els que no n'eren i pen­ca­ven, com la Dolors Bosch, en Fran­cesc Ful­carà, la Roser Oli­ve­ras i l'Emília Xar­gay. A Girona falta un lloc on es pugui veure l'obra de molts pin­tors i escul­tors durant la història. Només es tracta de bus­car un espai i posar-hi les obres que tenen dins d'un magat­zem. L'Ajun­ta­ment en té de sobra per posar una obra repre­sen­ta­tiva de cadas­cun. És ver­gonyós que vin­gui una per­sona de Bar­ce­lona, València, Madrid o Anglès i vul­gui veure obra d'artis­tes giro­nins tan comen­tats per un ajun­ta­ment que es farta i es vanta d'escriure que Girona és terra d'artis­tes.»
– I ho és?
– «Sí.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.