cultura

Una visita als llocs infames de l'Empordà

Cinc artistes participaran en unes jornades al setembre sobre paisatge, modernitat i arquitectura, a Figueres

L'any pas­sat, les comissàries Rosa Lleó i Zaida Tra­llero van pre­sen­tar al cen­tre cívic Can Felipa de Bar­ce­lona l'expo­sició Cas d'estudi, un pro­jecte d'inves­ti­gació artística al vol­tant de com pen­sar la moder­ni­tat si es pre­nen com a referència espais arqui­tectònics sot­me­sos a interes­sos soci­o­e­conòmics o polítics que han aca­bat entrant en decadència o en desús. La càrrega històrica dels llocs esco­llits era relle­vant, tant com les impli­ca­ci­ons ideològiques i per­so­nals. Eva Fàbre­gas, per exem­ple, estu­di­ava una antiga colònia fabril de Sunila, a Finlàndia, pro­jec­tada als anys trenta per Alvar Aalto, en què el pres­tigi de l'arqui­tecte no va sal­var els tre­ba­lla­dors de l'aco­mi­a­da­ment quan va arri­bar la crisi de pro­ducció dels sei­xanta. Oriol Vila­nova, en canvi, con­fron­tava els pave­llons ale­many i rus pre­mi­ats a l'Expo­sició Uni­ver­sal de París de 1937, com a encar­na­ci­ons del tota­li­ta­risme monu­men­tal, amb el de la República espa­nyola, que en seria la con­trai­matge d'avant­guarda. El pro­jecte, cen­trat ara en un ter­ri­tori aco­tat, arri­barà el cap de set­mana del 20 i el 21 de setem­bre al Museu de l'Empordà de Figue­res, després que fos selec­ci­o­nat amb una de les beques Agita del 2013.

Amb el títol Cas d'estudi: l'Empordà, Rosa Lleó i Zaida Tra­llero han invi­tat diver­sos artis­tes a apro­fun­dir en qua­tre llocs de la comarca que apun­ten cap a la decre­pi­tud, l'ana­cro­nisme o la des­me­sura. Els casos esco­llits són repre­sen­ta­tius d'una certa infàmia: el mas­todòntic com­plex d'apar­ta­ments Delta Muga d'Empu­ri­a­brava, que ser­virà a l'artista Domènec per trac­tar de la cons­trucció d'una “moder­ni­tat de vacan­ces”, d'uto­pies i dis­to­pies; l'anti­pai­satgístic i avui demo­lit Club Med del Cap de Creus, que Sílvia Mus­quera aborda des del buit que ha dei­xat en el pai­satge una estruc­tura des­ti­nada a fon­dre-s'hi; les ins­tal·laci­ons de Ràdio Liberty a Pals, ja des­man­te­lla­des, a propòsit de les quals Rafel Bianchi i Gina Giménez s'inter­ro­guen sobre l'encre­ua­ment entre la història i l'experiència indi­vi­dual, i l'eix comer­cial entre el Pertús i la Jon­quera, un pas bulliciós i estret sense memòria de l'exili i amb prou fei­nes del seu pas­sat dua­ner, sobre el qual Jordi Mitjà ha reco­pi­lat un vast arxiu d'imat­ges que en tes­ti­mo­nien la trans­for­mació, la super­vivència i la pro­fusió de sig­ni­fi­cats que genera.

Cas d'estudi: l'Empordà s'orga­nitza en forma de semi­nari, amb una petita expo­sició simultània, i inclou el des­plaçament amb auto­car a dos dels espais (Empu­ri­a­brava i la Jon­quera), amb el propòsit no només de trac­tar la pro­blemàtica in situ sinó, al mateix temps, de plan­te­jar una alter­na­tiva al tour turístic tra­di­ci­o­nal. Revi­sar aquests pro­jec­tes arqui­tectònics des de l''art con­tem­po­rani per­met, segons les comissàries, fer una anàlisi des d'una ves­sant crítica, que pot con­fron­tar el relat ofi­cial amb una mirada poètica o d'espe­cu­lació nar­ra­tiva. L'assistència a les jor­na­des és gratuïta, però convé for­ma­lit­zar la ins­cripció a cas­des­tudi@​gmail.​com.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.