Teatre

TERCERA ÈPOCA

J. BORDES

Saïd, de nou

La companyia Dagoll Dagom aixeca ‘Mar i cel' al Teatre Victòria per celebrar els seus 40 anys de trajectòria

E s dis­cu­teix molt aquests dies si és con­ve­ni­ent l'himne d'Els sega­dors, que cor­res­pon al 1640 i que es con­fon amb la cai­guda de Bar­ce­lona el 1714. El reper­tori català va con­cre­tar una pila de cançons pro­testa que també han arre­lat com un símbol, com ara L'estaca. Doncs, fans de la com­pa­nyia Dagoll Dagom dema­na­ven aquests dies a les xar­xes que l'himne dels pira­tes fos adop­tat com l'emblema musi­cat de la nova Cata­lu­nya inde­pen­dent. Sigui com sigui, a par­tir de demà comen­cen les fun­ci­ons de la ter­cera pro­ducció de Mar i cel. En aquesta ocasió, per cele­brar els 40 anys d'història de la com­pa­nyia. De fet, la repo­sició del 2004 (a cavall entre la sala Gran del TNC i el Victòria, més tard) també va ser­vir per cele­brar l'ante­rior ani­ver­sari rodó: les tres dècades d'història. Anna Rosa Cis­que­lla demos­tra que hi ha interès quan sumen més de 45.000 esco­lars amb reserva per veure el mun­tatge. I ja avança que, si es pot, també ser­virà per cele­brar el mig segle de la com­pa­nyia. Miquel Periel deia fa unes set­ma­nes que calia lle­gir-ho com el mèrit de tenir un reper­tori que és con­ve­ni­ent revi­si­tar-lo. Efec­ti­va­ment, l'amor impos­si­ble de Saïd i Blanca obre un nou capítol. Després de mil fun­ci­ons (entre les dues tem­po­ra­des a Bar­ce­lona, la de Madrid i les gires de cada pro­ducció), Car­los Gra­maje no farà de capità pirata. El relleva un jove Roger Ber­ru­ezo. Saïd de nou, sí, però alhora, un nou Saïd.

Si el vai­xell (degu­da­ment repin­tat i res­tau­rat) és l'ori­gi­nal del 1988, la pro­ducció renova la seva esce­no­gra­fia jugant amb ele­ments d'audi­o­vi­sual que, per una banda, sim­pli­fica el tre­ball dels tra­mo­ies però, de l'altra, per­met el joc visual que l'esce­nari s'apro­ximi amb un zoom cap a la pla­tea. De totes mane­res, aquest atrac­tiu recurs audi­o­vi­sual no pot res­tar força als moments de més inten­si­tat de l'escena (Per què he plo­rat?), en què l'horitzó és tan ina­bas­ta­ble com la mar oberta, l'ambició dels cris­ti­ans i la violència dels pira­tes ven­ja­tius.

Fa un mes, Ber­ru­ezo reco­nei­xia una doble sen­sació de mareig: per la gran res­pon­sa­bi­li­tat de subs­ti­tuir l'únic per­so­natge que no ha variat i, alhora, pel pànic de sal­tar d'un pal a l'altre a una con­si­de­ra­ble alçada. En canvi, Gra­maje (que va des­car­tar par­ti­ci­par en la pro­ducció amb un paper dife­rent) bus­cava dalt de l'escena les cor­des que per­me­tien fer el volt pel late­ral del vai­xell (tot recor­dant que feia bro­mes amb els músics quan pas­sava per sobre dels seus caps!). Ben dife­rent és el paper de Blanca. Sem­pre ha tin­gut una actriu dife­rent. I és que la puresa d'aquest per­so­natge exi­geix una joven­tut ben bri­llant. Al 1988, va ser Àngels Gonya­lons, quan estava a punt d'arren­car la seva època durada de musi­cals (al cos­tat de Ricard Reguant). Al 2004, la Blanca va ser Helena Gadel, lla­vors famosa per la seva par­ti­ci­pació a Ope­ración triunfo. Era una popu­la­ri­tat que temien, des de Dadoll Dagom, però van assu­mir el risc tenint en compte els excel·lents càstings. La bom­bo­lla OT no va fer deri­var el vai­xell ni un grau del seu rumb. Ara, Dagoll Dagom pre­senta un nou valor del musi­cal, la gallega Ana San­martín. En poc més de dos mesos, ha afi­nat la dicció al català perquè no soni fic­tici. Dagoll Dagom, com­pa­nyia que deci­di­ria ata­car els musi­cals en com­pren­dre que és un gènere que els per­me­tia expli­car històries i també comp­tar amb un ampli seg­ment de públic (per poder sobre­viure econòmica­ment) ha estat una cons­tant des­co­bri­dora de veus de musi­cals.Del reper­tori de 1988 només repe­teix Pep Cruz en el paper de Janot (no hi va ser en la versió del 2004). Repe­tei­xen del 2004, Xavi Fernández, Raül Grau i Maria Dolç. El musi­cal s'ha reforçat també pel que fa a cam­pa­nyes vitals per això han gra­vat vídeos que des­ta­pin alguns secrets con­fes­sa­bles (http://​www.​youtube.​com/​playlist?​lis​t=PLF​bgkT​bClg​V2wu​G-​DAS​ydlb​s6MI​sxgM​6v) i han mun­tat una flash­mob al Cen­tre comer­cial Are­nas (http://​youtu.​be/​x-​8iGS5g1wc).

L'estrena ofi­cial de Mar i cel serà el 25 de setem­bre. Molts són els pares de família que, com ja van fer al 2004, apro­fi­ta­ran l'opor­tu­ni­tat de la repo­sició per repe­tir acom­pa­nyats dels fills. Hi ha una dècada d'espec­ta­dors que no han pogut veure mai aquest musi­cal, referència en la història del tea­tre català con­tem­po­rani. Un exem­ple?, el Saïd d'ara (Roger Ber­ru­ezo), que va entrar al musi­cal arran d'un lúdic con­curs de kara­oke, només l'ha pogut veure en DVD. Això sí, l'ha estu­di­ada fins al mil·límetre. Per ara, no es volen mar­car un límit a la tem­po­rada. En l'horitzó, hi ha poder pas­sar tota la tem­po­rada en car­tell. Però, per a això, cal­dria reno­var la impli­cació dels espec­ta­dors. No és tan impos­si­ble: Un fan bada­loní escri­via a Face­book fa uns dies: “Aguan­tarà fins al desem­bre? Ve la meva tieta de l'Argen­tina que es diu Mari­cel per l'obra.”

MAR I CEL
Àngel Guimerà
Compositor: Albert Guinovart
Adaptació: Xavier Bru de Sala
Direcció: Joan Lluís Bozzo
Direcció musical: Joan Vives
Intèrprets: Roger Berruezo, Ana Sanmartín, Pep Cruz, Xavi Lite, Júlia Jové, Xavi Fernández, Toni Viñals, Mireia Dolç, Rubén Yuste, Elena Tarrats, Víctor Arbelo, Xavi Navarro, Marc Vilavella, Lucía Torres, Dídac Flores, Clara Moraleda, Paula Vives, Raúl Grau, Luís Moya, Dimas Bozzo.
Dies i lloc: Des del 20 de setembre al Teatre Victòria. Sense data de sortida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.