cultura

El camió de l'art contemporani

Els nens s'han de posar uns peücs protectors per entrar a la instal·lació lumínica de James Turrell. Quan surten comenten la seva experiència. “M'ha semblat un sol”, exclama una de les nenes. És una escena que no té lloc ni al Museu Guggenheim ni al MOMA ni a la Biennal de Venècia. Estem dins d'un camió aparcat al carrer Betània de Barcelona, davant de l'escola Josep Maria de Sagarra. És un immens vehicle pintat de vermell (amb un disseny de Daniel Buren), coronat per un conill gegant, obra de Paul McCarthy, i la seva càrrega són obres d'art d'artistes tan prestigiosos com el mateix Turrell, John Baldessari, Nari Ward, Pierre Huyghe o Ghada Amer. En una de les estances regna un Cap de Pitbull, una escultura de ceràmica feta expressament per Miquel Barceló per a la gira per l'Estat espanyol d'aquest camió d'art.

El vehicle és el MuMo, un museu mòbil per a nens, impulsat a França per la Fundació Daniel i Nina Carasso, pertanyent a la família del fundador de Danone. L'objectiu del museu és apropar l'art contemporani a les escoles de localitats llunyanes dels museus. Tot gratuït. “És la mateixa idea dels bibliobusos, però en art”, explica Ingrid Brochard, fundadora del museu. El museu fa tres anys que viatja i fins ara l'han visitat 43.000 nens, de cinc països d'Europa i l'Àfrica.

El Macba ha assessorat l'itinerari català del MuMo, que, després de passar per Barcelona, demà arribarà a Vilassar i continuarà cinc setmanes per escoles de Terrassa, Santa Coloma de Farners, Martorell, Cervera, Sant Pere Sacarrera, les Borges Blanques, l'Albi, Tàrrega i Lleida. Després viatjarà per tot el nord de la península fins a arribar a Vigo a finals de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.