Teatre

TEMPORADA ALTA 2014

La caixa de les sorpreses

El festival de tardor de Catalunya suma 90 espectacles al cartell, dels quals una tercera part són de procedència internacional i hi ha 26 estrenes absolutes

Al Torneig de Dramatúrgia cal sumar-hi la Setmana de Dramaturgs
El Temporada Alta llueix Peter Brook, Marthaler, Castelucci però també La Veronal
E
El director del festival, Salvador Sunyer, manté l'equilibri entre els noms reconeguts des de fa anys i els que aporten aire fresc a l'escena internacional i catalana.

Una caixa tan­cada genera sem­pre mis­teri. A dins hi ha d'haver una sor­presa. Com més llu­ent, situ­ada en un lloc ben visi­ble i amb el record pre­sent que es va satis­fer l'expec­ta­tiva les oca­si­ons ante­ri­ors, més gran és el seu mag­ne­tisme. La nova edició del fes­ti­val Tem­po­rada Alta arrenca aquest ves­pre amb un selecte viatge per a pri­vi­le­gi­ats a La Pla­neta. Sol Picó desem­bo­lica el seu One-hit won­ders, en el qual augura repro­duir els seus solos més cele­brats però més enllà de la nostàlgia, per gene­rar un nou mate­rial ara que entra en una madu­resa vital i cre­a­tiva, en el vintè ani­ver­sari de la seva com­pa­nyia. És el pri­mer de 90 espec­ta­cles pre­vis­tos per a aquesta tar­dor al car­tell de les ter­res de Girona. Fins a 52 són d'auto­ria cata­lana. Fins a 32 d'ells són de cre­ació inter­na­ci­o­nal. Fins a 26 són estre­nes abso­lu­tes. El Tem­po­rada Alta és com una caixa de gale­tes vari­a­des. El nen les vol­dria tas­tar totes, incons­ci­ent. L'adult entén que caldrà afi­nar bé la seva elecció per poder dis­fru­tar de cada una d'elles.

El direc­tor del fes­ti­val, Sal­va­dor Sunyer, manté l'equi­li­bri entre els noms reco­ne­guts des de fa anys i els que apor­ten aire fresc a l'escena inter­na­ci­o­nal i cata­lana. Gràcies a un tre­ball típica­ment de fes­ti­val (cui­dar els cre­a­dors i mirar de cor­res­pon­dre al màxim a les seves peti­ci­ons), a Tem­po­rada Alta es con­cen­tra una llista de direc­tors enve­ja­ble. Des de Romeo Cas­te­lucci a Peter Brook, Krys­tian Lupa, Chris­toph Mart­ha­ler, Alain Pla­tel, Jan Fabre o Oska­ras Kor­su­no­vas. Són actu­a­ci­ons quasi úniques a i per al Tem­po­rada Alta, que el situen entre els grans fes­ti­vals a escala euro­pea. Des que la crisi ha fet forat a les pro­gra­ma­ci­ons dels tea­tres públics (TNC, Lliure i Mer­cat de les Flors) la nòmina dels grans noms s'ha vist esban­dida quasi ente­ra­ment de les pro­gra­ma­ci­ons con­ven­ci­o­nals. En aquest sen­tit, el Tem­po­rada Alta, com ho fa el Fes­ti­val Grec a l'estiu, com­pensa amb la pre­sen­tació de les tra­jectòries incon­tes­ta­bles. Dis­po­sar de les visi­tes d'aques­tes pro­duc­ci­ons no és només un repte de talo­nari, sinó prin­ci­pal­ment un tre­ball de con­fiança, de fer-se útils als artis­tes. Així, per exem­ple, el Tem­po­rada Alta també vol ser la porta d'entrada dels cre­a­dors de l'Amèrica Lla­tina a Europa, repe­tint l'ope­ració estratègica amb l'Iber-Escena. Si fa uns anys, sem­blava que l'única plaça de tea­tre viva era la de Bue­nos Aires, ara es cons­tata que hi ha molta més vida interes­sant però que li falta un alta­veu des d'on pro­jec­tar-se. Així, per exem­ple, el retorn de Chris­ti­ane Jatahy amb I si elles mar­xes­sin a Mos­cou? (una relec­tura de Les tres ger­ma­nes de Txèkhov) és una aposta evi­dent al seu llen­guatge a cavall del tea­tre i el cinema, amb moments d'apa­rent ama­bi­li­tat per estam­par-los con­tra imat­ges de duresa i una certa sub­missió. El viatge a aquesta Ítaca, a la uto­pia no és pas un des­pre­o­cu­pat i fàcil camí de roses. Aquest viatge es repro­du­eix, de fet, en l'anhel dels immi­grants que amb pont aeri o amb bot fan un viatge al des­co­ne­gut. Ells són més valents que aque­lles tres ger­ma­nes, filles d'un mili­tar rus mort feia només un any, que són inca­pa­ces de rebel·lar-se al seu destí, cedei­xen per falta d'ambició o escèpti­ques de l'espe­rança.

Dins d'aquest camí de com­pli­ci­tats hi ha, evi­dent­ment, La Zaranda. El grito en el cielo, el seu dar­rer mun­tatge, es torna a estre­nar al Tea­tre de Salt, com ja ho van fer amb Nadie lo qui­ere creer. La patria de los espec­tros (2010) i El régimen del pienso (2012), però també cal­dria sumar-hi La Vero­nal. Aquesta com­pa­nyia joveníssima, amb el coreògraf Mar­cos Morau, ja ha tro­bat un espai inequívoc a les car­te­lle­res d'arreu del món. La seva explosió de cre­a­ti­vi­tat és tanta que es com­ple­ten amb les cre­a­ci­ons d'El Conde de Tor­re­fiel (l'any pas­sat van impac­tar amb Esce­nas para una con­ver­sación des­pues del visi­o­nado de una película de Mic­hael Haneke) i aquest cop segui­ran sense dei­xar ningú indi­fe­rent amb La chica de la agen­cia de via­jes nos dijo que había pis­cina en el apar­ta­mento, (TNT 2013). En rea­li­tat, un retrat tan lúcid com des­es­pe­ra­da­ment esperpèntic de les famílies soci­als que es mouen per l'anodí món de la super­fi­ci­a­li­tat. I amb algun punt de con­trast per l'encant de la bellesa, lluint el 2666 de Bolaño, com si fos una bíblia icònica per als com­panys d'El Conde de Tor­re­fiel.

Quan van arren­car el con­curs de dra­matúrgia li van posar una nume­ració (I edició) amb aire sor­ne­guer. No es podien ima­gi­nar el resul­tat d'aquest cam­pi­o­nat, pen­sat per al joc com­pe­ti­tiu entre els dra­ma­turgs. Ara ja en faran la quarta edició i ja pre­sen­ten una I Set­mana de Dra­ma­turgs. Jordi Casa­no­vas, l'impul­sor del tor­neig de dra­matúrgia, ho és també de la set­mana de la dra­matúrgia, un espai on aju­dar-se i defen­sar la pos­si­bi­li­tat que els joves dra­ma­turgs també poden fer ver­si­ons de clàssics. També es manté la intensa Set­mana de Nova Cre­ació, l'opor­tu­ni­tat per veure, en molt pocs dies, les cre­a­ci­ons de talents per­so­nalíssims com Xavier Bobés, el retorn dels ger­mans Oli­gor (ara acom­pa­nyats per Micros­copía), o el dar­rer tre­ball de Pere Faura, que s'atre­veix a ballar indis­tin­ta­ment John Tra­volta o Teresa de Keers­maker, “tot forma part del meu cos com a ballarí”, diu con­vençut. De fet, Aimar Pérez Galí també troba con­ne­xi­ons entre la dis­co­teca amb música techno del Detroit dels anys 60 i la dansa post­mo­derna de Jud­son Church a Accu­mu­la­ting. Res és tan pro­per ni tan dis­tant en aquest segle XXI de fusi­ons i revi­si­tes.

La majo­ria dels espec­ta­cles que faran estada a la car­te­llera de Bar­ce­lona apro­fi­ten l'opor­tu­ni­tat d'estre­nar-se al Tem­po­rada Alta. Els exem­ples es mul­ti­pli­quen. Des d'El pre­si­dent, de Tho­mas Bern­hard, que diri­geix Carme Por­ta­celi i que farà tem­po­rada al TNC al Ruz-Bárce­nas de Jordi Casa­no­vas que, poste­ri­or­ment, farà vida al Mer­cat de les Flors. O la mateixa Sol Picó, que tot just demà fa fun­ci­ons al Mer­cat de les Flors. També es pro­du­eix en el tea­tre pri­vat: abans del Goya, el mun­tatge diri­git per Josep Maria Pou que com­par­teix esce­nari amb l'actor Joel Joan, Pren­dre par­tit, es posarà a prova amb dues fun­ci­ons al Muni­ci­pal de Girona. Fins i tot sales peti­tes com l'Atrium aco­lli­ran el Con­fidències a Alà, diri­git per Magda Puyo, després de la funció a La Pla­neta. I La Seca con­vida Dei Furbi, set­ma­nes després de l'estrena, demà mateix, de Tri­lo­gia Mozart-Così fan dei Furbi.

El fes­ti­val Tem­po­rada Alta insi­nua que la intel·ligència de l'home neix arran de la curi­o­si­tat per la cul­tura. Per això, en el seu vídeo de pre­sen­tació que es pot tro­bar a les xar­xes, ( https://​www.​youtube.​com/​watch?​v=ZcM​obrv​NjQM&​fea​ture=you​tu.​be= ) el goril·la es desen­ganxa la mas­ca­reta i corre a beure asse­de­gat. La pega, la ràbia és que del dipòsit, que podria recor­dar el d'un sua­vit­zant de super­mer­cat, no cauen més que algu­nes gotes d'aigua rees­cal­fada, insu­fi­ci­ent per l'oasi que neces­sita aquesta bèstia asse­de­gada. Si el Fes­ti­val Grec, l'emblema durant anys i panys va ser el faune, ara, el Tem­po­rada Alta retroba la baula per­duda, cames de goril·la i tors d'home. A la caixa petita, hi ha el bombó.

L'oportunitat per a la dansa
Sol Picó obre aquesta nit el festival Temporada Alta amb el seu One-hit wonders, una celebració dels seus vint anys de carrera. Ella parla de família artística amb tots els que ha mantingut relació estable, pràcticament espectacle a espectacle. En aquesta família també hi cap el públic, l'element indispensable que ha permès mantenir aquesta companyia durant dues dècades. L'obra recull moviments que ha anat emmagatzemant al seu cos durant tots aquests anys. El temps ha fet camí i Sol Picó entén que l'exigència física té un límit en la vida real i més encara en el cos d'una ballarina. Amb la col·laboració d'Ernesto Collado, Sol Picó s'atreveix a incorporar la paraula en el seu muntatge, de manera decidida. Tot i això, aclareix que està pensat per ser una peça molt íntima, que demana proximitat. Sol Picó practica una dansa enèrgica, molt física, sense renunciar a les sabatilles de puntes. Els que hagin seguit la trajectòria de la ballarina podran reconèixer passatges d'espectacles anteriors; i els que la vegin per primer cop descobriran una artista petita però d'una potència estratosfèrica. L'obra repeteix funció dissabte a La Planeta i, a partir de divendres vinent, fa temporada a la Sala Maria Aurèlia Capmany del Mercat de les Flors fins al 19 d'octubre. És poc habitual que els grans festivals triïn una peça de petit format per arrencar el seu cartell. És més pirotècnic un muntatge de gran format, ambiciós de producció i de mitjans. Cedir l'honor de l'obertura a una peça d'aquesta delicadesa serveix per fer evident que el Temporada Alta suma espectacles de gran i de petit format. I també que la dansa (aquest any amb una presència més nombrosa que les darreres edicions) és una disciplina que es miren amb atenció. Tot i que la majoria de la quinzena de produccions coincideixen amb la Setmana dels Programadors, també presenten el Cop fatal (Coup fatale) d'Alain Platel (28 i 29 de novembre), María Pagés amb el seu Óyeme los ojos (6 de desembre) i el concert coreografia entre Shantala Shivalingappa i Ferran Savall (7 de desembre).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia