Territori

Agenda d'autor / J.T

Consolidació de les restes del castell de Tàrrega

L'Ajuntament de Tàrrega ha iniciat una nova campanya d'excavacions arqueològiques al castell medieval de la localitat, un dels seus principals vestigis històrics. Els treballs, que es duen a terme al vessant sud de la fortificació, també inclouen tasques de consolidació de les restes i de dignificació de l'entorn, a la zona del nucli antic. La intervenció disposa d'una subvenció de 20.000 euros concedida pel Departament de Cultura, juntament amb 13.500 euros més aportats pel consistori. Es tracta d'una acció prèvia al pla director de restauració i conservació per preservar el castell del segle XI, fer-lo visitable i rehabilitar l'entorn, de 10.000 metres quadrats. També es pretén integrar-lo al teixit urbà. Les restes ja van ser objecte d'una anterior campanya arqueològica l'any 2008. Un any després, el 2009, es va reforçar la base del mur del vessant sud, del segle XV i el més monumental de la fortificació, alhora que es van reconstruir les espitlleres de les guerres carlines. D'altra banda, al vessant nord del castell, s'inaugurarà properament la restauració de l'antic pou de gel per convertir-lo en un atractiu visitable.

Restauració dels gegants romans de Lleida

La Paeria ha encarregat la restauració dels seus gegants més antics, la parella dels romans, que el pròxim any 2015 celebraran el 175è aniversari. Aquesta tasca completa el procés de restauració de tots els gegants de Lleida, iniciat per l'Ajuntament ara fa sis anys. L'especialista Joan Miró tornarà a encarregar-se d'aquesta feina, més complexa que les anteriors atesa l'antiguitat dels elements i la significació d'aquests gegants. Per aquesta delicada operació, i tenint en compte que els caps de fusta dels romans són les peces més antigues de què es disposa, s'inicia un estudi previ on es treballarà conjuntament amb el Centre d'Art d'Època Moderna de la Universitat de Lleida i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya a Valldoreix. Es faran diferents proves per tal de comprovar l'estat actual i les intervencions sofertes al llarg dels anys. La construcció s'atribueix a Ramon Corcelles i al llarg dels anys han tingut quatre aparences diferents: primer la dels turcs o moros (1840), després la de reis (1898), posteriorment la de faraons (1906) i, finalment, la de romans (1924). La previsió és que estiguin restaurats per la festa major de maig.

Concert a Talarn del XVI Festival d'Orgues de Ponent

El Festival d'Orgues de Ponent i del Pirineu arriba a la setzena edició amb 14 concerts en diferents poblacions que van començar al setembre a Verdú i acabarà al desembre a la Seu d'Urgell. Aquest cap de setmana serà el torn de Talarn (Pallars Jussà), on a l'església parroquial a les 12 del migdia actuaran l'organista Olga Farrando i el violinista i tenor Francesc Rodoreda. Interpretaran obres de Casanoves, Bach, Vila, Haendel, Sweelinck i Tartini. L'entrada és gratuïta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.