infantil i juvenil
lluís llort
Desplegant il·lusions de paper de colors
Els Nadals de la meva infantesa tenien atractius que amb els anys han deixat d'agradar-me o han canviat, com ara aquelles postals que quan les obries apareixia desplegant-se de manera majestuosa, per exemple, un arbre guarnit i amb tot de paquets de regal. També hi havia alguns contes, pocs, amb aquesta tècnica de desplegables que em resultaven hipnòtics. Les postals van passar a tenir xips amb musiquetes molestes, després es van enviar per correu electrònic i avui són un producte residual. I aquells desplegables ara es diuen pop-up.
De llibres orientats als lectors infantils, tot i que als adults ens poden seduir tant o més (no debades hi ha llibres d'artista als museus basats en els pop-up), que utilitzen la tècnica dels desplegables, de les finestretes, dels mòbils de tota mena, n'hi ha molts. És una interactivitat que, tot i l'amenaça digital, encara és molt atractiva.
Abans –i de fet encara actualment– els autors d'aquests llibres solien ser estrangers, com el nord-americà Robert Sabuda, un dels enginyers de paper més espectaculars, per posar un sol exemple de la llarga nòmina històrica. De mica en mica, però, anem tenint autors autòctons que s'hi dediquen (sovint o puntualment): Xavier Salomó, Laura Prim, Lluís Farré, Patricia Geis, Paula Bonet... I fins i tot es fan tallers per aprendre a crear aquestes estructures que passen de les dues a les tres dimensions només d'obrir les pàgines.
La majoria d'editorials de literatura infantil tenen algun títol en catàleg d'aquestes característiques, de producció complexa i costosa (tot i que es fabriquin a la Xina o allà on surti més barat), però n'hi ha que aposten per aquests títols de manera més arriscada, com ara Combel, que presenta tot de novetats.
La simpàtica Elisenda Roca ha escrit el conte sobre l'aventura de créixer que és La petita Amèlia es fa gran, que una de les il·lustradores de moda, Paula Bonet, no només ha dibuixat, sinó que, per primer cop, també ha tridimensionat. Entre Meritxell Martí i Xavier Salomó han versionat dos contes tradicionals per als lectors més petits: La caputxeta vermella i Els tres porquets; contes simplificats però estructures complexes. La barcelonina Patricia Geis és l'autora de Petit vianant, un fantàstic llibre joc per aprendre educació viària. Àngels Navarro i Laura Prim són les autores d'Alehop! Comença l'espectacle, que s'allunya del pop-up, tot i que té treballs manuals per construir un circ a casa.
Qualsevol d'aquests llibres, i altres que hi ha al mercat, és millor que les postals de Nadal que comentava al principi, per tant, segur que il·luminaran l'expressió dels nens que els rebin de regal i, possiblement, seran futures evocacions nostàlgiques i agradables.