CINEMA
CARINA FILELLA
Ventura Pons, al festival Rec
Autors consagrats i nous talents del cinema es trobaran a Tarragona del 3 al 8 de desembre
Sempre hi ha una primera vegada. I de l'encert o infortuni d'aquesta experiència inicial en depèn la seva continuïtat. Per a Ventura Pons, autor d'una llarga llista de pel·lícules de cinema i també amb una extensa carrera com a guionista i productor, la seva primera vegada va sortir rodona. Es va estrenar en el món de la direcció de llargmetratges l'any 1977 amb Ocaña, retrat intermitent, un film de caràcter documental que presenta el pintor Ocaña com a símbol de la llibertat en plena transició de la democràcia, i que encara avui és una de les obres de referència. Ventura Pons serà enguany un dels protagonistes del catorzè Festival Internacional de Cinema Rec de Tarragona, que dedica una secció, My First Time (La meva primera vegada), a recuperar les primeres produccions de directors ja consagrats. Pons serà el principal convidat a la inauguració del festival (el dia 4, a les deu de la nit, a l'Antiga Audiència). Durant l'acte es projectarà la seva primera pel·lícula, rodada a la Barcelona postfranquista.
L'objectiu principal del festival, que tindrà lloc del 3 al 8 de desembre, és descobrir els nous talents del cinema: “És un festival de referència per als nous creadors”, destaca el seu director, Xavier Garcia Puerto. Per enguany s'han programat més d'una vintena de pel·lícules procedents de quatre continents i moltes de les quals arriben a Tarragona avalades amb premis a Venècia, Berlín i Canes, entre altres. Hi haurà projeccions i hi haurà debat: l'Antiga Audiència apagarà els llums per projectar “els millors debuts cinematogràfics internacionals”; i els encendrà “per escoltar les reflexions i vivències dels seus autors i altres experts en la matèria”. La secció principal continua sent Òpera Prima, amb deu pel·lícules a competició i quatre projeccions fora de concurs, i la majoria de les quals són estrenes a Catalunya, com és el cas de la producció francesa 2 otoños, 3 inviernos i la romano-bulgara Viktoria. A la cartellera també s'hi sumen cinc pel·lícules del projecte europeu sobre la caiguda del mur de Berlín, que es podran veure al Caixafòrum; i sis propostes d'autors de Tarragona –Iris Carrera, Antonio Clemente, Jordi Diaz, Adrià Guxens, Asbel Esteve i José Luís Montesinos–. D'altra banda, l'apartat My First Time Cult, que retrata cineastes de referència de la mà de creadors contemporanis, es fixarà en 9 cartas a Berta, de Basilio Martín Patino.
Però el Rec no només és una sèrie de presentacions de primícies cinematogràfiques. En la seva línia de donar suport als nous talents, enguany fa un pas endavant amb la convocatòria Primer Test, per a llargmetratges en fase de postproducció. En sessions a porta tancada, els creadors seleccionats es trobaran amb experts “que els ajudaran a completar l'obra i suggerir camins per a la seva difusió i circulació internacional en una indústria contínuament canviant”, segons Garcia Puerto. Aquesta novetat es complementa amb les habituals visites dels convidats del festival a la Universitat Rovira i Virgili i la jornada professional, que en aquesta ocasió se centrarà a donar idees i recursos per desenvolupar projectes audiovisuals.