cultura

El Montjuïc total

L'historiador i poeta Ferran Aisa publica ‘Montjuïc. La muntanya del poble' en un volum de gran format

287 pàgines,
223 imatges,
20 apartats,
71 subapartats...
i moltes hores
de lectura plaent

Les mun­ta­nyes solen aco­llir la llar dels déus en la majo­ria de cre­en­ces perquè són més a prop del cel. Per aquest motiu ascen­dir una mun­ta­nya se sol rela­ci­o­nar amb un aug­ment d'espi­ri­tu­a­li­tat, fins i tot de savi­esa i de força. La lite­ra­tura és plena de referències a la mun­ta­nya per la seva sim­bo­lo­gia, de Canigó, de Ver­da­guer, a La mun­ta­nya màgica, de Mann, pas­sant per El cla­mor de la mun­ta­nya, de Kawa­bata.

Què passa quan una mun­ta­nya només fa 173 metres d'altura i ocupa unes 370 hectàrees? Doncs si aquesta petita mun­ta­nya és un dels pul­mons d'una gran ciu­tat com Bar­ce­lona el que passa és que conté cica­trius i records, vivències i històries dels segles que fa que està poc o molt habi­tada.

I aquesta mun­ta­nya, petita de mida però gran d'història, és Montjuïc, i l'his­to­ri­a­dor i poeta Fer­ran Aisa ens ofe­reix en un magnífic lli­bre, Montjuïc. La mun­ta­nya del poble (Edi­to­rial Base i Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona) un recor­re­gut exhaus­tiu i amè, ple d'anècdo­tes i dades interes­sants, pel que ha estat la mun­ta­nya.

“El Montjuïc d'avui és una mun­ta­nya de cul­tura, d'esport i de lleure; esce­nari pri­vi­le­giat de fires, olimpíades i esde­ve­ni­ments molt diver­sos, que han pro­jec­tat Bar­ce­lona amb força a tot el món. Però no sem­pre ha estat així.” És per això que Montjuïc. La mun­ta­nya del poble “és un viatge per la història de la mun­ta­nya. Des dels camps ibers; els camins romans; les ermi­tes medi­e­vals; les pedre­res que van bas­tir la ciu­tat; el cas­tell, que tant sim­bo­litza la defensa de la ciu­tat com la seva repressió; els bere­na­dors a l'aire lliure; els balls fes­tius; les fires inter­na­ci­o­nals; la mun­ta­nya espor­tiva...”.

És una mun­ta­nya amb un nom de pro­cedència no del tot con­fir­mada. La teo­ria amb més força sosté que hi havia un cemen­tiri jueu (del qual s'han tro­bat res­tes) i que d'aquí neix Mons Judaic, que passa a ser Montjuïc. Una altra teo­ria afirma que la mun­ta­nya aco­llia un tem­ple dedi­cat a Júpiter i que Mons Iovis va deri­var fins a Montjuïc, però no s'ha loca­lit­zat cap resta d'aquest tem­ple.

La luxosa edició que pre­sen­ten ha permès a Aisa reco­llir i incor­po­rar molt de mate­rial gràfic, sobre­tot foto­gra­fies, però també repro­ducció de car­tells, por­ta­des de lli­bres, plànols, par­ti­tu­res, gra­vats, retalls de premsa... cedits per par­ti­cu­lars o per una llarga llista d'arxius, bibli­o­te­ques i museus.

De la mateixa manera, per redac­tar aquest pas­seig històric, Aisa ha inves­ti­gat en tota mena d'arxius i fonts docu­men­tals, però també ha begut de la lite­ra­tura i repro­du­eix frag­ments d'obres de dese­nes de poe­tes, novel·lis­tes i peri­o­dis­tes ben diver­sos, entre els quals hi ha Manuel Vázquez Mon­talbán, Paco Can­del, Ale­xan­dre Cirici Pelli­cer, Antoni Dal­mau, Joan Mara­gall, Joan Ama­des, Sem­pro­nio, Rafael Tasis, Lluís Per­ma­nyer, Xavier The­ros, Juli Vall­mit­jana i, fins i tot, els músics Jaume Sisa i Joan Manuel Ser­rat.

Montjuïc. La mun­ta­nya del poble, que neix d'una con­ferència que el mateix Fer­ran Aisa va pro­nun­ciar el 2007 al Poble-sec, El Montjuïc popu­lar dels obrers bar­ce­lo­nins, està divi­dit en vint apar­tats i cada part inclou de tres a cinc sub­a­par­tats.

Tria d'encapçala­ments

Les vint parts tenen uns enun­ci­ats ben il·lus­tra­tius, com ara Una mun­ta­nya històrica; Cape­lles, ermi­tes i lle­gen­des; Guer­res, pes­tes i bom­bes; Pedre­res, camps agrícoles i esbarjo; La cara fosca de Montjuïc i el seu cas­tell maleït; Balls, fonts i her­bes reme­ie­res; L'Expo­sició Inter­na­ci­o­nal de Bar­ce­lona; Recu­pe­ració del cas­tell de Montjuïc; Bar­ra­quisme, cemen­tiri, Terra Negra; Mira­mar, el far de Montjuïc i els refu­gis anti­a­e­ris; Fira de mos­tres i parc d'atrac­ci­ons; La mun­ta­nya olímpica...

Un lli­bre rigorós amb el que s'explica i ben docu­men­tat en què Fer­ran Aisa aposta per donar el punt de vista de les clas­ses menys afa­vo­ri­des, dels obrers, i des de tendències polítiques anar­quis­tes. Una edició de luxe en tots els sen­tits que ens ofe­reix el Montjuïc total.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.