Territori

MERCAT

IVETTE BALLESTEROS / EL 9 NOU

Vic torna al segle XV

Del 6 al 8 de desembre, la capital d'Osona celebra el 19è Mercat Medieval amb múltiples activitats

Vic recula en el temps i es vesteix una vegada més d'època medieval. Des d'aquest divendres i fins diumenge és l'escenari del mercat medieval, que ja suma dinou edicions. És una de les cites més importants de la ciutat i cada any aplega al voltant de 100.000 persones.

Un cop més es continua apostant per la vessant més cultural de la fira amb una millora de la posada en escena de L'assalt de l'Altarriba. Es tracta de la representació teatralitzada que recrea un fet històric que va succeir a Vic en plena guerra civil catalana. La proposta, que té forma de ruta per la ciutat, transporta l'espectador a diversos moments que es van viure entre els anys 1467 i 1475, com la revolta dels remences o la victòria de les forces de la ciutat sobre els assaltants. Aquest any, L'assalt de l'Altarriba integrarà més de 40 actors i vuit escenes, una més que en la darrera edició. Això sí, només la podran veure les persones que hagin comprat l'abonament per a l'obra sencera. D'aquest extra no se n'ha volgut revelar el contingut per mantenir la sorpresa. L'únic que se sap és que l'episodi es farà a l'interior del Museu Episcopal. La resta transcorrerà en llocs emblemàtics de Vic com el claustre de la Catedral, el Palau Bojons, la casa Ricart, l'Orfeó i l'església de la Pietat.

Un dels clàssics del Mercat Medieval és senzillament deixar-se endur pels carrers del nucli antic que aquests dies estan engalanats d'elements del segle XV i farcits de parades de productes artesans, tavernes per fer-hi l'àpat i tallers improvisats que recreen oficis medievals. En aquesta edició hi ha 362 expositors provinents d'arreu de Catalunya i d'altres indrets com Andalusia, Galícia, el País Basc i Portugal. Pel que fa a la demostració d'oficis se n'hi ha afegit de nous, com el de culleraire i l'escultor de talla lítica. Un dels altres atractius del mercat són els zocos o mercats àrabs, que s'instal·len a les places Santa Eulàlia i Gerbert d'Orlach. A banda de poder comprar productes provinents d'aquesta cultura, s'hi poden fer tallers i gaudir de les rues de percussió o d'actuacions de dansa del ventre.

Adoberies acollirà una de les novetats del mercat: un campament de setge que recrearà el temps del rei Joan II. Hi haurà diferents zones com la de màquines de guerra amb diverses infraestructures i eines per assetjar la fortificació. A l'arena es reproduiran tècniques de combat dels soldats i es faran explicacions sobre armes i armadures de l'època.

Els més petits també tenen cabuda al mercat medieval. La plaça dels Màrtirs concentrarà múltiples activitats lúdiques com tallers de maquillatge i disfresses, lluites de cavallers, passejades en poni o mula i diversos espectacles infantils. I, tot i la paradoxa pel que fa a les diferències entre l'Edat Mitjana i el segle XXI, els més tecnològics també hi tenen cita. InstaOsona ha organitzat la primera trobada d'instagramers el 6 de desembre. Es farà un dinar de germanor i un concurs en el qual es premiaran les millors fotografies que es pengin en aquesta xarxa social.

Pintors medievals
Durant els dies de mercat, el Museu Episcopal proposarà un taller de pintors medievals per conèixer com era aquest ofici fa mil anys. S'hi explicarà tot el procés de creació d'una obra; des de la preparació del suport, passant pels materials fins als pigments vius i intensos que utilitzaven i que sovint elaboraven els mateixos pintors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.