cultura

Mataró guanya un campus de l'arqueologia

L'Ajuntament i la Universitat Autònoma de Barcelona acorden treballar plegats al jaciment de Torre Llauder

Els estudiants hi fan prospeccions i disposen de l'edifici de Can Boet per fer recerca i estades

Mataró vol donar valor al seu patrimoni històric i ha decidit crear un campus d'arqueologia al jaciment romà de Torre Llauder. Ho fa conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la qual des del 1998 manté acords de col·laboració per poder fer pràctiques de camp i treballs arqueològics al recinte. “És important donar valor a la nostra història i projectar cap al futur el nostre patrimoni històric i com ens hem transformat”, assenyalava ahir l'alcalde Mataró, Joan Mora (CiU), després de signar el conveni. Per això, va remarcar la importància de l'acord, que permet posar a disposició les instal·lacions i el capital humà per fer-ho possible. “Encara tenim feina excavant al recinte com a mínim pels propers dotze anys i es pot continuar a l'entorn”, assenyalava l'alcalde.

El jaciment romà de Torre Llauder, als afores de la ciutat d'Iluro, va ser descobert el 1961 i són visitables una part de l'estructura i els mosaics de la casa. Al costat, s'hi han anat fent treballs sobre el terreny com els que ahir, amb blocs i paletes a la mà, feien una trentena d'alumnes del primer curs d'arqueologia. Es preveu que durant l'any hi passin uns vuitanta estudiants que trepitgin per primera vegada un jaciment.

El conveni, però, també possibilita la investigació de grups de recerca de màsters i doctorats que imparteix la universitat. Tal com va indicar el rector de la UAB, Ferran Sancho, és poder transferir coneixement i estar al servei de la comunitat científica nacional i obert a la col·laboració internacional en l'àmbit de la recerca.

Més enllà de la bona entesa de les dues institucions per fer les excavacions, l'Ajuntament posa també a disposició dels estudiants el nou Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural de Can Boet. L'equipament, que ocupa una masia, està situat a tocar del jaciment i està preparat per fer-hi la neteja i conservació de les peces que es puguin trobar, així com fer classes més teòriques als alumnes. A l'edifici també s'acolliran alumnes en residència per a estades més llargues, com les que es van fer aquest estiu passat, amb una vintena de participants.

Segons explica el coordinador de la xarxa en patrimoni de la UAB, Oriol Vicente, els estudiants valoren molt satisfactòriament les prospeccions a Torre Llauder, ja que les instal·lacions estan molt ben preparades per fer aquests treballs.

L'eix del Tecnocampus

L'alcalde Joan Mora va insistir ahir en la ubicació estratègica del campus d'arqueologia Torre Llauder, a tocar de les empreses i la formació universitària del Tecnocampus. Un eix que configura el que anomena el “parc del coneixement” i que conclou amb un futur centre de formació ocupacional que el govern municipal defensa que es faci a l'altre costat del campus universitari.

L'únic romà per excavar

Els alumnes d'arqueologia de la UAB poden triar entre diferents jaciments per fer les excavacions, però Torre Llauder és l'únic jaciment romà que poden escollir. Segons explica Oriol Vicente, la universitat té acords de col·laboració amb altres municipis com ara Banyoles, per estudiar i fer prospeccions en un jaciment del neolític, i Camarasa, per fer els treballs de camp del paleolític. “A més de contribuir a promoure els jaciments, l'estada dels alumnes també genera riquesa als municipis”, indica.

LES FRASES

Ens omple d'orgull a tots aquest campus, perquè la nostra missió és transferir coneixement
Ferran Sancho
rector de la UAB
Aquesta suma de sinergies ens permetrà projectar cap al futur el nostre patrimoni històric
Joan Mora
alcalde de Mataró
Tenim uns col·laboradors excel·lents i unes instal·lacions més còmodes
Joaquim Fernàndez
regidor de cultura

Can Boet, d'artistes a arqueòlegs

La masia de Can Boet és el mateix espai que ocupava el centre artístic de can Xalant, i ara la finca recupera el nom original. L'equipament cultural es va tancar el 2013 i s'ha reconvertit per donar cabuda al Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural del Museu de Mataró. Les instal·lacions ja estaven adaptades, amb dues habitacions i una cuina petita, per fer estades d'artistes internacionals. Aquest règim es mantindrà per als grups més reduïts de recerca que participin del campus d'arqueologia de Torre Llauder i requereixin fer estades d'alguns dies. Ahir, un cop signat el conveni de col·laboració, es va fer una visita per l'edifici, on s' ha traslladat la biblioteca i el fons documental d'arqueologia, amb un volum d'11.000 exemplars. El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va destacar que, gràcies a l'espai, la documentació a partir d'ara estarà al servei d'estudiants i professionals.

A Can Boet també hi ha
el fons de ciències naturals i s'hi ha instal·lat una exposició permanent sobre la vil·la romana de Torre Llauder adreçada a les escoles. Segons l'arqueòleg municipal, Joaquim Garcia, les visites podrien començar a final de trimestre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.