El turisme de sèries: Girona entra en el mapa
El Patronat de Turisme i l'Ajuntament de la ciutat volen que ‘Joc de trons' tingui un impacte durador amb rutes
Girona, amb el rodatge de Joc de trons, entra de ple en un altre mapa turístic: el de les sèries. L'alcalde, Carles Puigdemont, va explicar que l'objectiu és treure'n una rendibilitat a llarg termini més enllà del boom dels dies de rodatge. Segons Puigdemont, es vol que hi hagi “un impacte indirecte, durador en el temps”, i que es materialitzaria amb “circuits i rutes, iniciatives que permeten estirar el màxim temps possible l'impacte econòmic que ha de tenir una sèrie com aquesta”. L'alcalde va parlar també d'aprofitar sinergies amb el Patronat de Turisme i treballar conjuntament en aquest sentit.
D'aquesta manera, Girona segueix el camí que han empès altres ciutats on es roda la sèrie, com Dubrovnik (Croàcia) o països com Irlanda i Islàndia, que es promocionen turísticament aprofitant l'esquer de la ficció. El quarter general de Joc de trons és a Belfast, a Irlanda del Nord, on hi ha el mític tro de ferro. La majoria d'escenes d'interiors es graven als estudis de Paint Hall, les antigues drassanes reconvertides en un dels estudis de filmació més grans d'Europa. També els paisatges nord-irlandesos i poblacions properes han simulat llogarets d'Invernàlia, i s'han programat rutes, com aquest itinerari de quatre dies de Joc de trons que visita diversos llocs clau dels Lannister i els Stark. Fa un any, l'Ajuntament de Sevilla també va aprofitar la publicitat de la sèrie per crear una ruta per visitar els escenaris reals del Regne de Dorne.
El precedent de ‘Soldados de Salamina'
La novel·la de Javier Cercas Soldados de Salamina i la posterior pel·lícula dirigida per David Trueba van inspirar una sèrie de rutes creades pel Consell Comarcal del Pla de l'Estany que recorren els principals escenaris de la rereguarda de la Guerra Civil, entre el santuari del Collell i Palol de Revardit. Les rutes permeten descobrir el patrimoni natural i cultural.