Espectacles de lletres
Un muntatge sobre la batalla de l'Ebre i un que explora l'Ovidi Montllor poeta, propostes destacades de la fira Litterarum de Móra d'Ebre, que va començar ahir
i Llúcia Vives protagonitzen ‘El poeta Ovidi'
Al castell de Móra d'Ebre, on es van viure alguns dels crus episodis de la batalla de l'Ebre, és on acaba l'espectacle de carrer Vestigis, una coproducció de la fira d'espectacles Litterarum que es va estrenar ahir i que es podrà tornar a veure avui i diumenge, darrer dia d'aquest esdeveniment que té lloc a Móra d'Ebre i que és únic a Catalunya per la seva especialització: la promoció d'espectacles de qualsevol disciplina artística que tinguin la literatura escrita en llengua catalana com a eix central. Paral·lelament al Litterarum, que ahir va inaugurar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, se celebra la Fira del Llibre Ebrenc.
Dirigit per Valer Gisbert, Vestigis és un muntatge que es basa en el llibre 115 a l'Ebre. El sacrifici de la lleva del biberó, d'Assumpta Montellà. La representació és itinerant i té lloc en alguns dels escenaris de la capital de la Ribera d'Ebre relacionats amb la darrera gran batalla de la Guerra Civil, com ara la Casa Montagut, una casa noble que va ser seu de comandament tant del bàndol republicà com del nacional; l'església, i el mateix castell.
Un altre dels espectacles destacats de la vuitena edició del Litterarum indaga en la faceta poètica del valencià Ovidi Montllor, coincidint amb els vint anys de la seva mort. Es tracta del muntatge El poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar, que s'estrenarà aquest dissabte a la nit i al qual donen vida l'actriu Mercè Sampietro, el músic Eduard Iniesta i la cantant Llúcia Vives, que exploren diversos poemes inèdits que Montllor va escriure al llarg de la seua vida. En la primera part de l'espectacle participarà la seva filla petita, Jana Montllor, que ha treballat en la selecció i el recull sobre el vessant poètic del seu pare conjuntament amb Jordi Tormo.
Durant el cap de setmana es presentaran en sis espais diferents de Móra d'Ebre una vintena més d'espectacles basats en la literatura catalana. Alguns basats en clàssics de Ramon Llull (Phantasticus, de Produccions del Mar), Salvador Espriu (la presentació del disc Amoramort, de Guiem Soldevila, amb cançons d'Espriu) i Jesús Moncada (El darrer dia del cafè de la granota, de la companyia Mea Culpa), i altres basats en veus crítiques i compromeses, com ara la de la mallorquina Antonina Canyelles (Putes i consentits, de La Rabera Eclèctica). En el Litterarum 2015, hi prenen part quinze companyies provinents de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, i de disciplines artístiques diverses (teatre, música, dansa, recitals...). Un centenar de programadors assisteixen a la fira.
Els organitzadors –l'Ajuntament de Móra d'Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes– repeteixen enguany l'experiència engegada en l'edició anterior d'oferir uns paquets turisticoliteraris dissenyats per promocionar la fira. Uns paquets que tenen molt bona acollida, ja que segons el director del Litterarum i de la Fira del Llibre Ebrenc, Albert Pujol, “ja fa dies que no queda cap allotjament lliure a Móra”.
Litterarum va néixer fa vuit anys “com la filla” de la Fira del Llibre Ebrenc, que ja en fa dotze que s'organitza, segons Pujol. És “un punt de trobada de totes aquelles persones que produeixen, editen, promocionen, venen o llegeixen llibres fets per escriptors o entitats de les Terres de l'Ebre o que són de temàtica ebrenca”, indiquen els organitzadors.
‘Lobby' del llibre ebrenc
Com a novetat, aquesta fira té enguany una gran zona expositora de llibres, una gran llibreria oberta, coordinada per la fira i tres de les llibreries ebrenques que actualment formen part de l'autoanomenat lobby del llibre ebrenc (la llibreria Bassa de Móra d'Ebre, la Serret de Vall-de-roures i la llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa). Un espai d'uns dos-cents cinquanta metres quadrats on es poden trobar un miler de títols de diversos autors i temàtiques a la venda.