Una reivindicació de la soledat guanya el 7lletres
‘Porexpan i polaroids', que publicarà Pagès Editors, és el primer llibre del barceloní Xavi Ballester
El premi de narració curta més ben dotat de Catalunya arriba a la desena edició
En plena onada de calor, la marinada que refresca les nits de la Segarra és com una bombona d'oxigen. Un respir. Això mateix ha estat el premi 7lletres per al flamant guanyador de la desena edició d'aquest certamen literari, Xavi Ballester, que ara fa dos anys va decidir “fer un cop de cap” i deixar la feina per dedicar-se plenament “a escriure amb llum de dia”. El castell de Concabella va ser l'escenari, divendres a la nit, de l'acte de lliurament del guardó dedicat a la figura de Manuel de Pedrolo, el premi de narració curta més ben dotat de Catalunya “fins que no apareguin la troica i l'FMI i us diguin què heu de fer amb els 7.000 euros”, va dir en to de broma el guanyador en donar les gràcies per “aquest acte d'amor”. Perquè “escriure i llegir són actes d'amor”, assegura. Ballester (Barcelona, 1974) va endur-se la desena edició del premi pel llibre de relats Porexpan i polaroids, que publicarà Pagès Editors. “Tinc contes publicats, però aquest serà el meu llibre.” Les set narracions tenen en comú la soledat. “Són històries molt diferents, però en totes hi trobem personatges que en un moment de lucidesa s'adonen que estan sols i són conscients de les misèries de la seva vida.” Perquè l'home contemporani “no sap gaudir de la soledat, de l'experiència intransferible d'estar amb un mateix”. I Ballester ho explica al més pur estil Pedrolo, tocant tots els pals: de vegades de manera dramàtica, d'altres de manera hilarant o fins i tot surrealista.
Pedrolo, de fet, va ser el gran protagonista de la vetllada. L'escriptor va néixer a molt pocs quilòmetres de Concabella. En un altre castell, el de l'Aranyó, també a la Segarra. Es compleixen 25 anys de la seva mort i 40 de la primera edició de la seva obra més coneguda, El mecanoscrit del segon origen. “El premi 7lletres sempre és un homenatge a Pedrolo, però aquesta doble efemèride ens el fa tenir encara més present”, admetia el regidor de Cultura de la Paeria de Cervera, Jaume Rosich. “Pedrolo no va ser tan sols un escriptor: va ser un gran defensor de la llengua i la cultura catalanes en uns moments molt difícils.” I, al parer de Rosich, el guardó literari creat des de la Segarra manté viu aquest esperit: “Hem tingut guanyadors d'Alacant, de València, de les Illes, de Ponent, de Barcelona... És un premi plenament consolidat arreu del país.”
La nit pedroliana va culminar amb la posada en escena d'El bon ciutadà, un conte àcid que retrata el franquisme de manera punyent i que va representar la companyia Tecla Smit. A l'acte també hi va assistir Alfred Quintana, que, com a guanyador de la passada edició, acaba de publicar el llibre de relats Enmig de la melé. “El 7lletres suposa un gran impuls”, assegura.
LA DATA
LA FRASE
LA XIFRA
El castell de Concabella acull el llegat de Pedrolo
Adelais de Pedrolo, única filla de l'autor del Mecanoscrit del segon origen, va guardar tot el que el seu pare tenia al despatx de Barcelona on escrivia i ara aquest espai s'ha pogut reproduir “fidelment fins al darrer detall” al castell de Concabella. “Està tot com ell ho tenia. Fins i tot hi ha el paper de calcar que hi havia a casa a la màquina d'escriure.” Perquè Pedrolo no va voler saber res d'ordinadors. A l'Espai Pedrolo de Concabella, inaugurat al mes d'octubre, també s'hi conserven els originals manuscrits d'alguns dels seus llibres més emblemàtics. I a través de l'exposició permanent Pedrolo més enllà dels límits es pot conèixer més a fons la dimensió literària, cívica i política d'un dels autors més prolífics i compromesos de la literatura catalana. “Encara no s'ha dit tot sobre el meu pare.” Per això s'ha obert als estudiosos el fons documental de l'autor.