Excaven a la Vall d'en Bas per trobar les restes d'un poblat del bronze tardà
L'equip d'arqueòlegs creu que es tractaria d'un dels més importants de la península
Al jaciment de la Dou enguany s'hi han trobat restes d'una casa
Un equip d'arqueòlegs busca, al jaciment de la Dou de la Vall d'en Bas, les restes d'un poblat del bronze tardà que es podria convertir en un dels més importants de la península. El jaciment es va localitzar el 2005 i des d'aleshores han fet diverses campanyes que han permès saber que a la mateixa zona hi va haver assentaments en dues etapes diferents: el neolític antic i el bronze final. La campanya d'aquest estiu s'ha centrat en aquest darrer període i han fet un descobriment important: les restes del parament de la llar d'una casa on hi va haver un incendi a l'època.
El jaciment de la Dou es va localitzar l'estiu del 2005 durant les obres per a la construcció de la variant de Sant Esteve d'en Bas. Fins aquest moment s'han fet vuit campanyes d'intervencions arqueològiques programades (2006-2013), una prospecció aèria (2007) i una prospecció geofísica (2009-2013), amb una superfície total excavada de 729 metres quadrats. La campanya arqueològica d'aquest estiu s'ha centrat a indagar les ocupacions del bronze tardà. L'equip d'arqueòlegs destaca la troballa de multitud de restes que provindrien d'un habitatge de l'època que s'hauria cremat. Hi ha multitud de peces de ceràmica recuperades, restes de material de construcció cremat i també restes d'animals. Els arqueòlegs exposen que aquestes restes fan pensar que ben a prop hi ha un poblat de grans dimensions. “Amb el que hem trobat en aquest gran retall, pensem que formaria part d'una ocupació molt més gran que a hores d'ara encara no tenim localitzada però que en els anys vinents esperem localitzar”, ha assenyalat un dels arqueòlegs, Jordi Revelles. Els materials arqueològics més abundants són les restes ceràmiques, seguides de les restes de fauna, material de construcció, objectes i restes de fosa de bronze i restes d'ornaments fabricats amb lignit.
La direcció del projecte és a càrrec de Gabriel Alcalde (UdG), Enriqueta Pons (MAC), Maria Saña (UAB), Jordi Revelles (UAB), Rafael Rosillo (UAB) i Vanessa Navarrete (UAB), i les intervencions sobre el terreny les han dirigit Jordi Revelles (UAB) i Rafael Rosillo.
A Empúries excaven la ciutat romana
En el marc del Curs d'Empúries s'han fet treballs d'excavació als nivells més antics de la ciutat romana. Tres setmanes d'excavacions i recerca arqueològica a la ciutat romana d'Emporiae, on 27 estudiants d'arqueologia procedents de diverses universitats de l'Estat espanyol, Itàlia i França han excavat en tres sectors diferents de l'anomenada Insula 30, una illa de la ciutat on es localitzaven les termes públiques.