cultura

Mataró homenatja ‘El Bequetero' amb una Filà

La ciutat va honrar la banda valenciana que el va popularitzar a les Santes

La Societat Musical Mestre Orts de Gaianes va oferir un concert al Teatre Monumental, que es va omplir de gom a gom

Comp­tar fins a quinze és un clàssic a Mataró: per San­tes i ja gai­rebé tot l'any. Però aquest fet no és casual i té unes arrels que pro­ve­nen del País Valencià. Allà, fa 73 anys, Gus­tavo Pas­cual Falcó va com­pon­dre una peça titu­lada El Beque­tero que va ser­vir per a les fes­tes de moros i cris­ti­ans que es feien a la loca­li­tat de Cocen­taina. Els orígens d'aquesta peça amb Mataró es remun­ten a ara fa més de tres dècades, quan un grup de mata­ro­nins va viat­jar fins a ter­res valen­ci­a­nes per tro­bar la música que havia d'esde­ve­nir la banda sonora de la festa major de les San­tes. El 1980, va venir per pri­mer cop a la capi­tal del Maresme la Soci­e­tat Musi­cal Mes­tre Orts Gaia­nes i, des d'ales­ho­res, El Beque­tero ha pas­sat de pas­do­ble a himne per a tots els mata­ro­nins. Coin­ci­dint amb el 2015, Mataró va crear la Comissió Any Beque­tero, que entre altres acci­ons té una expo­sició a Can Pala­uet que es pot veure fins al 29 de juliol. Però el plat fort d'aquest any tan sin­gu­lar per a la capi­tal del Maresme es va viure ahir al Tea­tre Monu­men­tal de la ciu­tat. I és que Mataró es va ves­tir de llarg per retre home­natge a la banda valen­ci­ana que des del 1980 fins al 2003 va tocar infa­ti­ga­ble­ment El Beque­tero quan la ciu­tat cele­brava la seva festa major: la Soci­e­tat Musi­cal Mes­tre Orts de Gaia­nes. L'alcalde, David Bote (PSC), i el regi­dor de Cul­tura, Joa­quim Fernàndez (CiU), van ser els encar­re­gats de trans­me­tre a la banda l'agraïment de Mataró pel patri­moni imma­te­rial en forma de música que han lle­gat a la ciu­tat. Per la seva banda, el pre­si­dent de la banda valen­ci­ana, Arturo Martínez, va expres­sar “l'orgull que repre­senta tor­nar a Mataró dotze anys després”, i va recor­dar la gran impli­cació que té la població de Gaia­nes amb la banda. “Venim d'un poblet petit de 400 habi­tants, i gai­rebé tot­hom, d'una manera o d'una altra, par­ti­cipa en la nos­tra for­mació”, va indi­car Martínez. La banda, a més, va obse­quiar els pre­sents amb un con­cert en què, entre altres peces, no van falta El Beque­tero, La Santa Espina i Els sega­dors.

Segui­da­ment –i amb un rui­xa­det pel mig– els mata­ro­nins van poder cop­sar de pri­mera mà els orígens del mític pas­do­ble amb una Filà que va bai­xar en cer­ca­vila des del Tea­tre Monu­men­tal fins a les por­tes de l'ajun­ta­ment, on els van rebre les auto­ri­tats muni­ci­pals. Les filàs són un ele­ment propi de les fes­tes de moros i cris­ti­ans del País Valencià que es carac­te­rit­zen per una imatge molt cui­dada, unes figu­res core­ogràfiques ela­bo­ra­des i un acom­pa­nya­ment musi­cal de banda de metalls. Així El Beque­tero va sonar una vegada rere l'altra per mitjà de la Soci­e­tat Musi­cal Mes­tre Orts de Gaia­nes men­tre els moros dels Beque­te­ros de Cocen­taina feien la seva Filà per la Riera lluint les seves millors gales tot ense­nyant els orígens d'El Beque­tero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.