cultura

Nit de Foc a Vilars d'Arbeca

Vetllada al jaciment

El jaciment de Vilars a Arbeca obrirà les portes la nit de l'1 d'agost perquè s'hi facin les activitats de la Nit de Foc, un esdeveniment que aplega unes mil cinc-centes persones

Després de vint anys, els treballs arqueològics continuen en aquest espai, com la tasca duta a terme aquest juliol sobre sis grans forns

La fortalesa no va ser destruïda,sinó desallotjada per la manca d'espai per créixer

A qua­tre quilòmetres d'Arbeca, a prop del canal d'Urgell, s'alça un con­junt històric i arqueològic excep­ci­o­nal, únic per les seves carac­terísti­ques al nos­tre país: la for­ta­lesa iler­geta de Vilars, bas­tida el segle VIII aC. Ara fa deu anys un grup de per­so­nes amb volun­tat de donar a conèixer aquest lle­gat monu­men­tal va crear l'Asso­ci­ació d'Amics de Vilars. “La nos­tra idea era orga­nit­zar acti­vi­tats lúdiques i fes­ti­ves al vol­tant del jaci­ment per tal que la gent s'hi apropés i s'adonés que es tracta d'un espai molt interes­sant”, explica el pre­si­dent de l'enti­tat, Josep Pau. Entre aques­tes acti­vi­tats, hi figura la Nit de Foc a Vilars, que des de fa vuit anys se cele­bra el pri­mer cap de set­mana d'agost “apro­fi­tant que els esti­ue­jants ja són a la zona”, diu Pau, que hi afe­geix que “és una acti­vi­tat molt popu­lar que aplega unes mil cinc-cen­tes per­so­nes, gent vari­ada que apro­fita una vet­llada agra­da­ble a la fresca amb un espec­ta­cle molt bonic”. Enguany la Nit de Foc a Vilars serà el dia 1 d'agost. Els actes començaran a les nou de la nit amb un espec­ta­cle infan­til a càrrec de La Cre­ma­llera Tea­tre. Tot seguit, els gra­llers La Revolta ame­nit­za­ran una cer­ca­vila i, a les onze de la nit, Sac Espec­ta­cles començarà el piro­mu­si­cal. La festa s'allar­garà fins a la mati­nada amb el con­cert de rumba d'Er Taqueta. Tot­hom podrà acce­dir al recinte a par­tir de dos quarts de nou del ves­pre i visi­tar les para­des d'arte­sa­nia del mer­cat. Com és habi­tual hi haurà ser­vei de bar i d'entre­pans. L'entrada cos­tarà dos euros.

Més acti­vi­tats

En el seu afany d'apro­par el jaci­ment al públic, l'Asso­ci­ació d'Amics de Vilars orga­nitza altres acti­vi­tats durant l'any, com el tast de jazz que es va pro­gra­mar la pri­mera set­mana de juliol, la festa de l'enti­tat, que acos­tuma a ser al juny i en la qual es llo­guen grues ele­va­do­res per tal d'ofe­rir una vista de con­junt i espec­ta­cu­lar sobre el jaci­ment, i també par­ti­cipa en el cap de set­mana ibèric, junt amb 'altres jaci­ments del país, un esde­ve­ni­ment que tindrà lloc el mes d'octu­bre i que es dedi­carà a l'ali­men­tació en aquell període històric. D'altra banda, l'enti­tat també pro­mou altres acti­vi­tats esporàdiques, com ara con­certs, cinema a la fresca i la cursa dels ibers, amb punt de sor­tida al con­junt arqueològic.

A la plana

El jaci­ment de Vilars té com a par­ti­cu­la­ri­tat que, a diferència de la resta, està situat a la plana. “Els ibers cons­truïen els seus poblats en punts ele­vats des d'on con­tro­lar el ter­ri­tori, però el jaci­ment d'Arbeca es va bas­tir a la plana”, exposa Pau. “Per això el poble dis­po­sava d'un sis­tema defen­siu que no tenen els altres. Estava pro­te­git per una mura­lla de qua­tre metres d'ample amb catorze tor­res. El sis­tema defen­siu estava reforçat amb una bar­rera de pedres cla­va­des (che­vaux-de-frise) i un fos­sat d'aigua, que és on actu­al­ment fem les acti­vi­tats. Tenia forma ova­lada i ha arri­bat als nos­tres dies pràcti­ca­ment com era, amb les edi­fi­ca­ci­ons derruïdes, però es pot res­se­guir per­fec­ta­ment la planta. Per tot ple­gat, és molt difícil poder tro­bar un jaci­ment simi­lar”, con­clou Pau.

Les exca­va­ci­ons van començar el 1985 amb unes pers­pec­ti­ves no gaire espec­ta­cu­lars. Des de lla­vors, cada any s'hi han fet tre­balls com els que s'han dut a terme recent­ment, que, entre altres tro­ba­lles i com a curi­o­si­tat en l'àmbit de la vida quo­ti­di­ana, han permès des­co­brir “espi­nes de peix, que en un lloc allu­nyat de la costa fan pen­sar que ja tenien algun tipus de comerç o sis­te­mes per a con­ser­var el peix”, comenta Pau. Cal dir que aquest mes de juliol els tre­balls del Grup d'Inves­ti­gació Pre­històrica de la Uni­ver­si­tat de Lleida s'han cen­trat en l'estudi dels forns de la pri­mera edat de ferro, en con­cret sis grans estruc­tu­res de planta cir­cu­lar situ­a­des en un espai comu­ni­tari i que podrien estar rela­ci­o­na­des amb la gestió de recur­sos agrícoles i usos culi­na­ris. Cal dir que les peces que s'han tro­bat durant aquests vint anys d'exca­va­ci­ons estan dipo­si­ta­des al Museu Naci­o­nal d'Arque­o­lo­gia de Cata­lu­nya. “La idea és poder dis­po­sar d'un Cen­tre d'Inter­pre­tació a Arbeca en el futur”, explica el pre­si­dent de l'Asso­ci­ació d'Amics de Vilars. “Tenim el pla direc­tor redac­tat, però falta el finançament per poder fer rea­li­tat el pro­jecte.”

La for­ta­lesa de Vilars va ser ocu­pada durant qua­tre-cents anys. L'assen­ta­ment en aquesta plana de l'Urgell es remun­ta­ria a fa uns 2800 anys. S'hi van cons­truir parets, tor­res, cases, forns, pla­ces i car­rers, tot envol­tat per una impo­nent mura­lla amb una torre porta qua­dran­gu­lar d'accés a la zona est.

Aquells que desit­gin visi­tar el jaci­ment, poden fer-ho els dis­sab­tes i diu­men­ges de deu del matí a dues del mig­dia. Les visi­tes guia­des comen­cen a les dotze. També es poden con­cer­tar visi­tes tru­cant al telèfon 973 16 00 08.

Data
1 d'agost
Més informació
www.amicsdevilars.com www.arbeca.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.