cultura

Arqueologia

Neandertals als Tritons

La primera campanya d'excavació en la cova del Pallars Jussà aporta noves dades sobre els neandertals del Pirineu

S'han localitzat ossos d'animals prehistòrics i eines lítiques d'humans del paleolític mitjà

La pri­mera cam­pa­nya d'exca­va­ci­ons a la cova dels Tri­tons, al con­gost d'Erinyà, al Pallars Jussà, han posat al des­co­bert cen­te­nars de res­tes òssies d'ani­mals i una petita col·lecció d'eines d'indústria lítica que ava­la­rien la presència humana en aquesta cavi­tat durant el paleolític mitjà, és a dir, fa entre 300.000 i 40.000 anys. L'objec­tiu del pro­jecte de recerca que s'està desen­vo­lu­pant des de l'Ins­ti­tut Català de Pale­o­e­co­lo­gia Humana i Evo­lució Social (Iphes) és ras­tre­jar els modes de vida dels nean­der­tals a les valls pre­pi­ri­nen­ques i la seva con­vivència amb els grans carnívors. La cam­pa­nya d'exca­va­ci­ons es va fer entre els dies 19 i 29 de juliol.

La cova dels Tri­tons és un forat molt petit, que consta d'un pas­sadís estret al fons del qual hi ha una saleta d'uns 5-6 metres qua­drats. “És el lloc per­fecte per a l'esta­bli­ment de caus dels carnívors pre­històrics, espe­ci­al­ment les hie­nes de les caver­nes'', ha expli­cat Jordi Rosell, inves­ti­ga­dor de l'Iphes i direc­tor del pro­jecte de recerca que inclou aquest jaci­ment.

Cen­te­nars de res­tes òssies d'ani­mals acu­mu­lats per aquests pre­da­dors, sobre­tot cèrvids, caprins i óssos de les caver­nes, tro­bats aquests estiu, “indi­quen l'ús de la cavi­tat per part de les hie­nes durant gene­ra­ci­ons'', ha pun­tu­a­lit­zat el mateix arqueòleg.

A l'inte­rior de la cova dels Tri­tons, però, també s'hi han tro­bat indi­cis de presència humana. Entre els ossos acu­mu­lats pels carnívors, s'ha loca­lit­zat una petita col·lecció d'eines lítiques que guar­den les típiques carac­terísti­ques de l'època nean­der­tal. “Això fa que la cova dels Tri­tons, jun­ta­ment amb la cova de les Lle­nes, situ­ada al mateix con­gost [on també excava l'Iphes], repre­senti una evidència més dela con­tinuïtat d'aques­tes comu­ni­tats nean­der­tals a les valls pre­pi­ri­nen­ques durant bona part del paleolític mitjà.”

Les exca­va­ci­ons a les coves dels Tri­tons i de les Lle­nes s'inte­gren dins del pro­jecte de recerca de la Gene­ra­li­tat Com­par­tint l'espai: les interac­ci­ons entre homínids i carnívors al nord-est penin­su­lar, que tracta d'esbri­nar el rol d'aquests grups humans en con­tex­tos mar­gi­nals com ara el Piri­neu i que es du a terme sota la direcció de l'Iphes.

La cova
És un forat molt petit, amb un passadís estret i, al fons, una saleta d'uns 5-6 metres quadrats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.