cultura

Ésdansa es consolida com el campus del ball tradicional

La 33a edició del festival, que comença avui a les Preses, presenta set companyies dels cinc continents i duplica l'oferta de tallers

L'organització confia a superar els 9.000 espectadors

Una vintena de grups de dansa tradicional, set dels quals internacionals, que presentaran 25 espectacles i impartiran més d'una trentena de tallers formatius, el doble que l'any passat, convertiran a partir d'avui les Preses en “el gran campus de la dansa tradicional de Catalunya”, tal com va assegurar ahir en la presentació de la 33a edició del festival Ésdansa el seu director, Jordi Fosas. L'aposta pels tallers, que tot just es van introduir en el programa fa tres anys “com un experiment”, ha acabat sent un dels trets distintius de la trobada, que de les 25 propostes que planteja en aquesta edició, per primer cop més de la meitat (13) són de caràcter formatiu i més del 75% incentiven la participació. De fet, se n'ha doblat l'oferta en passar dels 16 tallers de l'estiu passat als 34 d'aquest any, repartits ara, a més, en dos itineraris: un per a professionals que vulguin aprofundir en els seus recursos, i un altre per al públic en general, que sumen 55 hores de formació cada un i que es poden complementar amb les quatre xerrades i tertúlies previstes sobre l'especialitat. Per a la mainada, ha crescut també la inscripció al Petit Ésdansa de jocs i danses tradicionals (ahir ja hi havia cobertes 609 de les 620 places disponibles), al qual s'ha incorporat com a novetat una secció específica per a infants d'entre 3 i 6 anys.

L'objectiu és presentar les danses tradicionals no només com una expressió de cultura popular, sinó també com “una mostra de creativitat perfectament actual”, va subratllar Fosas, que va insistir en la importància que aquestes coreografies, algunes d'ancestrals, “es ballin i engresquin encara avui”. Una de les manifestacions més clares de la perpetuació d'aquest esperit són els balls rituals maoris que oferirà a partir de la mitjanit al Clot de l'Infern del parc de Pedra Tosca la companyia de Nova Zelanda Te Whanau a Apanui, que ahir va representar a la seu dels serveis de Cultura a Girona un fragment de les cerimònies entre guerreres i votives de la badia de Plenty, que es ballen tant amb els peus i les mans com amb la llengua i els ulls.

No serà l'únic espectacle internacional que es podrà veure a les Preses. Fosas va destacar en concret el retrobament amb una de les millors formacions del món, el grup Camanuga de Cuba, que ja va triomfar a l'Ésdansa fa 14 anys, i la presentació de dues companyies de països que encara no havien tingut representació al festival: Timor Furak, del Timor Oriental, i Soweto Thabisong, de Sud-àfrica. Una altra de les novetats és la introducció d'entrades numerades en els espectacles de pagament, per als quals s'ha implantat un servei de bus gratuït entre Olot i les Preses.

Durant els sis dies de programació, el festival mobilitzarà 350 artistes, prop de 200 voluntaris i previsiblement, segons els organitzadors, més de 9.000 espectadors, que confirmen la capacitat d'arrelament d'una mostra que disposa de 150.000 euros de pressupost, el 40% aportat per la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament, i el 60% restant, pels recursos propis que genera el festival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.