cultura

Objectiu: la Lluna

La coproducció catalana d'animació ‘Atrapa la bandera', amb distribució lligada a tot el món, proposa una nova cursa espacial per trepitjar el nostre satèl·lit

“És la primera pel·lícula feta aquí que una ‘major' americana distribueix
a tot el món”

“Un dels meus primers records és veure els astronautes sortir de la nau i caminar sobre la Lluna”, explica Jordi Gasull, guionista, productor i ànima de la pel·lícula animada Atrapa la bandera, que s'estrena avui en 500 pantalles de tot l'Estat, i que en més de vint pantalles es projectarà doblada al català. “Jo penso que és una de les últimes missions Apollo –diu Gasull–, potser la XVI o la XVII, però la meva mare assegura que no, que era la primera. Potser sí, però només tenia 3 anys.”

El cas és que el cineasta és un apassionat de la cursa espacial i un important col·leccionista d'objectes que hi estan relacionats, i ell va tenir la idea de fer aquesta pel·lícula: “Es van ajuntar diverses coses –recorda–. Jo volia fer una pel·lícula d'astronautes, i un dia vaig veure un videojoc que es diu Capture the flag (Atrapa la bandera). Aleshores vaig pensar quina bandera m'agradaria tenir i vaig pensar que la que l'home va plantar a la Lluna.” Jordi Gasull la considera el símbol d'una gesta de tota la humanitat: “La veritat és que m'és igual que sigui nord-americana, catalana o xinesa, és la primera bandera que va plantar un home trepitjava una terra que no era del nostre planeta. Vaig pensar que estaria bé fer la història d'un grup d'astronautes que viatgen a la Lluna per atrapar aquesta bandera plantada el 1969.”

Fer realitat la pel·lícula és un somni acomplert després de molts anys. “Trepitjar la Lluna té una significació universal, antropològica i inclús filosòfica per a l'home, i això és només una pel·lícula. Però ens ha costat molts esforços, i és un veritable somni haver-la fet.”

Edmon Roch, productor amb Gasull de la pel·lícula, a través de la seva productora 4 Cats Pictures, diu que “ha costat quatre anys i mig de feina fer-lo realitat; la nostra idea era fer una pel·lícula des d'aquí, però que arribi a tot el món”. Treballar amb l'animació els ha permès “fer una pel·lícula al mateix nivell que les que ens vénen de fora”. Igual que a Les aventures de Tadeu Jones, el nucli creatiu d'aquest nou film són Roch, Gasull i el director madrileny Enrique Gato.

Els dos productors destaquen la implicació en el projecte de Paramount. “És la primera pel·lícula feta aquí que una major americana decideix distribuir a tot el món, no havia passat mai al cinema espanyol”, remarca Jordi Gasull. Edmon Roch explica que “estaven molt satisfets de l'èxit de Tadeu Jones, de la qual tenien els drets per Espanya i Amèrica Llatina, i van dir que amb Atrapa la bandera volien fer un pas més i quedar-se-la per a tot el món”. Això va significar una aportació de 6,5 milions de dòlars, uns 5,8 milions d'euros, sobre un pressupost de més de 10 milions. També hi participen Telecinco Cinema, Telefónica Studios i la productora d'Enrique Gato Lightbox Entertainment.

Suport de la NASA

El suport nord-americà també va venir per una altra banda. Gasull ha fet dos documentals sobre l'astronauta Michael López-Alegría, i la relació personal que manté amb ell ha ajudat que la NASA els obri les portes. “Volíem veure les naus veritables que van anar a la Lluna, entendre des de dintre com es van fer les missions... Ens van oferir enviar-nos fotos, però volíem anar-hi per entendre bé les textures, com funcionen les coses.“És la primera pel·lícula de producció no nord-americana en què la NASA col·labora i accedeix que s'utilitzi el seu logo”, destaca

José Corbacho i Michelle Jenner encapçalen el repartiment de veus en català, mentre que, en castellà, Dani Rovira substitueix Corbacho en el paper del multimilionari Richard Carson, el dolent d'aquesta història. Tots plegats es posen al servei d'una producció que Edmon Roch defineix com “una pel·lícula familiar, per a nens de 3 a 100 anys, com deia fa temps la casa Disney; és una aventura, un viatge, una pel·lícula sobre la fascinació per l'espai, que és una cosa que sentim tots, i el cinema ens permet viatjar a altres mons.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.