cultura

Recuperació del castell de València d'Àneu

La Diputació aporta 200.000 euros a la consolidació de la fortalesa del Pallars

Després d'anys d'intervencions arqueològiques, València d'Àneu (Pallars Sobirà) ha recuperat les restes del castell del Comtat del Pallars.

Es tracta d'un conjunt arqueològic ubicat en un enclavament estratègic del camí del port de la Bonaigua i que és important pel simbolisme i la història del Pirineu, la nissaga del Comtat del Pallars i pel mateix jaciment arqueològic.

La Diputació de Lleida ha destinat 200.000 euros als treballs de consolidació i de recuperació del castell i ahir estava previst que se celebrés un acte d'inauguració amb la participació de la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol.

És un recinte fortificat amb dos grans espais, l'habitatge i el castell. La fortalesa va acollir el darrer comte del Pallars, Hug Roger III, entre els anys 1451 i 1508, que era conegut com el Senyor de les Muntanyes pels amplis dominis que tenia en aquesta àrea del Pallars.

El castell era una fortificació molt important per a controlar l'accés a la Vall d'Aran i als territoris occitans pel port de la Bonaigua.

Hug Roger III, a manera d'heroi, va desafiar l'ordre establert durant la segona meitat del segle XV i va lluitar per la independència del seu comtat amb el somni de convertir-lo en un estat al cor dels Pirineus.

Enfrontat amb Joan II i, més tard, amb Ferran el Catòlic, va buscar aliats a França per poder protegir el seu territori. Mentre es dedicava a aquestes feines diplomàtiques al país veí, la seva esposa, la comtessa Caterina Albert, va resistir un setge durant tres anys al castell de València d'Àneu i, al final i sense arribar l'ajuda esperada, va capitular, apagant-se així el somni pallarès un 29 de juny del 1491.

El comte Hug Roger III va morir a la presó del castell de Xàtiva, lloc habitual d'empresonament dels nobles rebels de la corona, segons va informar la Diputació de Lleida.

La intervenció de la institució respon a l'interès per recuperar el patrimoni del territori, participant en la preservació i consolidació d'aquells testimonis fonamentals de la trajectòria històrica de les comarques de Lleida. En aquest sentit, l'IEI té una línia de finançament per ajudar els municipis a restaurar aquest patrimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia