excursionisme
ferran aisa
Un passeig per la Catalunya troglodita
Gener Aymamí i Domingo (Reus, 1951) és excursionista i un destacat estudiós de la vida troglodita. Ha presidit la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) i ha estat director de la revista Excursionisme. Actualment forma part de l'Institut d'Estudis Penedesencs i és vicepresident de la Federació Catalana d'Espeleologia. Ha publicat diversos llibres sobre el tema de l'excursionisme i el treball que presenta ara fou guardonat amb el 36è premi Sant Bernat, convocat per la UEC. Gener Aymamí fa l'inventari de 173 manifestacions religioses troglodítiques (esglésies, capelles, ermites, santuaris, eremitoris i coves de devoció popular) repartides arreu del territori del Principat i, a més, proposa itineraris per visitar-les i aprofundir-ne el coneixement sobre el terreny.
Ara que s'han posat de moda tant el senderisme com les rutes urbanes o rurals, és interessant aquesta guia feta per un expert del territori i del món cavernícola i rupestre català. Cada fitxa va acompanyada de la descripció del lloc on es troba, la comarca a què pertany i una breu pinzellada històrica. El llibre s'il·lustra amb diverses fotografies de coves, santuaris i eremitoris. L'autor descriu l'eremitisme a través de l'estudi que va fer sant Jeroni en la seva Història de sant Pau, que és considerat el primer ermità, ja que fugint de la persecució de Deci contra els cristians va instal·lar-se en una cova durant uns quants anys.
L'autor manifesta que l'eremitisme o l'anacoretisme dels primers temps era celibatari produït per una vocació penitencial i de contemplació generalment solitària. A la Catalunya Nova l'eremitisme va florir amb gran intensitat cap als segles XI i XII. Gener Aymamí afirma: “Tot i que a Catalunya no disposem de conjunts tan remarcables com els de Capadòcia o Sumela, a Turquia, ni tampoc de temples budistes excavats en la roca com ara els de la Xina i l'Índia, tenim prou exemplars dignes d'interès i de tenir en consideració.”
L'autor inicia la seva guia a l'Alt Camp, on hi ha Sant Salvador de la Balma, a Pontons: “De Santes Creus cal seguir la carretera de les Pobles. Havent deixat enrere el nucli urbà, de seguida trobem, a l'esquerra, el bosc de Sant Sebastià, al capdamunt hi ha les runes de l'església de Sant Sebastià i, a un costat, els eremitoris.” I, d'aquesta manera, va descrivint els principals eremitoris rupestres, com ara l'ermita de la Cova Santa de Montsant, la cova de les Ermites de Roses, la cova del Racó Gran de Mura, l'eremitori de la Mare de Déu de la Roca de Mont-roig del Camp, el santuari de la Mare de Déu de Lourdes a la Nou de Berguedà, la cova de la Mare de Déu de les Olletes a la Vall d'en Bas, l'ermitatge de Sant Martí a Alòs de Balaguer, la Mare de Déu del Remei a Camarasa, Santa Maria de Salgar a la Foradada i la cova de Sant Gil a Queralbs, entre altres.
Els itineraris de Gener Aymamí són una bona eina per recórrer el país sense presses pels camins allunyats del turisme de masses, espais naturals fets des de l'espiritualitat per contemplar la vida i el pas del temps.