Un testimoni d'excepció
Raül Romeva presenta la novel·la ‘Pont de cendra', en què inclou experiències viscudes a Bòsnia
Quan podríem dir que les urnes –i sobretot les calculadores– encara estan calentes, un dels protagonistes destacats de les darreres eleccions presenta novel·la. Podria semblar oportunista, més si tenim en compte el títol, Pont de cendra, potser una metàfora de la possibilitat de diàleg entre els governs català i espanyol de cara a negociar... el que sigui.
Sabent com funciona el món editorial, però, segur que la publicació de l'obra per Amsterdam (que incorpora Romeva al seu catàleg) estava prevista abans que el president Mas convoqués les eleccions de diumenge passat.
Raül Romeva, nascut a Madrid el 1971 però criat a Caldes de Montbui, és doctor en relacions internacionals i llicenciat en ciències econòmiques. Va viure de prop la guerra a Bòsnia, tema al qual ha dedicat diversos treballs, inclosa la tesi doctoral.
Ha publicat fins a sis assajos, també ha escrit poesia i novel·la. Pont de cendra és la seva tercera incursió en el món de la ficció, després de Sayonara sushi (Rosa del Vents, 2012) i Retorn a Shambala (Rosa del Vents, 2013).
Pont de cendra ens parla de la força de l'amor i l'absurd de la guerra, basada en la història real dels anomenats amants de Sarajevo i en les vivències del mateix Romeva, que va ser un testimoni d'excepció de la crueltat del setge durant la guerra.
La protagonista és la Dragana, una nena de deu anys que viu a Bòsnia en ple conflicte bèl·lic. A través del seu dietari, coneixem la tràgica història del seu germà i la seva enamorada, una parella que lluita contra els horrors de la guerra i la intolerància de la religió per donar vida al seu amor.
Aquesta història traspassarà el temps i l'espai i confluirà amb la Natza i el seu viatge al mític volcà de la novel·la Viatge al centre de la Terra, de Jules Verne.