cultura

etcètera

david paloma

El papir del Cèsar

S'acaba de publicar el 36è àlbum dels gals més famosos. Com que la primera aventura d'Astèrix i Obèlix va sortir el 1959, els canvis s'han anat succeint. Goscinny i Uderzo van treballar plegats fins que Goscinny es va morir, el 1977. Després se'n va encarregar Uderzo tot sol. Però va arribar, també, el moment del relleu total: Ferri és ara el guionista dels Astèrix i Conrad, el dibuixant. Tots plegats es beneficien de l'èxit que comporta la venda de desenes de milers d'exemplars, en “més de 107 idiomes i dialectes”, segons la pàgina oficial.

També els traductors al català han anat canviant amb els anys. Jo en compto vuit, amb el risc de deixar-me'n algú: Berta, Víctor Mora, Alfred Sala, Mireia Porta, Marga G. Borràs, Montserrat Albó Corrons, Jordi Puntí i Carles Santamaria. Només fixant-me en la pàgina inicial de les historietes d'Astèrix, la del mapa de la Gàl·lia ocupada, amb una lupa gegant per veure millor el poblet gal i els quatre campaments de legionaris que l'assetgen, comprovo que els canvis també hi són, i visibles. Parlo només dels noms que surten al mapa i del petit text que l'acompanya. No dic res del català de les bafarades.

Abans el punt volat era un guionet i algunes majúscules havien perdut l'accent. Per això en el mapa es llegia GÀL-LIA i els petits campaments dels legionaris romans anaven sense accent, com AQUARIUM i LAUDANUM. En canvi, LUTÈZIA en portava (més tard s'escriuria LUTÈCIA). Els gals indomables rebutjaven “una i altra vegada ferotgement l'invassor”, grafia que no es va corregir fins a El cop de menhir i que va reaparèixer, per Tutatis!, en El llibre d'or, quinze anys més tard. Recentment s'alterna la forma habitual llogaret amb poblet; en un parell d'aventures va saltar l'adverbi ferotgement, i Laudanum té dues possibilitats més: Laudànum, amb accent, i Làudanum, també amb accent, però a la primera a. El text en francès sempre ha dit el mateix: en català, no.

Oh, Panoràmix, dóna'ns una mica de poció màgica. L'aventura és l'únic que compta. No?

L'apunt
L'octubre del 2005 també hi va haver un compte enrere per al nou àlbum. Però l'obra es va haver de reimprimir a corre-cuita perquè a la portada hi deia El cel s'ens cau al damunt!


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.