cultura

Comença la restauració de Sant Martí vell

Ahir es va col·locar la bastida per treballar a la portalada romànica i demà hi haurà un examen tècnic

Les cigo­nyes, el pas del temps i la pedra sor­renca fan de mal com­bi­nar. Ahir es va mun­tar una bas­tida a l'església vella de Sant Martí de Lleida per tal de començar de forma immi­nent –dilluns mateix si no hi ha cap impre­vist– la res­tau­ració de la façana sud-oest d'aquest tem­ple, que inclou una por­ta­lada romànica afe­gida al segle XIX. El Cen­tre d'Art d'Època Moderna de la UdL (CAEM) serà l'encar­re­gat de dur a terme aquesta res­tau­ració, pres­su­pos­tada en uns 19.000 euros, dels quals 7.600 els apor­tarà el Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat i la resta, el Bis­bat de Lleida, pro­pi­e­tari de l'edi­fici.

Demà, coin­ci­dint amb la inau­gu­ració del màster en peri­tatge, ava­lu­ació i anàlisis d'obres d'art de la UdL, amb la presència del con­se­ller de Cul­tura, Fer­ran Mas­ca­rell, el direc­tor del CAEM, Ximo Com­pany, la direc­tora del Cen­tre de Res­tau­ració de Béns Mobles de la Gene­ra­li­tat, Àngels Solé, i el res­tau­ra­dor Pere Rovira, es farà una última anàlisi tècnica in situ abans de començar la res­tau­ració. “Es tracta d'afi­nar tant com sigui pos­si­ble la meto­do­lo­gia que cal seguir”, diu el catedràtic d'història de l'art i direc­tor del CAEM. Però atès que el pro­jecte “ja està apro­vat per la Comissió de Patri­moni”, tot fa pen­sar que “dilluns mateix, si és pos­si­ble” començaran les obres.

La por­ta­lada romànica pre­sen­tava un aspecte dete­ri­o­rat, sobre­tot, pels petits des­pre­ni­ments habi­tu­als en cons­truc­ci­ons fetes amb pedra sor­renca. I, de fet, per això s'havia tapat la por­ta­lada des de feia uns mesos amb una lona per tal d'evi­tar que algun via­nant pogués pren­dre mal. Les tas­ques de con­ser­vació que ara es duran a terme estan pen­sa­des per fre­nar aquest dete­ri­o­ra­ment, que s'accen­tua pels forts con­tras­tos climàtics de Lleida. D'aquesta manera, a banda de nete­jar, es pro­ce­dirà a con­so­li­dar la pedra i a sege­llar fis­su­res.

Una de les obres reclamades per Aragó

L'església de Sant Martí és una de les més antigues de Lleida. El 1300 es va convertir en capella de l'antic Estudi General i ha tingut usos tan insòlits com els de presó, al segle XIX. Als anys setanta va tancar-se al culte i, posteriorment, va reobrir com a seu provisional del Museu de Lleida. El bisbe Meseguer, fundador del Museu Diocesà el 1893, la va restaurar al finals del segle XIX. És en aquesta època quan s'hi construeix un campanar d'espadanya de tres obertures i quan s'hi instal·la una portalada romànica procedent de l'ermita del Tormillo de Peralta d'Alcofea, que ja era en ruïnes. D'aquesta manera, el bisbe salvava dos béns immobles de la seva diòcesi. Amb la segregació del Bisbat de Lleida cent anys més tard, la portalada del Tormillo s'ha convertit en una de les obres d'art que reclama l'Aragó. El Bisbat, com també fa el Museu de Lleida amb les obres del seu fons que estan en litigi, no fa distincions segons procedència a l'hora de vetllar per aquest patrimoni i s'hi inverteix i es restaura amb tota normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.