cultura

Crítica

iMMA mERINO

Un infern del món contemporani

Els camins de la distribució cinematogràfica són insondables. Ho són particularment els retards a estrenar pel·lícules, com ara aquesta de sud-coreana que va causar certa impressió en el Festival de Sant Sebastià... de l'any passat! El cas és que Niebla és el contundent debut en la direcció de Shim Sung-bo, guionista d'una peça preuada del cinema negre contemporani, Memories of murder, dirigida per Bong Joon-ho, que avala la pel·lícula participant-hi com a productor i coautor del guió. La història se situa a finals dels últims anys noranta però, malauradament, podria passar ara mateix perquè aborda el tràfic il·legal de persones, convertides així en mercaderia. La dimensió social i moral, però, és més implícitament metafòrica que explícita perquè, en la seva superfície narrativa, la pel·lícula barreja d'una manera singular i amb una pulsió tràgica elements de cinema negre, catastròfic i també romàntic.

L'acció passa en un vaixell de pesca que, com que no li resulta rendible, el propietari posa a la venda. El compra el capità de l'embarcació perquè s'hi sent lligat. Assetjant-lo els deutes, l'home opta per, en lloc de pescar, transportar clandestinament persones de la Xina a Corea del Sud. Rodada de manera precisa, aquesta part crea inquietud, la sensació que passarà alguna cosa dramàtica que, a partir de la persecució del vaixell per una patrulla marítima, s'esdevé a conseqüència d'un accident.

Aleshores, en el tram final, Shim Shung-bo aconsegueix crear un infern amb els personatges atrapats dins del vaixell envoltat de boira. El film adquireix un caràcter espectral mentre esclata la bogeria per la supervivència. Potser es pot considerar una mica forçada, però només reconforta la història d'amor entre una passatgera i el tripulant més jove.

nIEBLA
Direcció: Shim Sung-bo Intèrprets: Kim Yoon-seok, Park Yoo-chun, Ye-ri Han Gènere: Drama País: Corea del Sud, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia