cultura

Montblanc esdevé la capital poètica dels Països Catalans

Una cinquantena de creadors arribats d'arreu dels territoris de parla catalana recitaran els seus versos als espais més singulars de la vila

L'Ajuntament hi veu l'esca d'un festival cultural

Montblanc és escenari avui de la segona Jam poètica dels Països Catalans amb una cinquantena de participants arribats d'arreu dels territoris de parla catalana. Tot just ara fa un any, la Vila Ducal ja va rebre desenes de poetes i acompanyants en la primera edició. Després d'aquella experiència, ara es planteja la segona amb 25 nous rapsodes que no havien estat presents en la primera cita.

La convocatòria manté un format que obre diversos indrets de la vila a la veu poètica vinguda d'arreu dels Països Catalans. D'aquesta manera, Montblanc esdevé per un dia la capital nacional de la poesia en llengua catalana, alhora que difon els espais més singulars de la capital de la Conca de Barberà.

Així, a partir de dos quarts d'11 del matí, està previst recitar poemes al pas de Ronda, a Sant Miquel, el Call, la Font Major, Santa Maria, el Foradot, el Pla i l'antic claustre de l'hospital de Santa Magdalena, tot fent un itinerari que serà tutelat pels guies turístics de l'oficina de turisme, que il·lustraran cada indret amb la seva síntesi històrica. L'itinerari convida aquells que reciten i tothom que s'hi vulgui sumar a participar-hi.

D'altra banda, està previst un acte central al Museu Arxiu, que es farà pels volts del migdia. Aquest esdeveniment servirà per oficialitzar la rebuda institucional a tots els participants i, alhora, per permetre que tots els rapsodes que no hagin recitat tinguin la possibilitat de difondre els seus versos.

Un cop acabats els recitals poètics, es farà un tast de vins al Sindicat de Vinyaters de Montblanc i després està previst que se celebri un dinar de germanor obert a poetes i a tothom que s'hi vulgui afegir a Prenafeta.

L'Ajuntament hi veu la llavor d'un futur festival que impulsi el fet cultural nacional i turístic del territori

Josep Civit i Pau Civit, membres de l'Associació l'Escarritx, organitzadora de la Jam, preveuen que al llarg del temps aquest acte es consolidi en l'oferta cultural tot agafant Montblanc com a referent i model d'èxit. També proposen que sigui un acte més que es pugui incloure en un possible projecte de festival d'estiu a la vila.

I, en aquest sentit, l'alcalde, Josep Andreu, ha recollit el guant i ha destacat Montblanc com a referent no tan sols en patrimoni, sinó en l'art en tots els seus vessants: pintura, escriptura, poesia, música, dansa o teatre. Un model a seguir per unificar-los, ja que considera que no hi ha ciutat medieval important que no tingui un festival artístic que ho conjumini tot. Segons Josep Andreu, salvant les diferències, existeix el model de la ciutat francesa d'Avinyó, on es presenten les principals novetats en diverses disciplines artístiques. Per Andreu, la finalitat que ha de tenir aquesta proposta ha de ser doble. D'una banda, la promoció de la llengua i la cultura catalanes. I, de l'altra, un eix més de promoció turística de la vila.

En el mateix sentit, el regidor de Cultura, Jordi Albalat, defensa la sinergia entre patrimoni i cultura. I proposa una consolidació de la Jam l'any que ve començant a treballar-hi avui mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.