cultura

Els vitralls gòtics de Santes Creus tornen a lluir

Formen un dels pocs conjunts de vidre cistercenc que es conserven a Europa

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha restaurat uns vitralls gòtics del transsepte sud de l'església del Reial Monestir de Santes Creus. L'actuació és el primer pas d'un projecte de restauració del conjunt de vitralls gòtics cistercencs del monestir. El de Santes Creus és l'únic monestir que conserva un extens conjunt de vitralls datats a principi del segle XIII, i està entre els pocs conjunts de vidre cistercenc que hi ha a tot Europa.

Els vitralls mostren colors clars i dibuixos geomètrics. Aquests motius simples són típics de l'estil cistercenc, que es caracteritza per la seva extrema austeritat. Algunes de les peces estaven fracturades i amb fragments despresos i presentaven taques per l'oxidació de les varetes metàl·liques de sosteniment. A més, el plom amb què se subjecten tenia signes de corrosió, i la majoria dels plafons estaven corbats.

Les feines de conservació i restauració van començar a l'octubre, amb la retirada del vitrall i el trasllat cap al taller del restaurador, Jordi Bonet. El conjunt ja havia estat objecte de diverses intervencions, amb una restauració al segle XVI, tres segles després de la seva col·locació. També amb anterioritat, es va restaurar un vitrall de la zona del claustre, seguint els mateixos criteris. I, al segle XIX, hi van fer una intervenció utilitzant restes de vidres i ploms provinents de la destrucció dels vitralls, al segle XVI, per un incendi.

L'objectiu de la intervenció ha estat aturar els processos de deteriorament a què han estat sotmesos els vitralls i perllongar-ne el temps de vida. L'actuació ha consistit en una tasca prèvia de documentació fotogràfica i un calc del vitrall per tal de documentar amb precisió com anaven col·locats, abans de desmuntar-lo, per poder-los restaurar en el taller. També s'han fet anàlisis per estudiar la composició química i els processos de deteriorament a què han estat sotmesos els materials, i adoptar-hi els criteris més adients d'intervenció. Finalment, n'han netejat, consolidat i la reintegrat els materials, amb la nova disposició i ancoratge en el seu finestral, amb un sistema que en garanteix la futura conservació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia