cultura

Somnis a cara o creu

Després de l'èxit de ‘Camí a l'escola', Pascal Plisson estrena avui ‘El gran día', un documental sobre quatre nois que es juguen el seu futur en una única prova

“Viatjant per Rússia vaig conèixer un noi d'un poblet de Sibèria”, recorda Pascal Plisson en una entrevista a El Punt Avui. “Tot el poble va ajudar a pagar-li aquest gran viatge per fer una audició en una escola de música de Sant Petersburg. Tenia 13 anys i estava allà sol, amb un violí damunt els genolls i llegint una partitura.” Amb un olfacte privilegiat per ensumar bones històries, el documentalista francès Pascal Plisson (París, 1959) va idear Camí a l'escola sobre nens de diferents llocs del món que fan llargs viatges per poder assistir a classe, a partir de la trobada accidental amb un nen kenyà.

Tot i que no hi apareix, la trobada amb el nen siberià va inspirar El gran día, el nou documental de Plisson, que s'estrena avui als nostres cinemes. Relata la història d'un nen cubà que somia ser boxejador; una noia índia que es presenta en una prova de matemàtiques per obtenir una beca i poder anar a la universitat; una nena de Mongòlia que es prepara per entrar en una escola de contorsionisme i un jove ugandès que estudia per ser vigilant de parc natural. “Volia fer una pel·lícula sobre els infants que senten passió per la vida i que s'enfronten a un dia que pot canviar completament el seu futur”, diu Pascal Plisson. “Els nens ja han escollit què volen ser a la vida: boxejador, enginyera... I han de fer una prova per tirar endavant. M'agradava la idea de fer una pel·lícula sobre els nens que no tindran necessàriament una segona oportunitat, que si no aprofiten l'ocasió potser tindran difícil el seu somni.”

El documental transmet molt bé la por i els nervis d'aquest dia decisiu: “Tenen molta por, estan molt ansiosos per aquest dia tan important. En fer la pel·lícula no sabíem com els aniria la prova. Estaven molt motivats, i crec que la càmera els va motivar més encara; també volien sortir-se'n per nosaltres. Fa anys que es preparen per aquest dia, per poder entrar a l'acadèmia de boxa, al grup de 30 estudiants becats de Benarés triats en una prova en què se n'hi presenten 10.000...”

Un futur millor

La pel·lícula, que disposa del suport de la Unesco, Save the Children i de l'Obra Social La Caixa, mostra el somni compartit d'una vida millor: “En molts països hi ha generacions que no han pogut anar a l'escola, i són els seus fills que hi tenen accés. Són nens que, gràcies a internet, tenen una visió del món que els seus pares no tenien, i senten la necessitat més universal: la de viatjar, veure món, triomfar...”El gran día constitueix un retrat de la diversitat humana, que es manifesta, per exemple, en les reaccions un cop saben els resultats. “És cultural –comenta Pascal Plisson–, cada país té la seva manera de reaccionar davant de l'èxit o el fracàs. En uns llocs no s'exterioritza gaire, en d'altres ballen, riuen i s'abracen... Cada país reacciona diferent davant l'èxit i el fracàs.”Però, se'n surtin o no, el fet de participar en aquesta pel·lícula, o en l'anterior de Pascal Plisson, ha estat una aventura que els ha obert moltes portes. “Camí a l'escola va anar més enllà del film –asseguira el director–, es va crear una associació per ajudar tots els nens que hi apareixen, se'ls ajuda en l'educació pel seu futur. Per exemple, el Jackson va a una escola molt bona prop de Nairobi. A Tom se li pagaran dos anys d'estudis als Estats Units perquè vagi més lluny en el seu ofici [ranger de parc nacional]; a la noia índia se li ajuda a pagar la universitat... Els vuit nens d'aquestes dues pel·lícules són acompanyats pels pares i per aquesta associació.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.