cultura

El 15è Black Music s'estén per 15 espais de 7 localitats

XARXA

Programa una trentena d'activitats a Salt, Girona, Fornells, Cervià de Ter, la Bisbal, Barcelona i Perpinyà

Es clourà amb un pícnic musical al parc del Migdia

La música negra ha influït molts gèneres que el BMF vol integrar

El Black Music Festival celebrarà la 15a edició de l'1 al 20 de març i reclamarà el seu paper com a “pioner dels festivals de música negra a Catalunya” amb un cartell que inclourà una trentena de concerts i altres activitats que s'estendran per 15 escenaris diferents de 7 localitats catalanes. Salt i Girona continuaran sent les capitals del festival, però també es potenciarà tant el territori més immediat –Fornells de la Selva, Cervià de Ter, la Bisbal d'Empordà– com “l'eix mediterrani” que, en paraules del nou director del festival, Pau Marquès, Girona forma amb Perpinyà i Barcelona, dues ciutats on ja fa uns anys que el BMF organitza concerts. El festival s'obrirà el dimarts 1 de març a la sala barcelonina Luz de Gas, amb el tribut a Michael Jackson del grup de jazz fusió Patax, però la inauguració oficial de la 15a edició tindrà lloc el divendres 4 a La Mirona, amb la cantant nord-americana Akua Naru.

El 15è BMF es va presentar ahir a la Diputació de Girona, amb la presència del seu diputat de cultura, Albert Piñeira, i dels alcaldes de Salt i Girona, Jordi Viñas i Albert Ballesta, en representació del triangle institucional que dóna més suport a un festival que consideren ja consolidat i ben arrelat. Viñas va aprofitar per reivindicar “l'origen saltenc” del BMF, nascut el 2002 com a Festival de Blues de Salt, i va animar els organitzadors a “continuar treballant per la cultura i la música: és una aposta arriscada però imprescindible per poder gaudir d'un país millor”. A la taula també hi havia el cantant gironí Víctor Branch, que farà en el BMF un dels primers concerts de presentació del seu àlbum de debut, Introspective.

“Més que un festival de música negra en un sentit estricte, volem que el festival transmeti com la música negra ha influït en molts gèneres que coneixem actualment”, va dir Pau Marquès per definir “l'eix programàtic” d'un festival que “busca la perfecció de la combinació, tot i que evidentment és impossible satisfer tothom”. El festival “combina”, per exemple, set artistes internacionals –entre ells, el cap de cartell, Stanley Clarke, un dels millors baixistes de la història– amb onze grups o solistes “del país” i deu més d'àmbit gironí, entre els quals hi ha grups que han crescut amb el BMF com ara The Gruixut's, JN Band, BigBlack Rhino, DeDards i The Stereotips. El festival també combina els concerts amb altres activitats, algunes de les quals amb dimensió formativa, com ara el musical On blue –amb la participació d'estudiants de música, dansa, etc.– i la Black Music Big Band, formada per músics de 14 a 24 anys. Finalment, el festival també combina valors emergents i artistes de llarga trajectòria, i produccions pròpies, coproduccions –el tribut a Amy Winehouse, compartit amb El Canal– i propostes externes, de l'Archipel de Perpinyà, el Sunset Jazz Club i Els Jardins de la Mercè.

LES XIFRES

160.000
euros és el pressupost del Black Music 2016, una xifra que no varia substancialment respecte al 2015.
30
euros és el preu de l'entrada més cara (Stanley Clarke). Preus mòdics i força activitats gratuïtes.
20
dies dura la 15a edició del Black Music Festival, que concentrarà les activitats en tres caps de setmana.

A l'aire lliure, però no necessàriament al centre

Aquest any, el Black Music Festival ha prescindit de la plaça Independència, un dels seus grans escenaris oberts durant les últimes edicions. “Allà ja s'hi fan moltes altres coses i també està bé que no tot es concentri a l'entorn del Barri Vell”, va argumentar Pau Marquès, que, com a nou director del festival –molt agraït als seus predecessors, Xavi Fortuny i Jordi Planagumà–, ha apostat per un altre espai a l'aire lliure, el parc del Migdia, on el 20 de març tindrà lloc el nou Black Music Pícnic, que tancarà el festival. En aquest pícnic musical, hi actuaran l'experimentat grup A Contra Blues, la Cia. Roger Canals –amb el seu Viatjazz a Nova Orleans, que combina música i art urbà– i la Black Music Big Band, que hi farà el seu debut en públic. L'objectiu és que aquesta big band escola, dirigida per Adrià Bauzó, ja pugui acompanyar algun artista destacat en la pròxima edició del BMF.

El dissabte 5 també tindran lloc diverses activitats a l'aire lliure, com ara un sound system de l'associació de reggae Rise Up als jardins Fora Muralla, i l'actuació itinerant dels músics ciclistes de La Dinamo pel centre de Girona. El dissabte 12 al migdia, el grup gironí BigBlack Rhino actuarà a la plaça de l'Assumpció del barri de Sant Narcís. És la “capil·laritat” que lloa l'alcalde Ballesta: que el festival faci notar la seva presència a tota la ciutat.

El Black Music Festival estrena aquest any disseny de Nirvana Jiménez. També cal remarcar el suport que ha rebut en el finançament del Triodos Bank, entitat de banca ètica i sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.