cultura

Els records de guerra de tres brigadistes italians

El director Francesco Corsi presenta el seu documental a Portbou i al Mume

El film planteja una reflexió sobre el conflicte de memòria i el perill de l'oblit

Leo Franci, Orazio Marchi i Giordano Bruno Giachi eren tres veterans antifeixistes que van combatre al costat de la República durant la Guerra Civil espanyola. Avui, són coneguts a penes pel nom d'un carrer al seu poble o perquè alguns dels veïns de més edat els van arribar a conèixer. Cap d'ells ha deixat empremta en les celebracions oficials que de tant en tant es convoquen, on els voluntaris de les brigades internacionals fan sempre gala, tot i el temps transcorregut, d'una vitalitat sorprenent que contrasta amb l'oblit progressiu que ha anat cobrint aquell episodi històric del qual van formar part.

Per al realitzador italià Francesco Corsi, Leo, Orazio i Giordano representaven tres camins significatius, tres fragments de la memòria col·lectiva les traces dels quals s'havien anat esvaint en els últims decennis. En un treball de reconstrucció del mosaic trencat que havien acabat sent les seves vides, Corsi va concebre el documental Memòries. Traces d'una guerra civil, en què les vivències dels tres combatents italians esdevenen un pretext per reflexionar sobre l'herència rebuda, les contradiccions de la memòria i els conflictes que aquesta suscita, però també sobre els perills de l'oblit i els antídots per fer-hi front, i sobre els valors que encarnaven els lluitadors antifeixistes i l'exemple que poden oferir-nos encara avui.

El film, coproduït per Kiné i Colle Val d'Elsa, el poble d'on procedien els milicians, es projecta avui a la tarda (19 h) al Centre Cívic de Ca l'Herrero, a Portbou, i demà al matí (11.30 h) al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Mume), en una sessió per als alumnes de batxillerat de l'institut oberta també al públic en general.

Per a la reconstrucció de les vides dels tres amics, el cineasta s'ha servit tant dels arxius històrics com dels testimonis d'altres companys i dels seus parents, a través dels quals el film ressegueix les línies del front on van ser destinats, les batalles en què van prendre part i la pluralitat de memòries que un mateix esdeveniment deixa al seu pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia