cultura

El festival Mot s'endinsa en les biografies literàries

Amélie Nothomb obre avui el festival, en què uns quaranta autors conversaran fins al 16 d'abril a Girona i Olot sobre “Escriure vides”

Entre els invitats hi ha també John Banville i David Foenkinos

La construcció del personatge és un dels eixos centrals de qualsevol ficció literària, però quin estatus adquireix aquesta figura quan representa algú de carn i os? I quan s'identifica amb el mateix autor? Com s'escriu sobre els altres? Com s'escriu d'un mateix? A quin terreny relliscós pertany aquella mena de literatura que s'alimenta de vides per donar forma a alguna cosa que no és ben bé ni fabulació ni tampoc confessió? A l'entorn d'aquestes i d'altres preguntes debatran fins al 16 d'abril a Girona i Olot autors com ara Amélie Nothomb, David Foenkinos, John Banville, Mia Couto, Gonçalo M. Tavares, Luis Landero o Juan José Millás, dins la tercera edició del festival Mot , que s'inaugura avui a la biblioteca Carles Rahola de Girona (18 h) amb el lema Vides escrites, escriure vides.

El programa arrenca amb un dels grans atractius de la cita d'aquest any: la conversa que la directora del Mot, Margarida Casacuberta, sostindrà a propòsit de l'escriptura del jo amb Amélie Nothomb (avui, 20 h), una autora que literalment “és feta de la matèria dels seus llibres” i que arriba a Girona en plena promoció de la seva última obra, La nostàlgia feliç, que comença amb una frase quasi dedicada al Mot: “Tot allò que estimem es converteix en una ficció.” En aquesta primera jornada, Jordi Puntí i Albert Forns (18.15 h) també conversaran a l'entorn de dos projectes literaris en curs que posen en tensió la realitat i la ficció, l'un a través de l'apropiació de la vida de Xavier Cugat i l'altre servint-se d'una persona anònima però igualment documentable.

La biblioteca Rahola de Girona serà la seu del festival el primer cap de setmana, en què entre divendres i dissabte una vintena d'autors més conversaran sobre “Vides dibuixades” (Sebastià Roig, Juste de Nin, Toni Benages), “Vides rebels” (John Banville), “Vides falses” (Javier Cercas, Maria Barbal), “Escriure pares” (Landero, Villatoro, Garriga Vela) o “Escriure mares” (Imma Monsó, Najat El Hachmi, Stefanie Kremser), sense oblidar el ja tradicional Ver-Mot de dissabte al migdia, aquest cop al bar restaurant +Cub de la rambla Verdaguer a l'entorn de la literatura inspirada en Picasso.

A partir de dijous dia 14, el Mot es trasllada a la sala La Carbonera d'Olot, on una vintena més d'autors parlaran sobre com escriure muses (Cristina Masanés), vides obsessives (Carlos Fonseca, Masoliver Ródenas), maquis (Alicia G. Bartlett, Martí Domínguez), dones silencioses (Monika Zgustova, Millás), vides estroncades (David Foenkinos, Perico Pastor), impostors (Javier Cercas, Maria Barbal) o bèsties (Mia Couto, Jordi Nopca). El Ver-Mot olotí serà a la plaça del Teatre a l'entorn de Verdaguer. Paral·lelament als diàlegs entre autors, la programació incorpora també propostes escèniques com l'espectacle Ventura, de David Planas i Meritxell Yanes, o un concert de Quico Pi de la Serra. A més, el festival s'enriqueix amb altres propostes paral·leles, com les conferències literàries al menjador de la Casa Masó, que obre avui Xavier Pla amb una xerrada sobre Eugeni d'Ors (19 h); l'exposició Vides miNÚScules, organitzada pel CRDI sota el viaducte del tren, o les projeccions de Paisatge, vida i literatura a les façanes de la biblioteca Vayreda d'Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.