cultura

Un Sant Jordi de novel·la

La ficció s'imposa com a gènere preferit dels lectors del Maresme durant el dia del llibre i la rosa

Els autors de casa fan forrolla només als municipis d'origen

Empar Moliner, Víctor Amela i Sergi Pàmies són dels escriptors més sol·licitats i Roc Casagran, la gran sorpresa

El Ramon Llull acostuma a vendre's molt més que el Sant Jordi

La jornada de Sant Jordi va tenir grans contrastos en un Maresme on ahir es va gaudir d'un matí i migdia ideals però que va acabar amb una tarda de pluja que va trencar pel mig totes les expectatives. Els llibreters consultats parlen d'una jornada “en què s'ha venut molt” i que tot i caure en dissabte va arrossegar milers de persones a les places i carrers curulles de parades. Des de La Pilona, de Malgrat, Jordi Bayarri destaca que el ritme de vendes “no té res a veure amb el d'un Sant Jordi que caigui entre setmana”. “Aquest any l'activitat s'ha assemblat força a la que teníem abans del 2008, abans de l'arribada de la crisi. La gent ha superat la barrera de la compra individual d'un únic llibre i d'un màxim de vint euros” diu, i hi afegeix que “es comença a notar certa alegria, que ja tocava”. Bayarri diu que els autors més llegits són Víctor Amela, amb el premi Ramon Llull La filla del capità Groc, Empar Moliner i el seu recull d'històries Tot això ho faig perquè tinc molta por i Sergi Pàmies, amb l'obra de no-ficció Confessions d'un culer defectuós. Marta Rocafort, de la llibreria El Faristol, de Calella, assenyala que “el Llull acostuma a vendre's molt més que el Sant Jordi, però aquest any la diferència és molt gran”. Coincideix a dir que les vendes, quan el sol lluïa de ple, han estat “molt millors que l'any passat” i que a banda dels noms més coneguts, el seu establiment ha anat recomanant un bon grapat de novetats “que han estat molt ben acollides”. Entre aquestes, L'amor fora del mapa, de Roc Casagran, Jardí a l'obaga, de Blanca Busquets i l'últim volum d'Almudena Grandes Besos en el pan.

L'any de les novel·les

A la llibreria Setciències, d'Arenys de Mar, Montse Mas comenta que divendres “també va venir molta gent a comprar llibres, bé perquè eren previsors, bé perquè marxaven el cap de setmana”. De fet, la riuada de gent d'ahir al matí no els va deixar tancar la botiga, tot i tenir parada a la plaça de l'Església. Amela, Moliner i Pàmies també van ser molt venuts al municipi. “Ha estat un any especialment prolífic en novel·les i el públic també ha respòs demanant-ne moltes”, i hi afegeix que “hi ha hagut autors com Mario Vargas Llosa o Elena Ferrante que, com a mínim aquí, no han tingut, ni de bon tros, l'èxit esperat”.

A la capital del Maresme, Doria Llibres es desmarca d'alguns dels títols més venuts a la resta de la comarca. Núria Doria afegeix a Sergi Pàmies i a l'Empar Moliner l'Elena Ferrante –aquí sí– i també Roc Casagran. “I em fa especial il·lusió l'èxit aconseguit per llibres que hem recomanat, sovint d'editorials més petites però d'una qualitat indiscutible com Un abril prodigiós, d'Elizabeth von Arnim, La confessió de la lleona, de Mia Couto i La maleta, de Sergei Dovlatov”, explica. Doria destaca que aquest Sant Jordi “ha tingut un matí espectacular i que si la tarda hi hagués acompanyat, s'haurien batut tots els rècords”.

Xavier Boronat, del Vapor Vell de Premià de Mar, s'afegeix al grup de llibreters “gratament sorpresos” per l'obra de Roc Casagran, “que hem anant recomanant als nostres clients aquests dies i que a nosaltres se'ns ha acabat a la botiga”. Afegeix a aquest grup Àngels de gel, de Toni Hill, ambientada en part al Maresme, i Les pereres fan la flor blanca, de Gerbrand Bakker. Boronat confirma que el matí d'aquest Sant Jordi “ha estat brutal pel que fa a gent”. A Calella, Mar Arenaza de la llibreria La Llopa reconeix que el Sant Jordi 2016 “ha reunit moltíssima gent”. En contraposició a la novel·la com a gènere més venut, considera que aquest no ha estat l'any de la narrativa política. “El nostre client ha demanat bàsicament ficció”, i als autors de renom coincidents amb la resta de llibreries consultades hi afegeix Res no és perfecte a Hawaii, de Màrius Serra. “F de Falcó, de Helen Macdonald, Historia de un canalla, de Júlia Navarro i Policía de Jo Nesbo, “que també han obtingut una bona resposta”, diu.

Paral·lelament als autors consagrats, els narradors del Maresme han aconseguit cert ressò, però només als seus municipis. Ha estat el cas de Nathalie Pons, amb L'ombra del gessamí, i Josep Maria Flores i De pedra picada, a Arenys de Mar; Lídia Massó i Al terrat a l'hora calenta, a Malgrat de Mar; Jordi Bilbeny amb La sardana i la religió de les bruixes, a Arenys de Munt, i Rafael Vallbona i Dits enganxosos, a Vilassar de Mar i Premià de Mar.

LES FRASES

La gent ha superat la barrera de la compra d'un únic llibre i d'un màxim de vint euros
Jordi Bayarri
llibreria la pilona de malgrat de mar
Hem tingut un matí espectacular i si la tarda hagués acompanyat s'haurien batut tots els rècords
Núria Doria
llibreria Doria de Mataró


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.