El Cogul serà el centre d'art llevantí de Catalunya
L'Agencia del Patrimoni Cultural en redefineix el projecte, que servirà per potenciar també els CIAR d'Ulldecona i Montblanc
El nombre de visites s'ha duplicat en sols nou mesos d'obertura regular
El Centre d'Interpretació de les Pintures Rupestres de la Roca dels Moros, al Cogul, recupera el paper que li correspon com a equipament cultural que allotja el principal conjunt d'art rupestre del país. L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural ja treballa per redefinir el projecte museístic inicial. La intenció és que la Roca dels Moros esdevingui el centre referencial de l'art llevantí de Catalunya, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1998. El conjunt consta de 42 figures, pintades a una balma, a més d'inscripcions iberes i romanes.
El centre es va inaugurar el 2010, amb una inversió de diferents administracions d'1,6 milions, destinada a la construcció del centre d'interpretació i els accessos. Des del 2012, quan es va jubilar el vigilant i l'administració no va dotar de finançament la plaça, el centre sols s'han pogut obrir gràcies a la feina dels voluntaris de l'associació de les pintures, que en feien el guiatge. L'agost passat i mitjançant un conveni entre l'Agència, el Consell Comarcal de les Garrigues i l'Ajuntament del Cogul, el monument està obert a les visites guiades en horaris regulars. Malgrat això, encara està en una etapa de transició. La portada del llum elèctric és fonamental, i recentment, la Diputació de Lleida ha aprovat destinar-hi els 80.000 euros necessaris. Es preveu que el proper juliol ja es puguin tancar els grups electrògens amb què actualment s'il·lumina el centre. Tot i que encara arrenca, respecte a fa un any i entre el passat agost i aquest abril han duplicat el nombre de visites guiades (4.488 persones). Sols el mes passat va rebre 707 visitants. Entre d'altres, la canalla de totes les escoles de les Garrigues i públic especialitzat. Anna Torres, la guia i també regidora de Cultura del Cogul, explica: “Aquestes pintures surten als llibres escolars de mig Europa. Vénen holandesos, francesos i americans, gent afeccionada a l'art rupestre. He vist alguns plorar...” Al novembre passat el conegut director Michael Winterbottom va visitar-les per si li servien de localització per alguna pel·lícula.
Marina Miquel, cap de Monuments i Jaciments de l'Agència, explica a aquest diari: “L'Agència es va crear el 2014 i fins aleshores el Cogul depenia del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Entenem que no podia continuar com estava, perquè la importància del jaciment no s'adequa a la seva accessibilitat. Apostem per tornar-lo a posar al mapa i les primeres dades de visitants ens donen la raó.” Actualment, al centre, s'hi explica la història del jaciment amb plafons, perquè el projecte de museïtzació encara està pendent d'executar. El 2008 estava pressupostat en 800.000 euros i incloïa una cúpula il·luminada. Ara l'Agència preveu destinar-hi 300.000 euros, i treballa en un projecte “usant les noves tecnologies i els recursos museogràfics actuals” per explicar les pintures, les societats que van produir-les i l'art llevantí en general. La previsió és tenir-ho enllestit el 2018. “Volem convertir-lo en el centre d'art llevantí de Catalunya, reforçant-ne el coneixement i que serveixi alhora per potenciar els CIAR de Montblanc i Ulldecona.”
LES XIFRES
Vint-i-quatre tombes altmedievals
La vall del Set ha estat un santuari des de fa milers d'anys. Pot ser per això i a sols 1,8 quilòmetres de la Roca dels Moros, hi ha un conjunt de 24 tombes excavades sobre la roca d'un turonet, anomenades del Saladar. Es van descobrir als anys vint del segle passat, juntament amb el jaciment rupestre, encara que, pels veïns, “sempre han estat aquí”, diu Anna Torres. “No estan prou estudiades, però en altres indrets de tombes semblants apunten a que podrien ser visigòtiques.” El conjunt queda a escassos cinc minuts de la mateixa carretera d'accés a la Roca dels Moros. Recentment se n'ha senyalitzat l'accés. És un indret magnífic per veure la panoràmica sobre la vall.