cultura

Un volum aplega tots els treballs de recerca de les tombes de Santes Creus

El llibre, en format electrònic, recull les investigacions dels enterraments reials al monestir

L'actuació va incloure la reconstrucció facial del rei Pere el Gran

Els secrets que guardaven els enterraments reials del monestir de Santes Creus ara ja es poden consultar en un llibre. El Museu d'Història de Catalunya va ser el marc, ahir, de la presentació de la publicació en línia i en suport electrònic del volum El panteó reial de Santes Creus, estudi i restauració de les tombes de Pere el Gran, Jaume II i Blanca d'Anjou, i de l'almirall Roger de Llúria.

El treball, que es pot consultar en l'apartat que el web del Museu d'Història dedica al monestir cistercenc, és un recull dels treballs i de la investigació que es va fer entre el 2009 i el 2013 a les tombes reials de Santes Creus. L'actuació va consistir en la restauració del panteó i en l'estudi de les restes que contenia.

Aquest projecte d'investigació desenvolupat a Santes Creus va ser el més important en el seu àmbit que ha dut a terme el Departament de Cultura. Hi van intervenir experts de diverses disciplines i nombrosos centres de recerca de les universitats, empreses privades i professionals independents, que van acabar formant un equip molt extens.

Però, a més, l'abast de la investigació va comportar també que es desenvolupessin nous procediments i tecnologies. Això va generar un important treball en R+D+I i va ampliar notablement les possibilitats d'estudi i de la interpretació dels resultats, potenciant-lo encara més.

Tot i que el gruix dels resultats de la recerca ja es va anar anunciant, ara es fa la publicació unitària en forma de recull de tota la feina duta a terme, els resultats obtinguts, les dades que els sustenten i els coneixements que se'n deriven. En aquest sentit, la presentació també va voler ser un acte adreçat als equips que van participar en les tasques de recerca, tot i que també als professionals dels sectors del patrimoni, la conservació i restauració, la història i la seva difusió.

L'acte va tenir la presència, entre d'altres, del director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna; la coordinadora del projecte de recerca i responsable de l'àrea de monuments i jaciments de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Marina Miquel; l'actual directora en funcions del Museu d'Història de Catalunya, Margarida Sala, que va participar en el projecte com a membre de l'equip d'arqueologia, i el periodista i historiador Enric Calpena.

LA XIFRA

1.085
pàgines formen
el recull dels treballs d'estudi de Santes Creus que es van presentar ahir al Museu d'Història.

LA DATA

2009
Va ser l'any d'inici
dels treballs d'investigació de les tombes reials, que es va prolongar fins al 2013.

Quina imatge tenia Pere el Gran?

Les noves tecnologies que es van aplicar al projecte van permetre, entre altres coses, reconstruir la cara del rei Pere el Gran. Com a resultat dels estudis, es va poder aprofundir en el coneixement dels monarques i donar resposta a diversos interrogants: com era el rei, què menjava, quines malalties van tenir els reis, com els les van tractar, de què van morir o com els van momificar.

Tot plegat, va permetre disposar de noves i ajustades dades que aporten importants novetats en el coneixement de la història, els costums funeraris, les tècniques constructives i decoratives, i els simbolismes particulars dels panteons i monarques de la Corona d'Aragó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia